Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití."— Transkript prezentace:

1 Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití člověka při hladovění, při nepřijímání tekutin, O2.

2 Typy umělé výživy Enterální výživa Parenterální výživa
podání nutričních substrátů do žaludku či střeva za účelem zajištění výživy využívá přirozenou cestu dodávky živin Parenterální výživa podání nutričních substrátů do systémového řečiště obchází játra, střevo na tabuli provést nákres cesty živin při podání enterálně (průchod játry, portální oběh) a parenterálně – míjení jater, dodávka nejprve k periferním tkáním. Zmínit důsledky parenterální výživy – hepatobiliární kompl., metabol. kompl.

3 Enterální výživa Proč? nutné zajištění dodávky živin pro udržení integrity organismu Kdy? vždy když je funkční trávící trakt, pacient nejí a je v riziku malnutrice Jak? popíjením, sondou, výživnou stomií

4 Parenterální výživa Proč?
nutné zajištění dodávky živin pro udržení integrity organismu Kdy? když je kontraindikovaná enterální výživa a pacient je v riziku malnutrice Jak? periferním či centrálním žilním katetrem

5 Přípravky enterální výživy
Chemicky definovaná bilancovaná dodávka živin formou komerčně vyráběných přípravků Polymerní kompletní bílkovina (kasein, syrovátka, vaječná bílkovina), cukry (maltodextrin, škrob, sacharoza), tuky (rostlinné oleje LCT nebo LCT/MCT) Oligomerní proteinový hydrolyzát (syrovátky, pšeničné bílkoviny), cukry (maltodextrin), Tuky (rostlinné oleje LCT/MCT) Molekulární směs AK, MK, glukozy, sacharozy

6 Přípravky parenterální výživy
Chemicky definované vodné roztoky glukozy, aminokyselin, lipidů, iontů, stopových prvků a vitamínů Glukoza 5%,10%,20%,40% Aminoroztoky 4%,5%,8%,10%,15%, cave spektrum AK emulze lipidů 10%,20%, LCT, MCT, FR, Ringer, Hartman, Darrow

7 Srovnání enterální a parenterální výživy
nefyziologická - podání substrátů do systémového řečiště obchází játra a střevo více komplikací nákladnější dobrá compliance (krátkodobá) možnost domácího podání – specializovaná centra Enterální fyziologická méně komplikací levnější účinná horší compliance možnost domácího podání

8 Kontraindikace enterální výživy
Náhlé příhody břišní Úplná střevní neprůchodnost Střevní píštěle Ztráta GIT – syndrom krátkého střeva Krvácení do GIT Nemožnost zajištění vstupu do GIT (popáleniny, polytrauma, nespolupracující pacient) u střevní neprůchodnosti zmínit možné příčiny: strangulace, Tu, CD, volvulus)

9 Kontraindikace parenterální výživy
kontraindikací parenterální výživy je možnost zajištění nutričních požadavků organismu cestou enterální


Stáhnout ppt "Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití."

Podobné prezentace


Reklamy Google