Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK."— Transkript prezentace:

1 DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK

2 Druhy VEDLEJŠÍCH VĚT Vedlejší věta zastupuje větný člen
V.VĚTA PODMĚTNÁ V.VĚTA PŘÍSUDKOVÁ V.VĚTA PŘÍVLASTKOVÁ V.VĚTA PŘEDMĚTNÁ V.VĚTA PŘÍSLOVEČNÁ-místní, časová, způsobová, způsobová-měrová, přípustková, účelová,příčinná, podmínková V.VĚTA DOPLŇKOVÁ Vedlejší věta zastupuje větný člen Vedlejší věty závisí na jiné větě, rozlišujeme je pomocí otázek a spojek

3 V.V. PŘÍSLOVEČNÉ VYJADŘUJE PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ VĚTY ŘÍDÍCÍ, různé okolnosti děje ROZVÍJÍ PŘÍSUDEK Druhy – místní, časová, způsobová, příčinná, účelová, podmínková přípustková

4 v.v.příslovečná MÍSTNÍ Ptáme se KDE, ODKUD,KUDY, KAM?
Stál tam, kde jsme se rozloučili. Byl všude, kde se něco děje. Vrať se,odkud jsi přišel.

5 v.v. příslovečná ČASOVÁ ptáme se KDY, ODKDY, DOKDY, JAK DLOUHO, JAK ČASTO? Spojovací výrazy – až, když, jakmile, pokud, než, zatímco… Počkám tady, dokud se nevrátíš. Když příběh dovyprávěl, zatleskali jsme. Rozloučila se, jakmile se začalo stmívat.

6 v.v. příslovečná ZPŮSOBOVÁ
ptáme se JAK, JAKÝM ZPŮSOBEM? Vypočítal příklad, jak nejlépe uměl. Zmizel v lese, jako by se propadl do země. ZPŮSOBOVÁ – MĚROVÁ (Jak moc?) Řeka se rozvodnila tak, že zaplavila ulice. Přibrala tak, že jsme ji nemohli poznat.

7 Digitální učební materiál
Autor: Mgr.Michaela Kopsová Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48,České Budějovice Ročník: 7. Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 prezentace –Microsoft PowerPoint Školní rok 2011/12 Registrační číslo: 14_I_16_Čj._druhy vedlejších vět3_Kopsová Zdroj obrázku :


Stáhnout ppt "DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK."

Podobné prezentace


Reklamy Google