Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koupelnové sestavy – umyvadla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koupelnové sestavy – umyvadla"— Transkript prezentace:

1 Koupelnové sestavy – umyvadla
Střední odborná škola Otrokovice Koupelnové sestavy – umyvadla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/12 Název DUM Koupelnové sestavy – umyvadla Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Přehled umyvadel, materiály umyvadel a doplňky umyvadel Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Účel umyvadel, druhy umyvadel, dvojité umyvadlo, dětské umyvadlo, mýdelníčky Datum

3 Koupelnové sestavy – umyvadla
Náplň výuky: Účel umyvadel Druhy umyvadel Materiály umyvadel Doplňky umyvadel

4 Účel umyvadel Umyvadla obvykle mají dva účely: z hlediska hygienické jde o očistu těla (umytí rukou) a z hlediska estetického o zkrášlení místnosti – koupelny. Na prvním místě je hygienický účel umyvadel. Umývání rukou je samozřejmost před jídlem a povinnost při zašpinění rukou. Některá umyvadla mají povrch opatřený glazurou obsahující šupinky stříbra. Stříbro zabíjí mikroorganismy a tím se zvyšuje péče o zdraví. Využití umyvadla ke zvýšení designu koupelny je další možností jak zpříjemnit pobyt v koupelně. Umyvadlo dnes již není jen funkční předmět a na jeho druhu, materiálu a provedení záleží. Lze něj udělat i klenot, který může koupelnu zdobit každý den. Výrazně designové umyvadlo je dobré umístit před velmi nenápadné pozadí, aby jeho jedinečnost mohla vyniknout. Obyčejné umyvadlo naopak můžeme podtrhnout výrazným obkladem nebo mnoha doplňky.

5 Druhy umyvadel Umyvadla se rozdělují podle několika hledisek:
Podle velikosti – umyvadla pro dospělé osoby, pro děti v MŠ nebo jeslích Podle základního tvarového provedení – hranatá, kulatá, oválná Podle materiálu – z technické keramiky, ze skla, z ocelového plechu, z teakového dřeva, z plastu Podle provedení – jednoduchá umyvadla, dvojitá umyvadla, umyvadla spojená s koupelnovým nábytkem Podle místa osazení – koupelny, vlaky, letadla, autobusy Podle montáže – na stěnu, do základové desky shora, do základové desky zdola, do koupelnového nábytku, s krytem na sifon

6 Materiály umyvadel Materiálů, z nichž se vyrábí umyvadla je řada. Nejpoužívanějšími jsou umyvadla vyrobená z technické keramiky, prodávané pod názvem fajáns. Je to také nejstarší materiál, z něhož se zařizovací předměty vyrábějí. Zejména v panelových domech se v koupelnových buňkách vyskytují umyvadla z ocelového plechu. Mají povrchovou úpravu glazurováním nebo nerezovou. Skleněná umyvadla mají hezký vzhled, ale z praktických důvodů se instalují jen v místech, kde nehrozí jejich poškození. Výjimečně se instalují umyvadla z dalších materiálů, kterými jsou teakové dřevo a plast.

7 Obr. 1a: Umyvadlo pro děti
Obr. 1b: Umyvadlo pro děti

8 Obr. 2: Dvojité umyvadlo

9 Obr. 3: Dvě samostatná umyvadla osazená v základové desce

10 Obr. 4a: Umyvadla z ocelového plechu s nerezovou úpravou s eloxovaným povrchem
Obr. 4b: Umyvadla z ocelového plechu s nerezovou úpravou s chromovaným povrchem

11 Obr. 5a: Umyvadla v dopravních prostředcích – letadlo
Obr. 5a: Umyvadla v dopravních prostředcích – vlak

12 Obr. 6b: Skleněné umyvadlo
Obr. 6a: Skleněné umyvadlo Obr. 6c: Skleněné umyvadlo Obr. 6b: Skleněné umyvadlo

13 Obr. 7: Doplňky umyvadel K doplňkům umyvadel patří zejména mýdelníčky, madla, držáky na ručníky atd. Většina těchto výrobků je z nerezové oceli, některé jejich části mohou být také z plastu nebo z bezpečnostního skla či jiného materiálu. Všechny doplňku se osazují do takového místa, aby nepřekážely a současně byli v dosahu podle potřeby.

14 Kontrolní otázky: Co je účelem umyvadel? Jak se rozděluji umyvadla?
Z jakých materiálů se vyrábějí umyvadla? Co patří k doplňkům umyvadel?

15 Seznam obrázků: Obr. 1a: vlastní Obr. 1b: vlastní Obr. 2: vlastní
Obr. 6c: vlastní Obr. 7: vlastní Obrázky byly získány osobním focením v koupelnových studiích ve Zlíně.

16 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Koupelnové sestavy – umyvadla"

Podobné prezentace


Reklamy Google