Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2 –SO-5/19 Název DUM Zápachové uzavírky Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: druhy zápachových uzavírek, materiály, připojení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Zápachové uzavírky trubní, lahvové, podomítkové Datum

3 Zápachové uzavírky Náplň výuky Rozdělení Funkce Uzavírky trubní
Uzavírky lahvové Uzavírky jako součásti zařizovacích předmětů Materiál Uzavírky flexibilní a s odbočkou

4 Zápachové uzavírky (ZU) – rozdělení
Podle umístění – uvnitř (součást zařizovacích předmětů – ZP) nebo samostatné připojené v nejnižší části ZP Podle tvaru – trubní, lahvové, podomítkové, zvonové Podle materiálu – plastové, kovové s povrchovou úpravou

5 Funkce Účelem zápachové uzavírky je bránit šíření zápachu z kanalizačního potrubí do místností. Všechny zařizovací předměty musí být opatřeny některým typem zápachové uzavírky. Zápachová uzavírka obsahuje vodní sloupec o výšce nejméně 50 mm u splaškové kanalizace a 80 mm u dešťové kanalizace. Voda brání průniku zápachu z potrubí do okolí. Vodní sloupec musí být v zápachové uzavírce trvale. Pokud se zařizovací předmět dlouho nepoužívá, může se voda vypařit. Při podezření na únik zápachu z kanalizace je třeba zkontrolovat, zda jsou všechny zápachové uzavírky naplněny vodou.

6 Zápachové uzavírky trubní
Zápachové uzavírky označované jako trubní se používají ve dvou provedeních. Uzavírka je sešroubovaná z několika kusů. Pokud je v uzavírce těsnění, musí být nasazeno přesně a nesmí být zkorodované – jinak může z uzavírky kapat voda. Šroubované trubní ZU se vyrábějí v provedení tvaru písmene S nebo U. Uzavírka v provedení flexibilní (husí krk) má výhodu v tom, že ji lze jednoduše natvarovat podle potřeby – místa napojení k připojovacímu potrubí. Pružná trubka (husí krk) se vyrábí ve stejných průměrech, jako jsou odpadní trubky.

7 Zápachové uzavírky lahvové
Lahvové zápachové uzavírky se skládají z těla, které má tvar láhve, a z převlečných kroužků se závitem. Pomocí kroužků se tělo ZU připojuje na dvě trubky. Jedna trubka vede z odpadního ventilu, který je přišroubován ke spodní části umyvadla nebo jiného zařizovacího předmětu. Druhá trubka vede do stěny a je spojena s připojovacím šikmým potrubím. Výhodou je snadná možnost vyšroubování spodní části zápachové uzavírky, odstranění případných napadaných drobných předmětů a nečistot. Lahvové ZU se vyrábějí z plastu nebo z mosazi s povrchovou úpravou. Průměry jsou od 32 mm do 63 mm.

8 Uzavírky jako součásti zařizovacích předmětů
Několik zařizovacích předmětů se vyrábí ve dvojím tvarovém provedení z hlediska zápachové uzavírky. Těmito předměty jsou nejčastěji pisoáry. Tvarové provedení těla pisoáru může být takové, že ve spodní části je trvale voda a samotný zařizovací předmět tím má zápachovou uzavírku ve svém těle již z výroby. Pisoár může být také zkonstruovaný tvarově tak, že se k němu ZU přišroubuje stejně jako ke každému jinému zařizovacímu předmětu.

9 Obr. 1: Pisoáry se zápachovou uzavírkou v těle

10 Obr. 2: Pisoáry se zápachovou uzavírkou šroubovanou

11 Obr. 3: ZU plastová, tvar – lahvová

12 Uzavírky flexibilní a s odbočkou
Zápachové uzavírky se někdy instalují do míst, kde je problém se připojit ke stávajícímu šikmému potrubí, které je již pevně zabudované ve stěně. V těchto případech se používají uzavírky prodávané pod názvem flexibilní. Jde o „husí krk“. Je to trubka s možností natvarování podle místních prostorových podmínek. Tyto volně tvarovatelné trubky se vyrábějí ve všech průměrech, jako jsou pevné trubky – 40, 50, 63, 75 i 110 mm. Stále častěji se do kuchyní při dávají myčky na nádobí. Myčka vypouští vodu do kanalizačního potrubí stejně jako všechny zařizovací předměty přes zápachovou uzavírku. K myčce se nemusí instalovat samostatná ZU, ale používají se dřezové uzavírky s odbočkou k myčce. Dřezová uzavírka má nejčastěji průměr připojení 50 mm a je na ní odbočka k myčce o průměru stejném nebo menším.

13 Obr. 4: ZU plastová flexibilní

14 Obr. 5: ZU plastová, tvar – trubková (dřezová s odbočkou k myčce)

15 Materiál Zápachové uzavírky se vyrábějí ze dvou materiálů – z plastů nebo z kovu.Plasty používané k výrobě ZU jsou: polyetylén, polypropylén a polyamid. Kovem používaným k výrobě ZU je mosaz s povrchovou úpravou. Úprava povrchu je dvojí. Na ZU se nanese chrom a tím se stává výrobek nerezový. Nověji se potáhne povrch tenkou vrstvou plastu. Taková ZU vypadá jako plastová, ale je mosazná. U všech ZU z jakéhokoliv materiálu se uvádí tzv. kapacita. Je to maximální možné množství vody, které může protéct za 1 sekundu. Toto množství je různé podle tvaru ZU a podle průměru. Běžná kapacita umyvadlové ZU o průměru 40 mm je asi 0,2 litru vody za sekundu.

16 Obr. 6: ZU mosazná s chromovaným povrchem (umyvadlová)

17 Obr. 7: ZU plastová, tvar – lahvová staršího typu (umyvadlová)

18 Kontrolní otázky: K čemu slouží zápachové uzavírky? Jak se rozdělují?
Jak se připojují? Z jakých materiálů se vyrábějí? Co je kapacita zápachové uzavírky? Kde se instalují flexibilní ZU a kde s odbočkou?

19 Obrázky: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

20 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II. Praha, Informatorium, ISBN

21 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google