Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozběhněte se s knihovnou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozběhněte se s knihovnou"— Transkript prezentace:

1 Rozběhněte se s knihovnou
Běžecké citáty Běžecká literatura Běžecká výbava Propagátoři běhu Nejbližší závody

2 Běžecké citáty Běhej pro život, ale nežij pro běh. Gerhard Uhlenbruck Žádný závod nezačíná na startovní čáře. Haile Gebrselassie Jestli chcete něco vyhrát, běžte stovku. Jestli chcete něco zažít, běžte maraton. Emil Zátopek

3 Běžecká literatura Motivační knihy Běžecké tréninkové příručky
Knihy ke strečinku

4 Motivační knihy Born to run/Zrozeni k běhu Běhání s Keňany Jez a běhej
Běhej nebo zemři Hledání ultra Když běhá žena

5 Zrozeni k běhu/Born to run
Pokud chcete poznat kmen Tahumaranů a jejich neotřelý způsob běhu, neváhejte a přečtěte si tuto knihu, kterou napsal Christopher McDougal. Ten v ní popisuje i nové vědecké poznatky týkající se běhu, které vás ohromí.

6 Běhání s Keňany Také se ptáte, jak je možné, že se v Keni rodí jedni z nejlepších světových běžců? Možné odpovědi naleznete v knize od Adharananda Finna, který se na nějaký čas s celou rodinou přestěhuje do Keni a s těmito běžci začne trénovat.

7 Jez a Běhej Jde běhat ultramaratony a živit se výhradně veganskou stravou? Pokud nevěříte, přečtěte si tuto knihu, kde Vám elitní běžec Scott Jurek navíc nabídne množství zdravých a chutných veganských receptů.

8 Běhej nebo zemři Chcete vědět, na co myslí a jak se motivuje dálkový běžec a skialpinista při svých závodech? Přečtěte si knihu Běhej, nebo zemři, která přináší množství romantických popisů přírody a krajiny.

9 Hledání ultra Lze změnit svůj způsob života úplně od základů? Kladnou odpověď naleznete v této knize, ve které se milovník jídla stal vrcholovým sportovcem. V knize jsou také tipy týkající se veganského stravování.

10 Když běhá žena Potřebujete dodat odvahy k běhání? Pokud ano, přečtěte si knihu od Alexandry Heminsleyové, která je sama vytrvalostní běžkyní a má za sebou několik maratonů.

11 Běžecké tréninkové příručky
Škorpilova škola běhu Začni běhat Běh a maraton: úplný průvodce ChiRunning Běžící Buddha

12 Škorpilova škola běhu Tato kniha Vám ukáže, jak zapojit běh do Vašeho života a to tak, aby Vás to bavilo. Autor se v knize věnuje tréninku, výživě a také Vám například pomůže vybrat první běžecké boty podle typu chodidla.

13 Začni běhat Kniha Začni běhat má pro Vás připraveny podrobné tréninkové plány rozvržené do šestnácti týdnů. Můžete vybírat mezi tréninkovým plánem na 5 kilometrů až po trénink na ultramaraton. Tyto plány nejsou jen o běhání, ale i o posilování.

14 Běh a maraton: úplný průvodce
Pokud začínáte s běháním, tak i tato kniha Vám dobře poslouží. První část je věnována svalům a ukazuje, jak je správně při běhu používat. Další části knihy jsou věnovány tréninkovým plánům.

15 ChiRunning Běh volným pádem a využití gravitace při běhu představuje kniha CHiRunning. Tato kniha Vám například ukáže správné držení těla při běhu, které ušetří mnoho energie při dlouhých výbězích.

16 Běžící Buddha Kniha, která Vám dokáže, že lze propojit běhání a meditaci a to v několika lekcích. Autor zde předkládá tréninkový program, který je kombinací nejen tělesného, ale i duševního cvičení.

17 Knihy ke strečinku Strečink – anatomie Tvarování těla pro muže a ženy
Strečink na anatomických základech Jak se dokonale protáhnout Cvičení s gumovými pásy

18 Strečink – anatomie Tato kniha Vám ukáže, jak fungují svaly a jak je nejlépe protáhnout. Můžete zde vybírat z nepřeberného množství cviků, které jsou zde podrobně popsány.

19 Tvarování těla pro muže a ženy
Ke štíhlému a pružnému tělu Vám dopomůže tato příručka od autora Petra Tlapáka

20 Strečink na anatomických základech
Graficky velmi dobře zpracovaná kniha o správném protahování. Můžete vybírat různé úrovně intenzity protažení, které jsou popsány v úvodu této publikace.

21 Jak se dokonale protáhnout
V této knize naleznete základní pravidla strečinku, která jsou nezbytná k vyvarování se zranění. Kniha dále obsahuje cvičení na šíjové svalstvo, kompenzační program pro dlouhé sezení, cvičení k osvěžení unavených nohou apod.

22 Cvičení s gumovými pásy
Tato příručka Vás provede nejen strečinkovými cviky, ale i těmi na posilování jednotlivých svalových oblastí.

23 Propagátoři běhu Miloš Škorpil Scott Jurek Kilian Jornet

24 Miloš Škorpil Narodil se v roce 1954 a je největším propagátorem běhu u nás. Je dvojnásobným mistrem České republiky v běhu na 24 hodin (1991, 1999). Na svém běžeckém kontě má i Spartathlon, kdy v roce 2002 uběhl 246 kilometrů z Atén do Sparty za 32 hodin a 48 min. Jeho nejrychlejší maraton uběhl v čase 2:33:18 sekund. Je autorem a spoluautorem knih o běhání. Své postřehy zveřejňuje na adrese: Pravidelně přispívá do časopisů Run a Běhej.com.

25 Scott Jurek Narodil se v roce Je americkým ultraběžcem a fyzioterapeutem. V letech 2006, 2007 a 2008 vyhrál Spartathlon (246 km). V roce 2005 a 2006 vyhrál jeden z nejtěžších závodů Badwater Ultramarathon. Je autorem knihy Jez a běhej a v roce 2010 vytvořil nový americký rekord v zaběhnuté vzdálenosti za 24 hodin, kdy uběhl 266,7 km.

26 Kilian Jornet Narodil se v roce 1987 ve Španělsku. Ve 20 letech zvítězil na Ultra Trail du-Mont Blanc (165 km za 20:36:43). Dále je držitelem světového rekordu v přeběhu Pyrenejí od Atlantiku ke Středozemnímu moři 850 km za 8 dní 3 hodiny a 15 minut. Je autorem knihy Běhej nebo zemři a rovněž výborným skialpinistou.

27 Běžecká výbava Na běhu je krásné, že když s ním začínáte, potřebujete k němu jen dobré běžecké boty a funkční sportovní tričko. Jen když u něj vydržíte celý rok, tak k výbavě postupně přidáváte funkční oblečení do nepříznivého počasí, stopky, protiskluzové návleky na boty, čelovku, běžecký batoh apod.

28 Nejbližší závody Mattoni 1/2Maraton České Budějovice 2015 (6. června)
Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2015 (20. června) Birell Grand Prix Praha 2015 (5. září) Birell Běh na 10 km muži Adidas Běh pro ženy Týmové běhy

29 Zdroje Informací MCDOUGALL, Christopher. Born to run = Zrozeni k běhu: zapomenutý národ a tajemství nejlepších a nejšťastnějších běžců světa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, s.ISBN FINN, Adharanand. Běhání s Keňany: cesta za tajemstvím nejrychlejších lidí planety. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, s. ISBN JUREK, Scott a FRIEDMAN, Steve. Jez a běhej: moje nečekaná cesta k úspěchu na ultramaratonu. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, s., [16] s. obr. příl. ISBN JORNET, Kilian. Běžet, nebo zemřít. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, s. ISBN ROLL, Rich. Hledání ultra: jak jsem zavrhl střední věk, stal se jedním z nejzdatnějších lidí na světě a objevil sám sebe. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, s., [8] s. obr. příl. ISBN HEMINSLEY, Alexandra. Když běhá žena. Vyd. 1. Praha: Ikar, s. ISBN ŠKORPIL, Miloš. Škorpilova škola běhu. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, s. ISBN ROBERTS, Matt. Začni běhat. V Praze: Slovart, s. ISBN Běh a maraton: úplný průvodce. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, s. ISBN DREYER, Danny a DREYER, Katherine. ChiRunning: revoluční přístup k běhání bez námahy a zranění. Praha: Mladá fronta, s. ISBN SAKYONG MIPHAM. Běžící Buddha: běháním a meditací k posílení těla a mysli. V Praze: Rybka, s. ISBN RAMSAY, Craig. Strečink - anatomie. 1. vyd. Brno: CPress, s. ISBN TLAPÁK, Petr. Tvarování těla pro muže a ženy. 6. vyd. Praha: ARSCI, s. ISBN NELSON, Arnold G. a KOKKONEN, Jouko. Strečink na anatomických základech. 1. vyd. Praha: Grada, s. Sport extra. ISBN SLOMKA, Gunda a REGELIN, Petra. Jak se dokonale protáhnout. 1. vyd. Praha: Grada, s. Jak dokonale zvládnout. ISBN

30 Zdroje Informací, pokračování
VYSUŠILOVÁ, Helena. Cvičení s gumovými pásy. 1. vyd. Praha: Arsci, s. ISBN ŠKORPIL, Miloš. Co se mi povedlo In: Bezeckaskola.com [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: GOLOLOBOVOVÁ, Blanka. Myšlenky vítěze. Run: the world magazine: první a jediný časopis o běhání!. 2014, č. 6, s Zdroje Obrázků Obr. 1 – 16: Databáze obálek knih – Obálky knih [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Obr. 17:Valachy Tour. Miloš Škorpil: Sport má být hlavně prostředkem k relaxaci [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Obr. 18: Scott Jurek Eat Run. Scott Jurek Bio. [online] 2015 [cit ]. Dostupné z: Obr.19. Wikimedia commons. Kilian Jornet at the Colorado place [online] 2015 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Rozběhněte se s knihovnou"

Podobné prezentace


Reklamy Google