Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 05.04.2013
Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_O8_CJL_2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Sloh a komunikace Tematický okruh: Slohové útvary Téma: Zpráva Metodický list/anotace: Procvičování pozorného čtení, otázky k přečtenému textu, práce s textem, konečným úkolem je napsání krátké zprávy, možno použít jako opakování ve vyšších ročnících, výhodnější je, mají-li žáci tištěnou podobu zprávy před sebou.

2 SLOHOVÁ PŘÍPRAVA ZPRÁVA

3 ÚKOL Pozorně si přečtěte novinovou zprávu Odpovězte na otázky

4 Maratónci v Curychu Minulý víkend se běžci Slavoje České Budějovice bratři Petr a Michael Freilachovi zúčastnili 11. ročníku Curych maratonu. Závod, který je rovněž švýcarským mistrovstvím, se běžel za chladného počasí (kolem 5˚C), ale i tak se na start postavilo přes běžců. V této konkurenci se v čase 2:39:32 umístil Petr na 36. a jeho bratr Michael v osobním rekordu 2:40:27 na 40. místě. Těmito časy se bratři zároveň zařadili na 6. a 9. místo v letošních českých tabulkách. Vítěz závodu B. Kadesse z Etiopie zaběhl nový traťový rekord 2:07:44, což se podařilo i nejlepší ženě závodu, Chorvatce E. Ljubličové časem 2:25:44. Pokud se Petrovi a Michaelovi podaří včas zregenerovat síly, tak se objeví i na startu populárního běhu Kolem Borovan na 25 km.

5 1. V jakém příbuzenském poměru jsou Petr a Michael Freilachovi?
A) Jsou to bratři. B) Jsou to bratranci. C) Freilachovi – pouhá shoda jmen, nejsou příbuzní. D) Jsou to bratři, dokonce dvojčata.

6 2. Jaké bylo umístění českých běžců v závodě?
A) Mladší Michael doběhl v lepším čase než Petr. B) Petr i Michael zaběhli shodný čas jako vítězka závodu žen. C) Michael byl o 2 místa za Petrem. D) Michael skončil 9. a Petr doběhl na 6. místě.

7 3. Vyberte správnou odpověď:
A) E. Ljubličová zaběhla stejný čas jako vítěz. B) Oba čeští závodníci doběhli v osobním rekordu. C) Maraton je závod na 25 km. D) Zvítězil závodník z východní Afriky.

8 4. Posuďte časy závodníků, vyberte odpověď:
A) Petr Freilach byl pomalejší než Michael téměř o minutu. B) Nejrychlejší žena měla lepší čas než závodník na 40. místě. C) Etiopan zaběhl národní rekord časem 2:07:44. D) Průměrní běžci dokážou maratón zaběhnout pod 2 hodiny.

9 5. Kde se závod konal? A) Ve Slavoji České Budějovice.
B) V největším švýcarském městě. C) Kolem Borovan. D) V hlavním městě Švýcarska.

10 Správné odpovědi: 1. A) Jsou to bratři.
2. C) Michael byl o 4 místa za Petrem. 3. D) Zvítězil závodník z východní Afriky 4. B) Nejrychlejší žena měla lepší čas než závodník na 40. místě. 5. B) V největším švýcarském městě.

11 ZPRÁVA: Přináší stručně, jasně a přehledně základní údaje o události, která již proběhla Je základní jednotkou zpravodajství Měla by obsahovat alespoň jeden nový, neznámý fakt Měla by být aktuální, objektivní, spolehlivá Odpovídá na otázky KDO, KDY, KDE?

12 ÚKOL: Napište zprávu A) o soutěži kadeřnic (kosmetiček, v psaní na klávesnici…) na naší škole B) o kulturním vystoupení žáků školy v Domově důchodců C) o výstavě fotografií žáků školy

13 Literatura MAŠKOVÁ, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva, Třebíč VYUKA.CZ 2006, ISBN:


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:"

Podobné prezentace


Reklamy Google