Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Sloh a komunikace Tematický okruh: Slohový postup popisný Téma: Popis a charakteristika Metodický list/anotace: Popis a charakteristika osoby, přímá a nepřímá charakteristika, praktická cvičení z této slohové oblasti; možné využít i ve 4. ročníku jako opakování k písemné části maturitní zkoušky.

2 Popis a charakteristika Popis Petr je velmi vysoký hubený muž s nosem dlouhým jako zobák. Vyčnívá z prostoru mezi dvěma modrýma, bystrýma očima, které se trochu skrývají za zlatými obroučkami brýlí. Oblečený je vždy trochu nedbale, ale vždy jen ve sportovním. I když je mladý, má trochu ohnutá záda a při chůzi se trochu klátí. Charakteristika Můj otec je tak trochu podivín a samotář. Občas mi připomíná načepýřeného papouška, který si vede stále svou. Je to dobrák od kosti, ale často nedokáže myslet na nic jiného než na sebe a své potrhlé nápady. Představa, že bych s ním musel trávit čtyřiadvacet hodin denně, mě uvádí v šílenství. Nemohu se ani divit mé ženě, že se setkání s ním často raději vyhýbá.

3 Srovnejte tyto dva texty a vysvětlete, jaký je mezi nimi rozdíl! Popis Vzhled Postava Oblékání Zvláštní znaky Charakteristika Přímá Nepřímá Kladné vlastnosti Záporné vlastnosti Vztahy k ostatním lidem

4 Jak rozumíte následujícím spojením? Jsou si podobní jako vejce vejci. Jablko nepadá daleko od stromu. Je, jako by mu z oka vypadl. To je celý táta. Patří všichni do jednoho pytle.

5 Řešení Jsou naprosto stejní, podobní, identičtí. Syn či dcera se podobá vlastním rodičům, mají podobné chování, vlastnosti. Naprosto se mu podobá. Je stejný jako otec. Všichni jsou stejní, mají podobné vlastnosti – spíše negativní.

6 Je dobré umět stručně popsat a charakterizovat osobu? Všímejte si především: Postava Vlasy Věk Oči Chůze Řeč Zvláštní znamení Využijeme tuto schopnost dobře si všímat určitých znaků a umět je popsat např. při popisu pachatele trestného činu.

7 Představte si spolužáka! Zahrajte si ve třídě na to, jestli podle vašich otázek, na které budete moci odpovídat jen ano, ne, zjistíte, o koho se jedná! Obr. 1

8 Citace, zdroje a literatura Obr. 1: Zdroje klipartů: MS Office, Verze: 14.0.6123.5001


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google