Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 2. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 2. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Jazyk a komunikace Tematický okruh: Grafická stránka jazyka Téma: Procvičování pravopisu Metodický list/anotace: Procvičování pravopisu za pomoci interaktivní tabule

2 PROCVIČOVÁNÍ PRAVOPISU 2

3 Vyber správnou variantu: 1.a) Na zahradě běhali sousedovi psi. b) Na zahradě běhali sousedovy psi. c) Na zahradě běhaly sousedovi psi. 2. a) Přišli i sestry Novákovi. b) Přišly i sestry Novákovy. c) Přišly i sestry Novákovi.

4 3. a) Podej mi Honzovy knihy. b) Podej mi Honzovi knihy. 4. a) Podej Honzovy tyto knihy. b) Podej Honzovi tyto knihy. 5. a) Nerudovy spisy vyšly letos. b) Nerudovi spisy vyšli letos. c) Nerudovy spisy vyšli letos.

5 6. a) Jiří půjčuje Janovi své knihy a Janovi knihy opatruje jako své vlastní. b) Jiří půjčuje Janovy své knihy a Janovy knihy opatruje jako své vlastní. c) Jiří půjčuje Janovi své knihy a Janovy knihy opatruje jako své vlastní. d) Jiří půjčuje Janovy své knihy a Janovi knihy opatruje jako své vlastní.

6 7. a) Mám ráda Erbenovy pohádky o Honzovy. b) Mám ráda Erbenovi pohádky o Honzovi. c) Mám ráda Erbenovy pohádky o Honzovi. d) Mám ráda Erbenovi pohádky o Honzovy.

7 8. a)Navštívili nás Novákovy a pozvali jsme i Horákovi. b) Navštívily nás Novákovy a pozvali jsme i Horákovy. c) Navštívili nás Novákovi a pozvali jsme i Horákovi. d) Navštívily nás Novákovi a pozvali jsme i Horákovy. e) Navštívili nás Novákovi a pozvali jsme i Horákovy.

8 9. a) Přišly bratři Novákovi a sestry Horákovi. b) Přišli bratři Novákovy a sestry Horákovy. c) Přišli bratři Novákovy a sestry Horákovi. d) Přišli bratři Novákovi a sestry Horákovy. 10. a) Pozvali jsme bratry Novákovi a sestry Horákovy. b) Pozvali jsme bratry Novákovy a sestry Horákovy. c) Pozvali jsme bratry Novákovi a sestry Horákovi.

9 11. a) Malý psy jsou roztomilý. b) Malí psi jsou roztomilý. c) Malí psi jsou roztomilí. d) Malý psi jsou roztomilí. 12. a) Rybí tuk je zdraví. b) Rybý tuk je zdravý. c) Rybí tuk je zdravý.

10 13. a)Po zahradě běhali sousedovi psi. b) Po zahradě běhali sousedovy psi. c) Po zahradě běhaly sousedovy psi. 14. a) Viděla jsem sousedovi psy. b) Viděla jsem sousedovy psy. c) Viděla jsem sousedovi psi. d) Viděla jsem sousedovy psi.

11 ŘEŠENÍ Vyber správnou variantu: 1.a) Na zahradě běhali sousedovi psi. b) Na zahradě běhali sousedovy psi. c) Na zahradě běhaly sousedovi psi. 2. a) Přišli i sestry Novákovi. b) Přišly i sestry Novákovy. c) Přišly i sestry Novákovi.

12 3. a) Podej mi Honzovy knihy. b) Podej mi Honzovi knihy. 4. a) Podej Honzovy tyto knihy. b) Podej Honzovi tyto knihy. 5. a) Nerudovy spisy vyšly letos. b) Nerudovi spisy vyšli letos. c) Nerudovy spisy vyšli letos.

13 6. a) Jiří půjčuje Janovi své knihy a Janovi knihy opatruje jako své vlastní. b) Jiří půjčuje Janovy své knihy a Janovy knihy opatruje jako své vlastní. c) Jiří půjčuje Janovi své knihy a Janovy knihy opatruje jako své vlastní. d) Jiří půjčuje Janovy své knihy a Janovi knihy opatruje jako své vlastní.

14 7. a) Mám ráda Erbenovy pohádky o Honzovy. b) Mám ráda Erbenovi pohádky o Honzovy. c) Mám ráda Erbenovy pohádky o Honzovi. d) Mám ráda Erbenovi pohádky o Honzovy.

15 8. a)Navštívili nás Novákovy a pozvali jsme i Horákovi. b) Navštívily nás Novákovy a pozvali jsme i Horákovy. c) Navštívili nás Novákovi a pozvali jsme i Horákovi. d) Navštívily nás Novákovi a pozvali jsme i Horákovy. e) Navštívili nás Novákovi a pozvali jsme i Horákovy.

16 9. a) Přišly bratři Novákovi a sestry Horákovi. b) Přišli bratři Novákovy a sestry Horákovy. c) Přišli bratři Novákovy a sestry Horákovi. d) Přišli bratři Novákovi a sestry Horákovy. 10. a) Pozvali jsme bratry Novákovi a sestry Horákovy. b) Pozvali jsme bratry Novákovy a sestry Horákovy. c) Pozvali jsme bratry Novákovi a sestry Horákovi.

17 11. a) Malý psy jsou roztomilý. b) Malí psi jsou roztomilý. c) Malí psi jsou roztomilí. d) Malý psi jsou roztomilí. 12. a) Rybí tuk je zdraví. b) Rybý tuk je zdravý. c) Rybí tuk je zdravý.

18 13. a)Po zahradě běhali sousedovi psi. b) Po zahradě běhali sousedovy psi. c) Po zahradě běhaly sousedovy psi. 14. a) Viděla jsem sousedovi psy. b) Viděla jsem sousedovy psy. c) Viděla jsem sousedovi psi. d) Viděla jsem sousedovy psi.

19 ŘEŠENÍ 1. A 8. E 2. B 9. D 3. A 10. B 4. B 11. C 5. A 12. C 6. C 13. A 7. C 14. B


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 2. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google