Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eliáš – (Mým) Bohem je Hospodin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eliáš – (Mým) Bohem je Hospodin"— Transkript prezentace:

1 Eliáš – (Mým) Bohem je Hospodin
„Jak dlouho budete poskakovat na obě strany? Je-li Hospodin Bohem, následujte ho; jestliže Baal, jděte za ním!“ (1 Král 18, 21)

2 Malé opakování Mluvili jsme o dvou velkých mužích Starého zákona.
Co byste o nich řekli? ABRAHÁM MOJŽÍŠ

3 Malé opakování Mluvili jsme o dvou velkých mužích Starého zákona.
ABRAHÁM – praotec víry MOJŽÍŠ - zákonodárce

4 Malé opakování Mluvili jsme o dvou velkých mužích Starého zákona.
ABRAHÁM – ukazuje, co znamená uvěřit Bohu P.S. víra není pouze uznání Boží existence, ale praktické postoje života MOJŽÍŠ - vede ke svobodě P.S. svoboda neznamená, že si dělám co chci, ale že mohu směřovat k naplnění svého života

5 Malé opakování Mluvili jsme o dvou velkých mužích Starého zákona.
ABRAHÁM – víra je spolehnutí se na Boží vedení ve svém životě, před jinými řešeními, která se nám nabízejí MOJŽÍŠ - zachovávání desatera pomáhá odpoutávat se od žádostí a nezdravých vztahů a uschopňuje člověka k vyšším hodnotám, pro které byl stvořen

6 Proroci Kdo jsou proroci?

7 Proroci – muži, kteří připomínají a zjevují Boží vůli
Ve SZ byl touto první postavou Mojžíš a po něm jeho nástupce Jozue Po obsazení zaslíbené země Bůh povolával soudce (charizmatické vůdce), skrze které pomáhal Izraeli v těžkých dobách Úřad krále prakticky v dějinách Izraele selhal. Snad i proto Bůh posílal proroky, kteří oznamovali lidem Boží vůli.

8 Proroci – muži, kteří připomínají a zjevují Boží vůli
Jak můžeme dělit proroky?

9 Proroci – muži, kteří připomínají a zjevují Boží vůli
Proroky můžeme rozdělit na PÍŠÍCÍ a NEPÍŠÍCÍ. O NEPÍŠÍCÍCH prorocích je psáno ve SZ knihách (Nátan, Eliáš, Elizeus, …) PÍŠÍCÍ proroci se dělí na VELKÉ a MALÉ.

10 Proroci – muži, kteří připomínají a zjevují Boží vůli
VELCÍ PROROCI - 4 MALÍ PROROCI – 13/12 Izaiáš Jeremiáš Ezechiel Daniel Baruch Ozeáš Joel Ámos Abdiáš Jonáš Micheáš Nahum Habakuk Sofoniáš Aggeus Zachriáš Malachiáš

11 Eliáš – představitel proroků
Eliáš, jak již oznamuje výklad jeho jména – „mým Bohem je Hospodin“, ukazuje o co se všichni proroci snažili Posláním proroků byla vždy obnova vztahu k Hospodinu, jako jedinému Bohu Poslání Eliáše je v Novém zákoně připomenuto dvěma skutečnostmi. Kterýma?

12 Eliáš – představitel proroků
Příchod Mesiáše měl oznámit prorok Eliáš. Ježíš potom apoštolům oznamuje, že se jednalo o proroka velikosti a významu jako Eliáš, a že tím byl Jan Křtitel. (Mt 11,14) Na hoře proměnění se s oslaveným Ježíše ukázal Mojžíš a Eliáš, jako představitelé Zákona a Proroků. Můžeme v tom vidět potvrzení Ježíšovy návaznosti na SZ: „Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.“ (Mt 5,17)

13 Eliášův boj V Izraeli začal vládnout bezbožný král Achab, který si vzal za ženu fénickou princeznu Jezábel. Ona přinesla (posílila) modloslužbu pohanskému bohu Baalovi. Dle představ tohoto náboženství pohanský bůh Baal oplodňuje deštěm zemi, která potom lidem přináší plody potřebné k životu.

14 Eliášův boj Izraelité se tedy nechali svádět k modloslužbě pohanskému bohu Baalovi, aby si zajistili jeho přízeň a plodnost země potřebnou k životu Neočekávali pomoc od Hospodina, ale obraceli se ve své existenční potřebě někde jinde. Toto výstižným způsobem vystihuje, co je podstatou modloslužby – ČLOVĚK HLEDÁ JISTOTY SVÉHO ŽIVOTA JINDE NEŽ U BOHA.

15 Eliášův boj Modloslužba je stále živá, netýká se jen uctívání vymyšlených, neskutečných Bohů. Děje se všude tam, kde se člověk přestane spoléhat na Boha a začne hledat jistoty a naplnění někde jinde oproti Božím přikázáním.

16 Eliášův boj Eliáš to řešil výmluvným způsobem. Na jeho modlitbu přestalo 3 a půl roku pršet, aby si Izraelité uvědomili, že uctívání Baala jim nepomůže. Uchyluje se k vdově do Sarepty a po 3 a půl roku přichází, aby dal zemi déšť. Nejprve vykoná soud nad Baalovými proroky, lid zvolá: „Jenom Hospodin je Bůh!“ (1 Král 18, 39)

17 Když Achab uviděl Elijáše, řekl mu: „Jsi to ty, jenž uvádíš do zkázy Izraele?“ Ten odvětil: „Izraele neuvádím do zkázy já, ale ty a dům tvého otce tím, že opouštíte Hospodinova přikázání a ty že chodíš za baaly. Ale nyní zařiď, ať se ke mně shromáždí na horu Karmel celý Izrael i čtyři sta padesát Baalových proroků a čtyři sta proroků Ašéřiných, kteří jedí u stolu s Jezábelou.“ Achab tedy obeslal všechny Izraelce a shromáždil proroky na horu Karmel. Tu přistoupil Elijáš ke všemu lidu a řekl: „Jak dlouho budete poskakovat na obě strany? Je-li Hospodin Bohem, následujte ho; jestliže Baal, jděte za ním!“ Lid mu neodpověděl ani slovo. Elijáš dále řekl lidu: „Jako Hospodinův prorok zbývám už sám, ale Baalových proroků je čtyři sta padesát. Ať nám dají dva býky. Oni ať si vyberou jednoho býka, ať ho rozsekají na kusy a položí na dříví, ale oheň ať nezakládají. Já udělám totéž s druhým býkem: dám ho na dříví, ale oheň nezaložím. Vzývejte pak jména svých bohů a já budu vzývat jméno Hospodinovo. Bůh, který odpoví ohněm, ten je Bůh.“ Všechen lid odpověděl: „To je správná řeč.“ Elijáš vyzval Baalovy proroky: „Vyberte si jednoho býka a připravte ho první, protože vás je víc. Potom vzývejte jména svých bohů, ale oheň nezakládejte!“ Vzali tedy býka, kterého jim dal, připravili ho a od rána až do poledne vzývali Baalovo jméno: „Baale, odpověz nám!“ Neozval se však nikdo, nikdo neodpověděl. A poskakovali u zhotoveného oltáře. V poledne se jim Elijáš začal posmívat: „Volejte co nejhlasitěji, vždyť je to bůh! Třeba je zamyšlen nebo má nucení anebo odcestoval. Snad spí, ať se probudí!“ Oni volali co nejhlasitěji a zasazovali si podle svého obyčeje rány meči a oštěpy, až je polévala krev. Minulo poledne a oni ještě pokřikovali až do chvíle, kdy se přináší obětní dar. Neozval se však nikdo, nikdo neodpověděl, nikdo tomu nevěnoval pozornost.

18 Tu řekl Elijáš všemu lidu: „Přistupte ke mně
Tu řekl Elijáš všemu lidu: „Přistupte ke mně!“ Všechen lid k němu přistoupil a on opravil pobořený Hospodinův oltář. Vzal dvanáct kamenů podle počtu kmenů synů Jákoba, k němuž se stalo slovo Hospodinovo, že se bude jmenovat Izrael. Z kamenů vybudoval oltář ve jménu Hospodinově a kolem oltáře vymezil příkopem prostor pro vysetí dvou měr zrní. Pak narovnal dříví, rozsekal býka na kusy a položil na dříví. Nato řekl: „Naplňte čtyři džbány vodou a vylijte ji na zápalnou oběť a na dříví!“ Potom řekl: „Udělejte to ještě jednou.“ Oni to udělali. Znovu řekl: „Udělejte to potřetí!“ Udělali to tedy potřetí. Voda tekla okolo oltáře a naplnila i příkop. Nastal čas, kdy se přináší obětní dar. Prorok Elijáš přistoupil a řekl: „Hospodine, Bože Abrahamův, Izákův a Izraelův, ať se dnes pozná, že ty jsi Bůh v Izraeli a já tvůj služebník a že jsem učinil všechny tyto věci podle tvého slova. Odpověz mi, Hospodine! Odpověz mi, ať pozná tento lid, že ty, Hospodine, jsi Bůh. Ty sám obrať jejich srdce zpět k sobě.“ I spadl Hospodinův oheň a pozřel zápalnou oběť i dříví, kameny i prsť, a vodu z příkopu vypil. Když to všechen lid spatřil, padli na tvář a volali: „Jen Hospodin je Bůh! Jen Hospodin je Bůh!“ Elijáš jim poručil: „Pochytejte Baalovy proroky! Nikdo z nich ať neunikne!“ Když je pochytali, zavedl je Elijáš dolů k potoku Kíšonu a tam je pobil. Poté řekl Elijáš Achabovi: „Vystup vzhůru, jez a pij. Je slyšet hukot deště!“ Achab tedy vystoupil vzhůru, aby jedl a pil. Elijáš mezitím vystoupil na vrchol Karmelu, sehnul se k zemi a vtiskl si tvář mezi kolena. Pak řekl svému mládenci: „Vystup a pohleď směrem k moři.“ On vystoupil, pohleděl a řekl: „Nic tam není.“ Elijáš pravil: „Opakuj to sedmkrát.“ Když to bylo posedmé, řekl: „Hle, z moře vystupuje mráček malý jako lidská dlaň.“ Elijáš mu řekl: „Vystup vzhůru a vyřiď Achabovi: ‚Zapřáhni a jeď dolů, ať tě nestihne déšť!‘“ A vtom už k tomu došlo. Nebe se zachmuřilo, vítr přihnal mraky a spustil se silný déšť. (1 Král 18, 17-45)

19 Jenom Hospodin je Bůh Můžeme tedy přiřadit třetí postavu k Abrahámovi a Mojžíšovi. Prorok Eliáš nám ukazuje výlučnost vztahu k Bohu. On musí stát na prvním místě. Jeho požadavky na nás a naše spolehnutí se na něho musí být před vším ostatním. Všude tam, kde to neděláme dopouštíme se modloslužby.

20 Jenom Hospodin je Bůh Jako ozvěnu boje Eliáše o to, aby Bůh byl prvním a nejdůležitějším, můžeme vnímat v první a největší přikázání. Ježíš odpověděl: „První je toto: ‚Slyš, Izraeli, Hospodin, Bůh náš, jest jediný pán; miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, z celé své duše, z celé své mysli a z celé své síly!‘ (Mk 12, 29 – 30)

21 Jenom Hospodin je Bůh Toto přikázání je obsaženo ve SZ zákoně.
Podobná slova na sebe Ježíš vztahuje v NZ. Která?

22 Jenom Hospodin je Bůh Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden. Kdo nenese svůj kříž a nenásleduje mne, není mne hoden. (Mt 10, 37 – 38) Zavolal k sobě zástup s učedníky a řekl jim: „Kdo chce jít se mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mk 8, 34)

23 Jenom Hospodin je Bůh Zde je jeden z důležitých požadavků přípravy na biřmování. Zvykli jsme si, že Boží požadavky odsouváme pro naše pozemské plány a představy. Nejvíce je to vidět na výuce náboženství. Vše ostatní má přednost. A proto ten „teror“ (šikana, týrání malých dětí ) přípravy na biřmování, kdy jste nuceni dát najevo, že vztah k Ježíši Kristu je pro vás důležitější, než ostatní věci.


Stáhnout ppt "Eliáš – (Mým) Bohem je Hospodin"

Podobné prezentace


Reklamy Google