Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jističe – jsou samočinné přístroje, které chrání zařízení v obvodu proti přetížení a zkratům, též jako ochrana samočinným odpojením. Přetížení – déletrvající proud, jehož hodnota se pohybuje nad hodnotou proudu jnenovitého (1-2 násobek In ). Nemusí být vypnut okamžitě, ale déletrvajícími účinky způsobuje degradaci izolace. Zkraty – proudy převyšující jmenovitý proud v jeho násobcích (až 20- ti násobky). Negativně v obvodu působí jak jeho tepelné účinky, tak i vlivy elektrodynamických sil. Z toho důvodu jsou jističe vybaveny dvěma základními druhy spouští: zkratová spoušť – je to cívka elektromagnetu, která v případě zkratu přitáhne kotvičku, působící na vybavovací mechanismus. nadproudová spoušť – je tvořena bimetalovým (dvojkovovým) páskem, který se při průchodu vyššího proudu ohřeje a prohne, čímž opět působí na vybavení. Mimo tyto dva základní druhy spouští může být jistič vybaven i dalšími druhy, například podpěťovou spouští.

3 Principiální působení jističe

4 Charakteristiky jističů
Charakteristika B – dříve též „ rychlá“ – je vhodná pro jištění vedení proti zkratům, začíná působit již při trojnásobku jmenovitého proudu. Charakteristika C – též „ pomalá“ – je vhodná pro jištění menších motorů, působí od pětinásobku jmenovitého proudu. Charakteristika D – vhodná pro jištění větších motorů s těžkým rozběhem, působí od desetinásobku jmenovitého proudu.

5 Charakteristiky

6 Popis jističe 1 Napínací páčka Nadproudová spoušť (bimetal) 2 Volnoběžka Odpor 3 Pevný a pohyblivý kontakt Zkratová elektromagnetická spoušť 4 Svorky Zhášecí komora

7 Chrániče – v obvodu působí jako ochrana osob před nebezpečným dotykem.
Existují chrániče napěťové a proudové. Významné použití má zejména proudový chránič - používá se v síti TNS (3 vodiče v jednofázovém rozvodu- fáze, střední vodič a ochranný vodič, 5 vodičů v trojfázovém rozvodu – tři fáze, střední a ochranný vodič).

8 Funkce proudového chrániče

9 Popis chrániče Vstupní svorky Výstupní svorky Testovací tlačítko
Vypínací kontakty Diferenciální relé Součtový transformátor Omezovací odpor + elektronické prvky Zapínací páčka

10 K zopakování: K jakému účelu slouží jistič a k jakému chránič?
Co je přetížení a co zkrat? Jaké druhy spouští se pro vypnutí předcházejících poruch používají? Vyjmenujte charakteristiky jističů.


Stáhnout ppt "Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google