Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chod naprázdno a nakrátko asynchronního motoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chod naprázdno a nakrátko asynchronního motoru"— Transkript prezentace:

1 Chod naprázdno a nakrátko asynchronního motoru
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Chod naprázdno asynchronního motoru je chod bez zatížení, kdy motor se otáčí otáčkami blížícími se synchronním. Podstatným údajem je příkon naprázdno P0 =  PFe +  Pm +  PCu10  PFe - ztráty v železe  Pm - mechanické ztráty třením v ložiscích a ventilační.  Pcu10 - ztráty ve vinutí Synchronní otáčky , kde f je frekvence a p je počet pólpárů Skluz

3 Při chodu naprázdno se skluz blíží nule, indukované napětí v rotoru je proto též blízké nule, protože závisí na skluzu. Ui2= 4,44 . Φmax . N2 . f1 . s . kv2 V náhradním schématu proto rotorové odpory a reaktanci neuvažujeme.

4 Náhradní schéma asynchronního motoru naprázdno

5 Otáčky jsou nulové, skluz s=1.
Chod motoru nakrátko nastane tehdy, když se rotor neotáčí, tedy většinou na počátku rozběhu nebo při přetížení, když se zastaví. Otáčky jsou nulové, skluz s=1. Tento stav je mezní, motor takto nemůže déle setrvávat a musí nastat jeho odpojení od sítě. Speciálním případem je měření nakrátko. Motor napájíme tzv. napětím nakrátko, což je - snížené napětí - kdy rotor je zablokován - statorovým vinutí protéká právě jmenovitý proud I1n . Příkon nakrátko Pk = ΔPCu1 + ΔPCu2 . Indukované napětí je maximální. 5

6 Proud nakrátko Ik je 2 – 8 násobek proudu jmenovitého I1n .
Můžeme proto střední větev s proudem naprázdno zanedbat.

7 Náhradní schéma asynchronního motoru nakrátko

8 K zopakování: Které ztráty kryje příkon naprázdno a které příkon nakrátko. Na čem závisí synchronní otáčky elektromotoru? Uveďte vztah pro skluz. Definujte napětí nakrátko elektromotoru. Jaká je velikost proudu nakrátko?


Stáhnout ppt "Chod naprázdno a nakrátko asynchronního motoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google