Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paralelní chod transformátorů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paralelní chod transformátorů"— Transkript prezentace:

1 Paralelní chod transformátorů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Rozvodná síť je tvořená velkým počtem paralelněně spojených transformátorů.
Tyto zdroje musí splňovat 4 základní podmínky: - stejný převod napětí - stejné procentní napětí nakrátko - stejný sled fází - stejný hodinový úhel. Pokud není některá z těchto podmínek splněná, protéká sekundárním vinutím tzv. vyrovnávací proud Iv , jehož velikost je dána rozdílem okamžitých hodnot napětí mezi sekundáry a impedancí obou spojených traforů.

3 Vyrovnávací proud

4 Rozdíl napětí mezi dvěma transformátory s nestejným hodinovým úhlem

5 Rozdělení přenášeného výkonu při nestejných hodnotách SN a uK
Jsou stejná napětí nakrátko a nestejné zdánlivé jmenovité výkony. Přenášený výkon se rozdělí na oba transformátory v poměru jmenovitých výkonů. Jsou stejné jmenovité zdánlivé výkony a nestejná napětí nakrátko. Přenášený výkon se rozdělí v opačném poměru napětí nakrátko. Trafo s menším uK bude přetížené dříve.

6 V případě, kdy nejsou stejné ani jmenovité výkony, ani napětí nakrátko, lze odvodit vztah pro rozdělení výkonu přičemž následně platí: Pro určení maximálního výkonu skupiny traf lze odvodit: pro případ, kdy uKA < uKB .

7 K zopakování: Jaké jsou podmínky pro paralelní spolupráci více transformátorů? Jaký je důsledek jejich nesplnění? Vysvětlete možnosti které nastanou při přenosu výkonu trafy různých parametrů.


Stáhnout ppt "Paralelní chod transformátorů"

Podobné prezentace


Reklamy Google