Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dotační program na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů pro rok 2019 Blanka Procházková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dotační program na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů pro rok 2019 Blanka Procházková."— Transkript prezentace:

1 Dotační program na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů pro rok 2019
Blanka Procházková

2 Dotační titul č. 1 Dotace na pořízení, technické zhodnocení a opravu požární techniky a nákup věcného vybavení JSDH obcí Olomouckého kraje 2019 (Pravidla JSDH)

3 Dotační titul č. 2 Dotace pro JSDH obcí Olomouckého kraje na nákup dopravních automobilů a cisternových automobilových stříkaček (Pravidla DA a CAS)

4 Cíl dotačního programu
podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí (JSDH) v Olomouckém kraji ve veřejném zájmu a v souladu s cíli Olomouckého kraje.

5 Důvod vyhlášení dotačního programu
dodržení § 27 odst. 3 písm. b) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, kdy k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany přispívá kraj obcím na financování potřeb jejich jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí; obecným účelem vyhlášeného dotačního programu je zajištění akceschopnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Olomouckého kraje.

6 Financování Program na podporu JSDH 2019 Předpokládaná výše financí celkem Kč z toho: DT č. 1 – Pravidla JSDH Kč DT č. 2 – Pravidla DA a CAS Kč

7 Minimální a maximální výše dotace
DT č. 1 min Kč max Kč DT č. 2 min Kč DA max Kč CAS max Kč Spolufinancování ve stejné výši jako poskytnutá dotace – 50/50 V případě, že bude poskytnuta dotace do 35 tis. Kč, není vyžadována spoluúčast.

8 Pravidla JSDH Jedna jednotka SDH obce = jedna žádost
Pokud má obec zřízeno více jednotek SDH podá pro každou jednotku SDH žádost samostatně. Jedna žádost = jeden věcný prostředek nebo soubor prostředků V žádosti str. 3, 4 je vložená tabulka, kde je seznam požární techniky a vybavení (nápověda o co lze žádat a co lze kombinovat a co ne).

9 Pravidla JSDH Nelze kombinovat např. osobní ochranné prostředky s dalším vybavením, nebo pořízení pneumatik najednou pro CAS a DA. Určení zda budete žádat o dotaci neinvestiční nebo investiční doporučujeme konzultovat s účetní nebo finančním oddělením. Částka žádané dotace musí být zaokrouhlená na celé stovky.

10 Pravidla JSDH Neuznatelnými výdaji se rozumí výdaje, které nelze zahrnout do celkových předpokládaných ani celkových vynaložených výdajů na realizaci akce/projektu: úhrada daní, daňových odpisů, poplatků a odvodů, úhrada úvěrů a půjček, nákup věcí osobní potřeby, penále, pokuty, pojistné, bankovní poplatky, nákup nemovitostí, leasing, nákup darů, mzdové výdaje,

11 DPH, pokud příjemce je plátcem DPH a dle zákona č. 235/2004 Sb
DPH, pokud příjemce je plátcem DPH a dle zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, má možnost nárokovat odpočet daně na vstupu plně či  částečně, vybavení hasičské zbrojnice (vyjma zařízení nezbytného pro zajištění nepřetržité akceschopnosti požární techniky např. kompresor pro zajištění stálého tlaku v brzdovém systému požárních automobilů nebo průběžné nabíjení akumulátorů mobilní požární techniky a systémy pro svolání hasičů v případě výjezdu jednotky), pořízení a opravy vybavení pro požární sport (za vybavení pro požární sport se považuje mimo jiné i vybavení a úpravy technických prostředků požární ochrany, které neodpovídají technickým předpisům nebo parametrům uváděných výrobcem technických prostředků při schvalování způsobilosti jeho použití při uvedení na trh),

12 slavnostní vycházkové uniformy,
rekonstrukce a opravy budov, pořízení nového dopravního automobilu (DA) pro JSDH obce, který bude pořizován z účelové investiční dotace na pořízení dopravního automobilu z rozpočtové kapitoly Ministerstva vnitra generálního ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky (MV GŘ HZS ČR) v rámci programu „Dotace pro jednotky SDH obcí“ v roce 2019, pořízení nové cisternové automobilové stříkačky (CAS) pro JSDH obce, která bude pořízena z účelové investiční dotace na pořízení cisternové automobilové stříkačky z rozpočtové kapitoly MV GŘ HZS ČR v rámci programu „Dotace pro jednotky SDH obcí“ v roce 2019.

13 Pravidla DA a CAS Jedna jednotka SDH obce = jedna žádost.
Jedna žádost = jeden dopravní automobil nebo jedna cisternová automobilová stříkačka pro jednu jednotku SDH. Možno žádat pouze při kombinaci se státní dotací z MV GŘ HZS ČR na pořízení nového dopravního automobilu nebo cisternové automobilové stříkačky. Částka žádané dotace bude vždy v celých tisících. (DA = 100 tis. Kč. a CAS = 300 tis. Kč)

14 Pravidla DA a CAS - podmínka
V roce 2019 obdrží dotaci na nový DA z MV GŘ HZS ČR při splnění podmínek 17 obcí pro 19 jednotek SDH obcí Olomouckého kraje. Obec Bohuňovice 2x Obec Prosenice Obec Bohuslávky Obec Přáslavice Obec Dobromilice Obec Příkazy Obec Hradec – Nová Ves Obec Soběchleby Obec Hvozd Obec Šumvald Obec Jakubovice Obec Ústí Obec Jezernice Obec Vikýřovice Městys Nezamyslice Obec Vřesovice Statutární město Olomouc 2x

15 Pravidla DA a CAS - podmínka
V roce 2019 obdrží dotaci na novou CAS z MV GŘ HZS ČR při splnění podmínek 6 obcí pro 6 jednotek SDH obcí Olomouckého kraje. Městys Brodek u Přerova Obec Doloplazy (OL) Město Plumlov Město Tovačov Obec Určice Město Velká Bystřice

16 Termín pro podání žádostí
do hod. včetně doručení na krajský úřad Platí pro oba dotační tituly.

17 Vyhodnocení žádostí Vyhodnocení podaných žádostí bude předloženo na schůzi Rady Olomouckého kraje dne a následně na zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje dne

18 Administrace smluv Po schválení v ZOK 29. 4. 2019 bude žadatelům:
odeslán s oznámením o poskytnutí x neposkytnutí dotace, do 30 dní doručena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace podepsaná zástupcem Olomouckého kraje, příjemci dotace mají od doručení podepsané smlouvy od kraje 90 dní na schválení, podepsaní a doručení smlouvy zpět na krajský úřad, do 21 dní od doručení smlouvy (případně zveřejnění u smluv nad Kč) bude dotace vyplacena na účet uvedený ve smlouvě.

19 Použití dotace a vyúčtování
DT č. 1 Pravidla JSDH od do realizace i úhrada akce – projektu Vyúčtování nejlépe do 1 měsíce od realizace a úhrady akce - projektu nejpozději do Vyúčtování se vždy řídí uzavřenou smlouvou! Náležitosti vyúčtování v čl. II odst. 4.

20 Použití dotace a vyúčtování
DT č. 1 Pravidla JSDH Termín použití dotace do Znamená, že nejpozději musí odejít peníze z účtu nebo musí být faktura uhrazena hotově. Nestačí mít fakturu vystavenou , ale i zaplacenou.

21 Použití dotace a vyúčtování
DT č. 2 – Pravidla DA od do realizace akce – projektu tzn. DA nebo CAS dodána do použití dotace (úhrada) Vyúčtování nejlépe do 1 měsíce od použití dotace nejpozději do Vyúčtování se vždy řídí uzavřenou smlouvou! Náležitosti vyúčtování v čl. II odst. 4.

22 Použití dotace a vyúčtování
DT č. 2 Termín realizace akce do Znamená, že nejpozději musí být DA nebo CAS dodána (stát na dvoře) Použití dotace včetně vlastních a jiných finančních prostředků do , to je termín do kdy musí odejít peníze z účtu.

23 Propagace Olomouckého kraje
Logo Olomouckého kraje na webových stránkách obce po dobu 1 roku od poskytnutí dotace. Logo Olomouckého kraje bude doplněné textem, že Olomoucký kraj akci (jednotku) finančně podpořil. U dotací nad 35 tis. Kč je nutno pořízené – opravené vybavení označit logem Olomouckého kraje – tam, kde to není možné, je tabulka na požární zbojnici. Spolu s logem bude uvedena informace, že poskytovatel akci finančně podpořil. (webové stránky a tabulka na zbrojnici)

24 Obsah vyúčtování Závěrečná zpráva, která obsahuje popis použití dotace a popis použití loga Olomouckého kraje včetně odkazu na webové stránky obce a umístění loga OK s textem, vždy fotografii webové stránky s propagací (logo a text), u dotací nad 35 tis. Kč fotografii pořízeného nebo opraveného vybavení označeného logem Olomoucké kraje (náhradní varianta cedulka s logem a textem na zbrojnici), vyplněná tabulka Příloha č. 1 smlouvy + čestná prohlášení, která jsou součástí přílohy č. 1, fotokopie faktur a paragonů + výpisy z účtu nebo výdajové pokladní doklady, dokládající úhradu dle účelu, který odpovídá účelu použití dotace v uzavřené smlouvě.

25 Kontaktní osoba Blanka Procházková 6. NP kancelář č. 619 tel

26 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Dotační program na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů pro rok 2019 Blanka Procházková."

Podobné prezentace


Reklamy Google