Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Naše bydlení a právo Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázium Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu budeme definovat, jak je právo na bydlení upraveno v právním řádu ČR, především v Občanském zákoníku včetně finančních aspektů bydlení. Dále bude uveden výkladový příklad s několika variantami řešení a jejich posouzení výhodnosti.

3

4 Máme na bydlení opravdu právo?

5 Základní listina lidských práv a svobod
Jako sociální právo výslovně v právním řádu ČR zakotveno není. Hovoří se o něm sice již v Základní listině lidských práv a svobod, ale to až v případě, že již určitý domov máme, že již někde bydlíme (např. že obydlí je nedotknutelné, není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí, dále o možnosti provedení domovní prohlídky jen pro účely trestního řízení atd.

6 Občanský zákoník Zákon č. 40/1964 Sb. = úprava nájemních smluv, smlouva o ubytování. Zákon č. 72/1994 Sb. = o vlastnictví bytu v rámci spoluvlastnictví v bytovém domě či družstvu. Zákon č. 102/1992 Sb. = náhradní bydlení, pokud dojde k výpovědi nájemní smlouvy + byty zvláštního určení – např. pečovatelská služba, služební byty. Zákon č. 133/2000 Sb. = o evidenci obyvatel a rodných číslech – upravuje problematiku trvalého bydlení (to může mít občan ČR pouze jedno, většinou vyznačeno v občanském průkaze; přechodných bydlišť může být více).

7 Finanční problematika určená v zákonech
Zákon č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře – upravuje příspěvek na bydlení pro osoby s nízkými příjmy, tj. nižšími než 1,6 x životního minima rodiny. Zákon č. 96/1993 o stavebním spoření a státní finanční podpoře na toto spoření. Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu – možnost odečíst si za určitých podmínek úroky zaplacení z hypotéčního úvěru a úvěru ze stavebního spoření od základu daně.

8 Výkladový příklad modelové situace: Po škole jste sehnali zaměstnání v místě vzdáleném od Vašeho bydliště 50 km. – varianta řešení A) Do práce dojíždíte svým autem – stálo Vás ,- Kč. Jeho spotřeba je cca 6 l/100 km, benzín za 35,- Kč. Ostatní náklady spojené s provozem auta (garážování, technické prohlídky, pneumatiky…) odhadujete na 1.550,- korun na měsíc. Tato výše nákladů bude pro Vás reálná po dobu 3 let. Po této době se veškeré zmíněné náklady zvýší o 20 % (tj. náklady na benzín a náklady spojené s provozem auta). Vypočítejte svoje aktuální náklady a pak náklady, které bude mít, až uplynou 3 roky a nakonec náklady po 20 letech, kdy po 10 letech bude současné auto již nepojízdné a Vy si budete muset pořídit nové, opět ojeté za ,- Kč s průměrnými měsíčními provozními náklady ve výši 5.000,- Kč; spotřeba auta: 5 l/100 km, benzín za 40,- Kč/100 km.

9 Varianta řešení B) Podařilo se Vám sehnat ve městě, kde jste získali zaměstnání, pronájem bytu. Pronajímatel požaduje 5.000,- Kč/měsíc + náklady na energie za měsíc Vás přijdou cca na 2.000,- Kč/měsíc. Byt je zařízený, a žádné auto nemáte. Jaké budou Tvoje náklady daný rok a jaké po uplynutí 3 let a jaké po uplynutí 20 let pokud uvažujeme valorizaci na každý rok 3 % (promítne se do ceny bytu a energií)?

10 Varianta řešení C) Ve městě, kde jste sehnali zaměstnání, si zakoupíte byt. Banka Vám půjčí korun. Splatíte jej za 20 let s měsíční splátkou (včetně úroků) 5.000,- Kč.Poplatky za energie jsou 2.000,-Kč za měsíc. Navíc byt musíte vybavit, což odhadujete na ,- Kč celkem (zaplatíte jednorázově ze svých minulých úspor, event. úspor rodičů). Jaké náklady budete mít aktuální rok, jaké po 3 letech, jaké po uplynutí 20 let?

11 Závěr: Po provedených výpočtech prodiskutujte, která varianta je pro Vás výhodnější z krátkého časového horizontu a která pro delší období. Čeho si při každé variantě vzdáváme (nebo-li zvažujeme náklady příležitosti) a co za to získáváme? Co má pro nás větší hodnotu? Co vše při rozhodování zvažujeme, jedná se vždy o záležitosti fixní, nebo i variabilní?

12 Použité zdroje: obrázky: - -


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google