OBYVATELSTVO AMERIKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
LIDSKÉ RASY.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Obyvatelstvo Ameriky Autor: Mgr. Marian Solčanský
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: říjen 2013
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Zpracoval: Michaela Hrdá ZŠ A MŠ,Brno,Horníkova 1
Obyvatelstvo AMERIKY.
AMERIKA - OBYVATELSTVO
AMERIKA.
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA

Lidské rasy Název školy
Základní charakteristika obyvatelstva Ameriky
USA Rozloha km Počet obyvatel: obyvatel/km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OBYVATELSTVO AMERIKY.
STÁTY SVĚTA Rasová skladba.
AMERIKA obyvatelstvo.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Lidské rasy.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Společenské a hospodářské prostředí
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
Peru a Ekvádor.
Amerika Obyvatelstvo a sídla
OBYVATELSTVO AMERIKY.
USA – rozdělení, populace
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_246_USA Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Alfredo Rodríguez, Malíř narozený v Tepicu v Mexiku v roce 1954
Tolerance k národnostním menšinám
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Mgr. Jindřiška Řehořková
Vzdělávací materiál: Obyvatelstvo Ameriky Operační systém:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
USA – obyvatelstvo opakování
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zeměpis Amerika.
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

OBYVATELSTVO AMERIKY

Amerika obecně Amerika se skládá ze tří patrných částí - Severní Ameriky, Střední Ameriky a Jižní Ameriky. Severní a Jižní Amerika jsou považovány za dva samostatné kontinenty. Tradičním datem objevení Ameriky Evropany je rok 1492, kdy k břehům tohoto světadílu pod španělskými vlajkami přirazila flotila vedená Kryštofem Kolumbem. Z Evropy však s velkou pravděpodobností vstoupili na americkou půdu jako první Vikingové, a to již o několik stovek let dříve.

AMERICKÉ RASY A ETNIKY Podle odhadu z roku 2005 tvoří 74,7 % obyvatelstva běloši, 12,1 % černoši/Afroameričané, 4,3 % Asiaté, Indiáni a Eskymáci 0,8 %, jiná nebo více ras tvoří 7,9 %. V těchto číslech je zahrnuto 14,5 % těch, kdo se považují za jednu z těchto etnických skupin a zároveň za Hispánce nebo Latinoameričany.

AFROAMERIČANÉ Afroameričané je novodobé označení těch obyvatel Spojených států amerických, kteří mají díky svému africkému původu tmavou barvu pleti a ostatní znaky afrického původu. V nejužším pojetí se termín vztahuje jen na potomky černošských předků (včetně mulatů či míšenců), zejména bývalých otroků v USA, v nejširším pak na veškeré černochy v Severní i Jižní Americe.

ESKYMÁCI Eskymáci či Inuité („Lidé“) je etnonymum pro skupinu domorodých obyvatel mongoloidního původu severní části Severní Ameriky. Částečně žijí polokočovným typem života, v létě pod stany z kůže a v zimě ve sněhovém iglú nebo v polopodzemních obydlích ze dřeva a drnů. Přežití ve studených oblastech jim usnadňovalo mnoho vynálezů. např. kajak, olejová lampa a iglú. Z dopravních prostředků využívali hlavně čluny.Pro pohyb na souši sloužily sněžnice a zejména saně se psím spřežením.

Indiáni V dnešní době indiáni stále často žijí v rezervacích, které mají vyjednány smlouvy s vládou USA a mají i občanství té které rezervace. V současnosti jich ale mírná většina žije mimo rezervace, hlavně ve velkých městech. Největší indiánskou komunitou je dnes národ Navahů. Největší populace indiánů dnes mají státy Oklahoma (bývalé Indiánské teritorium), Arizona, Nové Mexiko (rezervace Navahů), Aljaška (část z toho Eskymáci a Aleuti) a dále státy Velkých plání jako Severní Dakota, Jižní Dakota a Montana.