MNEMOTECHNIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Advertisements

Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Studentská inovace praxí
Název: Než začneme s prezentací VY_inovace_32_VT6789_10 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Soubor základních pravidel, které by si každý měl uvědomit.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Efektivní učení.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Ovládací panely Uživatelské účty I.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Příprava prezentačních snímků Nejdůležitějším krokem je uvědomit si “Jak moje prezentace (fólie) pomůže publiku pochopit moji řeč?“ Posluchači nejsou schopni.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Reedukace SPU s využitím počítačů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, první období Typická věková skupina: 6 až 7 let Metodické doporučení: některé snímky lze žákům vytisknout Ověřeno.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Riskuj Riskuj! soutěž – slovní druhy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
Souhrnný test kvantitativního myšlení
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
Střední škola gastronomie a hotelnictví Mladá Boleslav, s.r.o.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Ukázka zpracování referátu.
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Jak si organizuji svůj čas, abych všechno zvládla
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Vedení poznámek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁTIŠÍ PODLE PAULA CÉZANNA
Název školy:ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Občané z Calais Auguste Rodin
Paměť a soustředění.
Jak si připravit prezentaci
Příprava na PP ČJ – 7. třída
Příprava na PP ČJ – 7. třída
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Transkript prezentace:

MNEMOTECHNIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ prosince 2013

M NEMOTECHNIKA  systém metod a pomůcek ulehčujících zapamatování a zvětšující rozsah paměti  slovní či grafické konstrukce podporující zapamatování nebo zpracování informace mozkem pomocí představ či jiných informací  každý člověk by si měl vytvořil techniku na míru podle vlastních spojení  platí, že čím více se učíte a cvičíte paměť, tím se učíte snáz a pamatujete si lépe

M NEMOTECHNIKA  Akrostikum - několik slov nebo věta, v níž počáteční písmena tvoří slovo, větu nebo seznam určený k zapamatování  pomůcka vytvořená vámi samotnými je pro zapamatování ta nejlepší – to vy jste si dali práci s jejím vytvořením a už v té chvíli jste si ji celkem dobře pamatovali

P ŘÍKLADY  Ruština: MOTÁK - písmena, která se píšou v ruské tiskací cyrilici stejně jako v latince: M, O, T, A, K  Němčina: sloveso verstehen se v němčině pojí se 4. pádem, česká obdoba je rozumět se 3. pádem; pomůže přeložit si verstehen etwas (4. p.) jako chápat něco (4. p. jako v němčině)  počůrává : pád, číslo, rod a vzor – mluvnické kategorie podstatných jmen  skupina VI.a periodické tabulky prvků: Ó Slečno Sejměte Tenkou Podprsenku

T YPY METOD  Rosenbaum  jedna z nejznámějších metod zapamatování  pojmenovaná podle amerického novináře Davida Rosenbauma (držitel Pulitzerovy ceny)  používá se při vedení projektů, přípravě prezentací a pro snadnější utřídění důležitého a nedůležitého  umožňuje uspořádat vlastní poznámky, ale i celou mysl  Kroky:  1. Každou stránku svých poznámek očíslujte. 2. Na každé stránce označte nejdůležitější detail, fakt nebo citát. 3. Na zvláštní papír si napište seznam těchto informací a čísla stránek, na kterých se nacházejí.

T YPY METOD  Barevná vizualizace  barevně odlište části, které vám byly jasné při prvním čtení, a ty, které jste pochopili až při druhém  večer před zkouškou si pročtěte všechny podtržené části a dobře se vyspěte  ve spánku mozek ukládá informace získané během dne  při zkoušce si snažte vybavit barvy podtržených částí textu – budete se snáze soustředit na zodpovězení otázky

T YPY METOD  Berlitzova metoda  tímto způsobem se toho lidé více naučí a zapamatují  zakladatelem je Američan Maximilian Berlitz  profesor francouzštiny a němčiny  zavedl do praxe výuku jazyka rodilým mluvčím, který neovládá jazyk žáků  používají ji mnohé jazykové školy  nezatěžují vás mluvnickými a pravopisnými pravidly  vše se učíte konverzací

T YPY METOD  Metoda Loci (místa)  představte si vám dobře známé místo (váš pokoj, dům nebo ulice)  v tomto prostředí si buď můžete představit nové předměty, ke kterým jsou připojeny další informace, a když se po pokoji projdete, tak ty předměty budete sbírat  vytvořte si film a prožívejte emoce  nemusíte používat nové předměty – stačí, když si učivo přiřadíte k předmětům, které již znáte (lampička, postel…)  přidejte si do svého „filmu“ zvuk atd.  tato metoda je velice populární v USA  funguje každému, kdo má aspoň trochu fantazie a je schopen imaginace (představování si)

T YPY METOD  Spojení informací do příběhu  Pokud máte za úkol naučit se hodně jednotlivých informací, pak stojíte před důležitou otázkou – jak?  V případě mnoha informací (vyjmenovaná slova, názvy literárních děl) je dobré použít spojování informací do krátkého příběhu  paměti pomáhá už samotné vymýšlení tohoto příběhu a pokud jste vymysleli rozumný, výstižný a krátký text, nezapomenete ho po hodně dlouhou dobu

PRAMENY  STEINOVÁ,D. Pamatovat si...je tak snadné., Senior revue, 2005, č. 1, s.14  LAIR,S. Trénink paměti. Praha: Portál, s. ISNB