Projevy života, třídění organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

Potravní vztahy v ekosystémech
Živá složka biomů - organismy
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Život na Zemi.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
Projevy života, třídění organismů
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Charakteristika ekosystému
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
PROJEVY ŽIVOTA.
Živá příroda.
LES ŘASY.
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Mnohobuněčné organismy
Co jsme již poznali.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Země a život, vývoj života
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Rostliny.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Získávání energie pro život
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
DÝCHÁNÍ, FOTOSYNTÉZA TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Autor: Zuzana Veselíková
Transkript prezentace:

Projevy života, třídění organismů Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními podmínkami života, s fotosyntézou a principem třídění organismů. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy projevy života fotosyntéza oxid uhličitý chlorofyl anorganická látka organická látka průduch symbióza predace parazitismus producent konzument destruent potravní řetězec potravní pyramida druh rod čeleď řád třída kmen říše název rodový název druhový

Podmínky života základními podmínkami pro život organismů jsou voda kyslík sluneční záření organické a anorganické látky (živiny)

Zápis do sešitu Podmínky života základní podmínky života voda kyslík sluneční záření organické a anorganické látky (živiny)

Projevy života výživa vylučování získávání živin rostliny - fotosyntéza živočichové - potrava houby - rozklad vylučování odstranění odpadních látek

Projevy života dýchání rozmnožování získávání energie zajištění pokračování života nepohlavní – z jednoho organismu pohlavní – dva rodičovské organismy

Projevy života dědičnost růst a vývin předávání vlastností z rodičovských organismů na potomky růst a vývin změny organismu během života

Projevy života dráždivost pohyb reakce na podněty z okolí přesun z místa na místo pohyby částí organismu na místě

Zápis do sešitu Projevy života výživa vylučování dýchání rozmnožování (pohlavní, nepohlavní) dědičnost růst a vývin dráždivost pohyb

Vztahy mezi organismy symbióza: vzájemně prospěšné soužití dvou organismů (houby a stromy, klaun a sasanka, mravenci a mšice…) predace: vztah mezi predátorem a jeho kořistí, který je prospěšný pouze pro predátora, který kořist loví (lev a gazela, káně a myš, slunéčko a mšice…) parazitismus: vztah mezi parazitem a jeho hostitelem, je prospěšný pouze pro parazita, hostitel soužitím strádá, parazit ho poškozuje, žije na jeho úkor (choroš a strom, mšice a růže, blecha a ježek…)

Zápis do sešitu Vztahy mezi organismy symbióza: vzájemně prospěšné soužití dvou organismů (mravenci a mšice…) predace: predátor x kořist, prospěšný pouze pro predátora (lev a gazela…) parazitismus: parazit x hostitel, prospěšný pouze pro parazita, hostitel soužitím strádá (blecha a ježek…)

Vztahy mezi organismy podle typu získávání organických látek můžeme organismy rozdělit: producenti (zelené rostliny, sinice): produkují organické látky (cukry, tuky, bílkoviny) pomocí fotosyntézy, vyrábějí kyslík konzumenti (živočichové): konzumují už hotové organické látky; živí se jinými organismy – rostlinami (býložravci), živočichy (masožravci) nebo obojím (všežravci) destruenti (houby, bakterie, někteří živočichové): rozkládají odumřelé části těl jiných organismů

Zápis do sešitu organismy podle typu získávání organických látek producenti (zelené rostliny, sinice): produkují organické látky pomocí fotosyntézy, vyrábějí kyslík konzumenti (živočichové): konzumují už hotové organické látky; živí se rostlinami (býložravci), živočichy (masožravci) nebo obojím (všežravci) destruenti (houby, bakterie…): rozkládají odumřelé části jiných organismů

Ekosystém a společenstvo ekosystém – skládá se ze společenstva a neživého prostředí společenstvo – označujeme tak všechny organismy v daném prostředí → tedy živou složku prostředí neživé prostředí – poskytuje organismům podmínky života (světlo, teplo, vodu, vzduch, látky z půdy) ekosystémy dělíme na přírodní (člověk do nich nezasahuje – např. poušť) a umělé (vytvořené člověkem – např. pole)

Zápis do sešitu Ekosystém a společenstvo ekosystém –společenstvo + neživé prostředí společenstvo – živá složka prostředí neživé prostředí – světlo, teplo, voda, vzduch, látky z půdy ekosystémy: přírodní – člověk do nich nezasahuje (poušť) a umělé – vytvořené člověkem (pole)

Potravní vztahy potravní řetězec popisuje vztahy mezi organismy v ekosystému (jetel → zajíc → liška) potravní pyramida – jeho grafické znázornění obrázek obrázek 1

Zápis do sešitu Potravní vztahy potravní řetězec popis vztahů mezi organismy v ekosystému (jetel → zajíc → liška) potravní pyramida – jeho grafické znázornění

Fotosyntéza Rovnice fotosyntézy: FOTOSYNTÉZA : foto = světlo, syntéza = změna dochází při ní k přeměně látek anorganických na látky organické Rovnice fotosyntézy: voda + oxid uhličitý chlorofyl, sluneční záření organické látky (cukr)+ kyslík rostliny přijímají vodu a oxid uhličitý a za přítomnosti slunečního záření a chlorofylu z nich vytvářejí organické látky (glukózu = cukr) a jako vedlejší produkt vzniká kyslík

Fotosyntéza obrázek 2

Fotosyntéza opačným procesem je dýchání díky kyslíku dochází k rozkladu organických látek, uvolňuje se energie a vzniká oxid uhličitý rostliny dýchají pomocí průduchů, dýchají ve dne i v noci, fotosyntetizují jen ve dne obrázek 3

Zápis do sešitu Rovnice fotosyntézy: FOTOSYNTÉZA : přeměna látek anorganických na látky organické Rovnice fotosyntézy: voda + oxid uhličitý chlorofyl, sluneční záření organické látky (cukr)+ kyslík opačný proces = dýchání rozklad organických látek, uvolňuje se energie a vzniká oxid uhličitý dýchání pořád, fotosyntéza jen ve dne

Třídění organismů základní jednotkou je druh, který má dvouslovný název slunéčko sedmitečné   rodový druhový název název schéma: DRUH  ROD  ČELEĎ  ŘÁD  TŘÍDA  KMEN  PODŘÍŠE  ŘÍŠE obrázek 4

Třídění organismů systematické skupiny – říše je jich více, ale rozlišujeme tři základní říše organismů říše rostliny – dokážou si samy vyrobit organické látky, nepohybují se aktivně z místa na místo říše živočichové – přijímají už hotové organické látky, většinou se aktivně pohybují z místa na místo říše houby – přijímají už hotové organické látky, nepohybují se aktivně z místa na místo

Zařazení organismu do systému slunéčko sedmitečné Čeleď: Slunéčkovití Řád: Brouci Třída: Hmyz Kmen: Členovci Podříše: Mnohobuněční Říše: Živočichové obrázek 5

Zápis do sešitu Třídění organismů základní jednotkou je druh, který má dvouslovný název slunéčko sedmitečné   rodový druhový název název systematické skupiny – říše říše rostliny – vyrábí organické látky, nepohybují se aktivně z místa na místo říše živočichové – přijímají hotové organické látky, aktivně se pohybují z místa na místo říše houby – přijímají hotové organické látky, nepohybují se aktivně z místa na místo

Zápis do sešitu schéma: DRUH  ROD  ČELEĎ  ŘÁD  TŘÍDA  KMEN  PODŘÍŠE  ŘÍŠE slunéčko sedmitečné Čeleď: Slunéčkovití Řád: Brouci Třída: Hmyz Kmen: Členovci Podříše: Mnohobuněční Říše: Živočichové

OPAKOVÁNÍ Podmínky života Projevy života Vztahy mezi organismy základní podmínky života voda kyslík sluneční záření organické a anorganické látky (živiny) Projevy života výživa vylučování dýchání rozmnožování (pohlavní, nepohlavní) dědičnost růst a vývin dráždivost pohyb Vztahy mezi organismy symbióza: vzájemně prospěšné soužití dvou organismů (mravenci a mšice…) predace: predátor x kořist, prospěšný pouze pro predátora (lev a gazela…) parazitismus: parazit x hostitel, prospěšný pouze pro parazita, hostitel soužitím strádá (blecha a ježek…) organismy podle typu získávání organických látek producenti (zelené rostliny, sinice): produkují organické látky pomocí fotosyntézy, vyrábějí kyslík konzumenti (živočichové): konzumují už hotové organické látky; živí se rostlinami (býložravci), živočichy (masožravci) nebo obojím (všežravci) destruenti (houby, bakterie…): rozkládají odumřelé části jiných organismů

OPAKOVÁNÍ Ekosystém a společenstvo Rovnice fotosyntézy: ekosystém –společenstvo + neživé prostředí společenstvo – živá složka prostředí neživé prostředí – světlo, teplo, voda, vzduch, látky z půdy ekosystémy: přírodní – člověk do nich nezasahuje (poušť) a umělé – vytvořené člověkem (pole) Potravní vztahy potravní řetězec popis vztahů mezi organismy v ekosystému (jetel → zajíc → liška) potravní pyramida – jeho grafické znázornění FOTOSYNTÉZA : přeměna látek anorganických na látky organické Rovnice fotosyntézy: voda + oxid uhličitý chlorofyl, sluneční záření organické látky (cukr)+ kyslík opačný proces = dýchání rozklad organických látek, uvolňuje se energie a vzniká oxid uhličitý dýchání pořád, fotosyntéza jen ve dne

OPAKOVÁNÍ Třídění organismů základní jednotkou je druh, který má dvouslovný název slunéčko sedmitečné   rodový druhový název název systematické skupiny – říše říše rostliny – vyrábí organické látky, nepohybují se aktivně z místa na místo říše živočichové – přijímají hotové organické látky, aktivně se pohybují z místa na místo říše houby – přijímají hotové organické látky, nepohybují se aktivně z místa na místo schéma: DRUH  ROD  ČELEĎ  ŘÁD  TŘÍDA  KMEN  PODŘÍŠE  ŘÍŠE slunéčko sedmitečné Čeleď: Slunéčkovití Řád: Brouci Třída: Hmyz Kmen: Členovci Podříše: Mnohobuněční Říše: Živočichové

Otázky a úkoly Vyjmenuj všechny projevy života organismů (nápověda: je jich osm). Vysvětli, jaký je rozdíl mezi ekosystémem a společenstvem. Popiš stručně, co se děje při fotosyntéze. Znáš nějakou anorganickou a nějakou organickou látku? Rostliny dýchají: a) jen ve dne b) jen v noci c) ve dne i v noci. Vyjmenuj jednotlivé říše organismů a charakterizuj jejich zástupce. Který název tohoto živočicha je rodový a který druhový? Kos černý.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2012-17-08] snímky 3 až 6 – volné kliparty http://www.clker.com/cliparts/A/I/X/6/w/1/sun-md.png, http://www.clker.com/cliparts/L/E/J/K/h/y/human-kidney-md.png, http://www.clker.com/cliparts/d/E/Y/j/h/S/lungs-md.png, http://www.clker.com/cliparts/1/e/f/b/1346089346922515408symbols_sex.svg.med.png, http://www.clker.com/cliparts/e/d/2/9/11949853561585483844double_helix_anthony_lie_01.svg.med.png, http://www.clker.com/cliparts/G/8/c/L/T/g/plant-growth-md.png, http://www.clker.com/cliparts/e/6/9/3/13207813461380669984Snorting%20Bull.svg.med.png a http://www.clker.com/cliparts/a/3/0/3/11949898131009856924cavallo_architetto_franc_01.svg.med.png obr. 1 – potravní vztahy https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/TrophicWeb.jpg obr. 2 – fotosyntéza, volné kliparty http://www.clker.com/clipart-4360.html a http://www.clker.com/cliparts/T/z/e/J/5/m/sun-th.png obr. 3 – průduch http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Plant_stoma_guard_cells.png/481px-Plant_stoma_guard_cells.png obr. 4 – názvosloví http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Biological_classification_L_Pengo_cs.svg/1000px-Biological_classification_L_Pengo_cs.svg.png obr. 5 – slunéčko sedmitečné http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Marienkaefer_in_Eibisch.JPG