Formátování dokumentu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ TABULKY, ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Textový procesor, textový.
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
VY_I/2_INOVACE_64_WordPad
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Řez písma (práce s textem-tři základní řezy)
Textový editor 11 Styly.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Počítačová grafika (základy práce ve vektorovém kreslicím programu)
Textový procesor Open Office, Writer OKRAJE STRÁNKY
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Práce s tabulkou v Excelu 2010
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Formátování tabulek n postupné formátování tabulek n automatické formátování tabulek Vypracovala: Veronika Nováková, 4. B 2.
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
1.První spuštění a popis hlavní obrazovky Tla č ítko Office – nejpou ž ívan ě jší volby, seznam posledních dokumentu Panel rychlý p ř ístup – p ř idání.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Word – styly Ing. Bohumil Bareš. Co je to styl Jednoduše řečeno, styl je souhrn vlastností odstavce, který lze aktivovat pouze jediným krokem. Jinými.
Úprava textu - řádkování a odrážky.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů Co jsou textové editory? Textový editor WriterSpuštění editoru Okno programu Writer.
Textový editor MICROSOFT WORD.
INFORMATIKA 7 Úprava dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/17.
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Jak učit tvorbu textových dokumentů
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
wordart wordart wordart wordart wordart wordart
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 – textový editor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word - tabulátory Co se všechno naučíme??? Zarovnání.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
WORDPAD Textový dokument.
Grafická úprava formuláře
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Formátování dokumentu
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Formátování dokumentu Co je formátování Formátovací panel Některé zásady pro formátování Formát písma Formát odstavce

Formátování Formátováním měníme vzhled textu. Chceme zvýraznit vše podstatné a důležité. Přidáváme obrázky, tabulky či grafy, aby se dokument stal názornějším, přehlednějším, přitažlivějším. Nesmí to ovšem být na úkor přehlednosti a srozumitelnosti.

Co můžeme formátovat Můžeme měnit vzhled celého dokumentu, odstavce, věty, slova nebo jen písmene.

Formátovací panel Pro formátování textu používáme formátovací panel, ve kterém měníme druh a tvar písma, jeho velikost, řez písma, barvu písma, zvýraznění či barvu pozadí. velikost písma formát odstavce barva pozadí barva písma řez písma (tučné, kurzíva, podtržené) druh a tvar písma zvýraznění

Některé zásady pro formátování Nepoužíváme příliš druhů písma různých velikostí a barev. S množstvím vkládaných obrázků to nepřeháníme. Každým textem chceme něco sdělit. Rozvážíme nejprve co a komu. Poté tomu přizpůsobíme styl. Máme-li text již napsaný, musíme při úpravě formátu nejprve vybrat a označit část dokumentu, který chceme upravit. Velmi záleží na správném pravopisu napsaného textu, to je důležitější než sebelepší formát.

Formát písma 1) Druh a tvar písma 2) Velikost písma 3) Řez písma 4) Barva písma

Formát odstavce Každému odstavci v textovém dokumentu zadáme určitý vzhled (vlastnost): 1) Zarovnání odstavce k levému okraji do bloku na střed stránky k pravému okraji

Formátujeme odstavce 2) Odrážky a číslování Číslování nebo odrážky (symboly) vkládáme do seznamů. Tvar odrážek si můžeme zvolit.

Formátujeme odstavce 3) Odsazení odstavce Pro větší přehlednost někdy použijeme odsazení. Odsazujeme pomocí zarážek na pravítku. Můžeme si je přesunout tažením myši. Kliknutím si vložíme další zarážky. Navíc můžeme v odstavci odsadit nebo předsadit první řádek.

Vyzkoušejte si samostatně Na počítači spusťte textový editor a seznamte se s formátovacím panelem. Využijte nápovědu. Vyučujícího požádejte o pracovní list věnovaný formátování dokumentu. Podle pracovního listu plňte postupně všechny zadané úkoly. Hotovou práci předveďte ostatním spolužákům a poté vyučujícímu.