OSOBNÍ BEZPEČÍ Chráníme své bezpečí, Úrazy, Doprava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Advertisements

Prevence dětských dopravních úrazů
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Dopravní značky Zde si vyzkoušíte zda si aspoň kapku pamatujete dopravní značky. Zkuste to bez pomoci rodičů, sourozenců či internetu. Zde najdete jen.
Jezdi pouze po pravé straně vozovky. Smíme jezdit jen jednotlivě za sebou. Každou změnu směru jízdy musíš dát najevo zřetelným upažením ruky. Součástí.
VY_32_INOVACE_ 16_ Místo, kde žijeme Dopravní značky (SADA ČÍSLO 2)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
124.1 Dopravní výchova – dopravní prostředky, jedeme autem
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Didaktika geografie.
Světový den výživy – 16. říjen
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Vypracovaly: Jitka Adámková Alena Cekotová Tereza Češková.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
NEŽ USEDNEME NA KOLO Jízdní kolo musí být vybaveno: dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami se stupňovatelným ovládáním brzdového účinku.
Zima 2014/2015 Viditelnost chodců a rizika zimního období Ing. Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_17_ 17_cyklista.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Cyklista.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_35_CHOVÁNÍ CYKLISTY TÉMA:
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CYKLISTA VYBAVENÍ JÍZDNÍHO KOLA VYBAVENÍ CYKLISTY.
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
Části roku Mgr. Lenka Stará
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_PRVOUKA
VY_32_INOVACE_44_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
VY_32_INOVACE_43_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_20_CHOVÁNÍ CHODCE TÉMA: CHOVÁNÍ CHODCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.22_Dopravni_prostredky.
Bezpečnost o prázdninách
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Vývoj motýla Vnímání.
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Nemoc, úraz
aneb zvyšování viditelnosti chodců a cyklistů v dopravě
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Jak se upravit do divadla
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_76_PRV1
VY_32_Inovace_2.2.1 Dopravní prostředky a značky
Dětské dopravní hřiště Liberec
Mícháme barvy vnímání.
POKUS S PŘELÉVÁNÍM VODY DO RŮZNÝCH NÁDOB
Transkript prezentace:

OSOBNÍ BEZPEČÍ Chráníme své bezpečí, Úrazy, Doprava Pavla Ženčáková Marie Košťálová

Téma: Projekt - Dopravní dopoledne Ročník: 4. Vzdělávací oblasti: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova Integrace mezi vzdělávacími obory: Český jazyk, Hudební výchova, Matematika, Tělesná výchova a výchova ke zdraví Kompetence: Kompetence k učení, k řešení problémů, komunikativní, sociální a personální,občanské Výchovně vzdělávací cíle: Žák umí vybrat vhodné oblečení, aby byl za snížené viditelnosti lépe viděn. Žák popíše či předvede způsob přivolání první pomoci při dopravní nehodě. Žák dokáže ošetřit drobná poranění. Žák prokáže znalost základních dopravních značek. Žák dodržuje pravidla bezpečné jízdy na kole. Žák vyjmenuje základní výbavu jízdního kola cyklisty. Žák dokáže popsat a vysvětlit jednotlivé dopravní značky.

Úvod Organizační část: (přivítání, seznámení se strukturou dne) Motivační rozhovor: Organizace: ve třídě na koberci v kruhu Pomůcky: nejsou nutné, možno využít medvídka Besip Metodický postup: rozhovor na téma: Vlastním nějaký dopravní prostředek? Žáci sedí v kruhu, ten kdo drží medvídka hovoří. Učitelka klade otázky.

Ochranná přilba Píseň „Na kole“ Organizace: ve třídě na koberci v kruhu Pomůcky: CD přehrávač, CD (Dopravní zpívánky od Maxim Turbulenc) Metodický postup: 1. Poslech písně „Na kole“ – rozhovor o čem se v písni zpívá 2. Nácvik a zpěv písně „Na kole“ Ochranná přilba Pomůcky: předem vyrobené hlavičky z modelíny, skořápka Metodický postup: V písni se zpívá o přilbě. Proč? Pokus - učitel má předem vyrobenou hlavičku z modelíny. Pustí ji na zem z malé a větší výšky (cca 1 m); druhá část pokusu je demonstrací ochranných prvků při použití přilby: na hlavičku z modelíny připevníme skořápku a pokus zopakujeme - navážeme rozhovorem o použití přilby,úrazech

Didaktická hra – Být viděn Organizace: ve třídě, na koberci v kruhu Pomůcky: barevné papíry, oblečení všeho druhu, reflexní vesty, fotografie – viz příloha, svinovací metr Metodický postup: Žáci přikládají na černý papír menší barevné papíry. Zkouší, jaká barva na černém papíru nejvíce září. Poté mají za úkol vybrat ve skupině (4 žáci) oblečení, které je nejlépe vidět ve tmě, obléct jej na 1 spolužáka. Následuje komentovaná módní přehlídka. Porota hodnotí nejvhodnější oblečení. Porotu tvoří učitel a ostatní skupiny. Ukázka – posvícení na reflexní vestu a odrazky (nejlépe v místnosti, kde není tolik světla) + ukázka fotografie. Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Žáci si pomocí svinovacího metru názorně předvedou vzdálenosti. Společná prohlídka oblečení, v čem dnes žáci přišli do školy – každý žák ukáže své oblečení a zhodnotí, zda je dobře viditelné či ne.

Správná výbava na kole Organizace: ve třídě, v lavicích Pomůcky: pracovní list (viz příloha) – správně vybavené kolo, papír, tužka Metodický postup: 1. Každý žák samostatně vyplní pracovní list. Poté následuje výklad učitele. 2. Výklad učitele Výbava kola – povinná - ukazujeme přímo na správně vybaveném jízdním kole: - přední brzda, zadní brzda, přední odrazka bílé barvy, zadní odrazka červené barvy, oranžové odrazky na obou stranách pedálů, oranžové odrazky na paprscích kol Výbava kola – za snížené viditelnosti - přední světlomet svítící bíle, zadní svítilna červené barvy (nebo blikačka), zdroj elektrického proudu Výbava kola – doporučená - jasně znějící zvonek, blatníky, kryt řetězu 3. didaktická hra - Co by se mohlo stát, kdyby... - dáme žákům vybrat jeden prvek z výbavy kola; žáci vytvoří příběh o 5 až 10 větách jako odpověď na otázku: Co by se stalo, kdyby moje kolo nemělo... (např. zadní brzdu); žáci příběh napíší jako slohovou práci

Na školním (dopravním) hřišti 1. stanoviště: Cestou necestou – opakujeme dopravní značky Organizace: venku na dopravním hřišti Pomůcky: hrací plány do dvojic (viz příloha), kostky do dvojic, figurka pro každého žáka Metodický postup: Žáci hrají ve dvojicích tak, jak sedí v lavicích. Na stanovišti je připraven pro každou dvojici jednou hrací plán, jedna kostka a dvě různé figurky. Hra se hraje stejným způsobem, jako Člověče, nezlob se. Ten, kdo se dostane první do cíle vyhrává. Hra se může několikrát opakovat. 2. stanoviště: 1. pomoc Pomůcky: lékárnička Žáci prokážou znalost postupu přivolání 1. pomoci. Prohlídka správně vybavené lékárničky, objasnění využití jednotlivého materiálu v lékárničce. Následuje ošetření drobných poranění (odřenina, cizí těleso v oku, zafixování zlomeniny) – praktická dovednost, trojice žáků na základě vylosovaného druhu poranění má toto poranění ošetřit.

3. stanoviště: jízda zručnosti na kole Organizace: venku na školním (dopravním) hřišti Pomůcky: kolo, přilba, lékárnička Metodický postup: Kontrola vybavení kola + výklad učitele. Na školním hřišti (dopravním) žáci projíždějí jednoduchou trasu jízdy zručnosti. Měří se čas, ale pozor, žáci dostávají trestné (které se budou převádět na minuty a přičítat k výslednému času). Cílem je pečlivě projet trasu bez pádu, nárazů a vybočení z trasy - přesnosti. Zdůrazníme bezpečí a pozornost při jízdě. Výklad učitele: Cyklista děti mladší deseti let nesmějí samotné jezdit na kole po silnici (proč?) – nemají zkušenosti, jistotu na kole, hrozí pád pod kola vozidla nebo střet s vozidlem děti mladší deseti let smějí na silnici pouze za doprovodu osoby starší 15 let bez ohledu na věk můžeme jezdit na kole pouze na hřišti a v obytné zóně a na stezce pro cyklisty POZOR! před jízdou zkontrolujeme, zda je kolo v pořádku a nic mu nechybí nevyjíždíme bez přilby

Závěr Zhodnocení dne – komunikativní kruh, hra Semafor Organizace: v kruhu Pomůcky: diplom, medvídek Besip, hra Semafor (otázky, zelená, červená kolečka) – viz příloha Metodický postup: 1. Hodnocení dne, jeho průběhu, práce a chování žáků. Jako na začátku dne, opět žáci sedí v kruhu, ten, kdo má medvídka Besipa, smí mluvit. Hodnotí, co se mu povedlo, nepovedlo, líbilo, nelíbilo, co jej zaujalo, co se nového dověděl,… . 2. Hra Semafor Učitelka čte tvrzení, která jsou buď pravda, nebo lež. Žáci mají na lavici před sebou dvě kolečka jedno červené a druhé zelené (jako na semaforu). Zelené znázorňuje pravdu, červené lež. Když je tvrzení, co učitelka přečte, pravda – zelené kolečko, když je tvrzení lež – červené kolečko. Úkolem žáků, je správně zdvihnout kolečko. Nad jednotlivými tvrzeními poté učitelka s žáky diskutuje, baví se o správném řešení a zdali se již setkali s podobnou situací ve svém životě. 3. Na závěr zhodnotí učitel celkově den, žáky a vyhodnotí práci žáků na jednotlivých stanovištích. Nejšikovnější dostanou diplom + drobný dárek (materiál z Besipu). Učitel předá každému žákovi medvídka Besipa či jinou postavičku. (K dostání od Besipu)

 Děkujeme za pozornost