Bratislava JUDr. Josef Vochozka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
ECVET v Programu celoživotního učení
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
TRANSFER Výzva 03_15_116 Ústí nad Labem,
Cesta k uplatnění na trhu práce
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
CÍLEM JE ZAMĚSTNÁNÍ VE STŘEDOČESKÉM KRAJI STRUČNÁ INFORMACE O PROJEKTU
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Podpora procesů uznávání
Transkript prezentace:

Bratislava 8.- 9. 6. 2015 JUDr. Josef Vochozka Škola druhé šance Projekt OP LZZ č. CZ.1.04/5.1.01/77.00165 Bratislava 8.- 9. 6. 2015 JUDr. Josef Vochozka

EDUCA INTERNATIONAL, o.p.s. - činnost od roku 2007 - aktivity mladých lidí, podpora studentských aktivit (návštěvy institucí EU pro studenty) - realizace projektů EU Erasmus+ - konsorcium 6 českých vysokých škol pro realizaci stáží, činnost realizovaná již 8 roků - stáže pro absolventy VŠ - program Leonardo da Vinci - projekt 9 zemí EU na hodnocení stáží v rámci programu Erasmus+ - projekt ESF Škola druhé šance (2012-2015) – mezinárodní projekt (transfer inovací) - od roku 2013 člen Evropské asociace měst, institucí a škol druhé šance (E2C)

Základ projektu pilotní projekt EU Second Chance School (1997-1999) účast na konferenci v Norrköpingu (2001) vyhlášení výzvy projektů mezinárodní spolupráce (MPSV) na přenos inovací (2011) účast na kontaktní semináři ve Stockholmu (2011) s podporou MPSV Získání partnerů: Středočeský kraj, Hagagymnasiet Norrköping, Naringslivskontoret Norrköping, Komvux Malmö

Současná situace v zemích EU počet mladých lidí v Evropě bez dokončeného odborného vzdělání v roce 2011 byl ve výši 14 % do roku 2020 by měl být tento počet snížen pod 10 % velký vliv na zlepšování situace v Evropě mají právě školy druhé šance (Second Chance Schools) Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 1. 12. 2011 Videoprezentace ze stránek Evropského parlamentu: http://europarltv.europa.eu/fr/player.aspx?pid=463c9920-ed20-4ac7-964e-9fa9013b1df6

Situace v České republice (1) Problematikou mladých lidí opouštějících školy se prakticky nikdo nezajímá Neexistují statistiky o počtu „drop outs“ ani těch, kteří nepokračují po ukončení základní školy Pro tyto mladé lidi neexistuje program pro jejich další profesní rozvoj a zlepšení postavení na trhu práce Důvody nedokončení vzdělání jsou mnohdy hlubší než pouhé nezvládnutí učiva Jaká je role MŠMT a MPSV v této oblasti? Analýza ve Středočeském kraji zpracovaná partnerem projektu za období (2008/2009-2010/2011) Při poklesu počtu studentů na středních školách v absolutních číslech roste počet těch, kteří nedokončí řádně školu

Situace v ČR (2) Grafy ukazují vývoj ve Středočeském kraji v letech 2008/2009 až 2010/2011 Pokles studentů na odborných školách byl o 2008 studentů Nárůst neúspěšných studentů je však o 425 ve školním roce 2010/2011proti školnímu roku 2008/2009

- Celkový nárůst v procentech se zvyšuje Situace v ČR (3) - Celkový nárůst v procentech se zvyšuje ČR je stále výrazně pod evropským průměrem To však neznamená tento negativní trend neřešit EU má za cíl do roku 2020 snížit procento pod 10% hranici

Projekt „Škola druhé šance“ – rozpočet projektu Projekt byl schválen na dobu 36 měsíců Rozpočet byl upraven na částku 5 378 000 Kč Rozpočet ESF pokrývá 95 % oprávněných výdajů, zbývajících 5 % je financováno ze státního rozpočtu

Projekt „Škola druhé šance“ - cíl projektu Přenos inovací a vytvoření podmínek pro rozvoj tohoto sociálního (vzdělávacího?) programu Pilotní ověření možnosti zavádění škol druhé šance podmínkách ČR 3. Podpora při budování škol druhé šance v ČR

Přenos inovací Partneři za Švédska poskytli potřebné informace: systém fungování škol druhé šance a jejich financování spolupráce s firmami získávání „studentů“ pro školy druhé šance a práce s nimi hodnocení dosažených znalostí „studentů“ pomoc při vytváření potřebné dokumentace publikování příkladů dobré praxe ze Švédska

Model školy druhé šance byl v rámci projektu prakticky ověřen 2. Pilotní ověření Model školy druhé šance byl v rámci projektu prakticky ověřen 50 účastníků kurzů ve věku 16 – 26 let mělo projít kurzem školy druhé šance – celkově bylo do kurzů zařazeno 53 účastníků, z nichž 46 úspěšně ukončilo (7 účastníků neuspělo)

3. Podpora při budování škol druhé šance Projekt umožní všem zájemcům přístup k výsledkům projektu Educa je připravena poskytnout pomoc zejména v oblasti: - Jaký model školy druhé šance zvolit - Jak získat firmy pro přípravu mladých lidí - Jak získat mladé účastníky programu a jak je motivovat - Jak odborně připravit trenéry (manuál pro trenéry, a jiné materiály) - Jak provádět hodnocení (průběžné a závěrečné) Educa neumí vyřešit takové otázky, mezi které patří: - Jak prosadit školu druhé šance v regionu, ve městě, pokud nestačí dosažené výsledky tohoto projektu - Jak získat finanční podporu pro školu druhé šance - Jak v současné době zajistit uznání profesních znalosti

Škola druhé šance v České republice - Zpracovaná dokumentace podle modelu školy druhé šance v Norrköpingu (osnovy pro přípravu studentů, hodnotící formuláře) Možnost využití zkušeností ze školy v Malmö pro přípravu studentů v OUaPŠ Kladno-Vrapice a jejich zařazení zpět o školy Publikování příkladů dobré praxe ze Švédska Publikování příkladů dobré praxe z tohoto projektu Publikování Manuálu pro trenéry školy druhé šance

Škola druhé šance – výsledky pilotního ověřování Uzavřeno 17 partnerských rámcových smluv o spolupráci – využito bylo 9 (1 škola a 8 firem), Pracoviště pro pilotní ověřování v Kladně, další v Praze a v Jihočeském kraji Úspěšná spolupráce s OU a PŠ Kladno-Vrapice Úřad práce v Kladně a pracoviště ve Slaném – kontakty a komunikace s mladými lidmi (organizovaná setkání, vlastní nábor organizovaný v prostorách ÚP)

Škola druhé šance - pilotní ověřování V okrese Kladno a Slaný oslovila Educa 684 mladých lidí bez kvalifikace ve věku do 26 roků: Z tohoto počtu bylo zařazeno do přípravy 32 účastníků do 6 institucí (1 škola, 5 firem) úspěšnost náboru 4,68 % z této skupiny 32 účastníků z nich úspěšně ukončilo 24 – úspěšnost 75 %, z celkového počtu 684 oslovených je úspěšnost absolventů 3,5 %. Dalších 20 účastníků většinou z řad imigrantů zajistily 2 firmy

Účastníci podle profesí Profese Počet účastníků Ukončili úspěšně Neukončili Studují/pracují Kuchař/kuchařka 10 6 4 5 Servírka 1 Truhlář 3 Malíř pokojů Podlahář 2 Prodavačka Pečovatelka Admin. prac. Kovář Skladník 20 Svářeč Zahradnice Elektrikář 7 Celkem 53 46 42

Účastníci podle firem a institucí a škol Instituce Počet účastníků Neuspěli Ukončili úspěšně Pokračují ve studiu Pracují OUaPŠ Kladno-Vrapice 24 6 18 14 2 IV+Flat, s.r.o. 13 Atlas, s.r.o. 7 Restaurace U Tonyho 3 1 Svářečská škola Kučera CSVŠ, v.v.i. Josef Šatra - podlahář Jan Khol - podlahář Daniel Černý - kovář Celkem 53 46 15 27

Účastníci – členění muži a ženy Profese Muži Ženy Celkem Kuchař/kuchařka 7 3 10 Servírka 1 Truhlář Malíř pokojů Podlahář 2 Prodavačka Pečovatelka Administr. prac. Kovář Skladník 16 4 20 Svářeč Zahradnice Elektrikář 41 12 53

Škola druhé šance – cílová skupina Problémy mladých lidí bez kvalifikace jsou mnohem hlubší než chybějící kvalifikace špatné předchozí zkušenosti ze školy (neúspěch v učení, šikana) alkohol, drogy, násilí špatné rodinné zázemí chybějící finanční prostředky, sociální vyloučení nedostatek sebevědomí psychické problémy (mnohdy vzniklé kombinací výše uvedených problémů)

Škola druhé šance – celkový přínos projektu Pro trenéry nové zkušenosti v práci s mladými lidmi a to nejen v oblasti profesní přípravy (psychická podpora) Úřad práce se mnohem více začal zajímat o počty mladých nezaměstnaných bez kvalifikace a o jejich začlenění do přípravy (výborná spolupráce) Educa International prokázala projektem, že stojí za to se o tyto mladé lidi starat a pomáhat jim individuální cestou, know how pro další činnost Pro mladé účastníky obrovský impuls pro zlepšení jejich postavení – potkali někoho, kdo má snahu jim pomoci a chápe jejich problémy a snaží se uspět, nárůst zdravého sebevědomí Pro cizince bez kvalifikace prakticky jediná možnost získání dokladu (certifikátu) o profesních dovednostech Pro OU Vrapice noví studenti, kteří by se jinak do školy nevrátili Pro firmy noví pracovníci, kteří mají možnost ve firmě zůstat Pro obec, region snížení nezaměstnanosti a tím i snížení kriminality Pro stát snížení výdajů na sociální dávky a naopak příjem z daní Pro EU …….

Škola druhé šance – a + projektu Idea školy druhé šance a její prosazení, partneři, firmy, trenéři, mladí bez kvalifikace Úřad práce v Kladně a OUaPŠ Kladno-Vrapice Mladí účastníci – obrovské množství času nutné na získání účastníka do programu a jeho udržení – problémy s pravidelností, motivace k práci Hrozba nesplnění indikátorů projektu s rizikem příp. vracení grantu Problémy s financováním - bez půjčky by projekt nemohl být realizován Formalistický přístup MPSV k realizaci projektu

Škola druhé šance - a + projektu Na všechny tyto problémy zapomenete v okamžiku, kdy se vám podaří zapojit mladého účastníka bez kvalifikace a on sám tuto vaši pomoc ocení, jako to udělal po 3 měsících účasti v programu jeden z prvních účastníků školy druhé šance Michal 

a jak dál …? Žádost o projekt v Erasmus+ KA2 - vzdělávání dospělých (CZ, PL, SK) na podporu drop-outs KA 2 NEETs projekt koordinovaný partnerem v ES Příprava ESF projektu koordinovaného partnery v PL (NEETs projekt) Snad i prosazení modelu škol druhé šance v ČR Setkání s paní Doris Pack v Praze 29. 6. 2015 - http://europarltv.europa.eu/fr/player.aspx?pid=463c9920-ed20-4ac7-964e-9fa9013b1df6

Děkuji Vám za pozornost JUDr. Josef Vochozka EDUCA INTERNATIONAL, o.p.s. Na Moklině 16, 163 00 Praha 6 Pracoviště: U Dvou srpů 2, 150 00 Praha 5 mail: educaops@gmail.com www.skoladruhesance.cz www.educaops.eu tel.: +420 602 293 346