Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)
Revize Nového přístupu
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Bezpečné potraviny na českém trhu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Biopotraviny ve školním stravování
Bezpečnost potravin - regulace v EU
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Bezpečnost potravin v ČR
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Marketingové prostředí
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
BAT - BREF Jejich rozsah
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Webové portály LDS/MDS
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Úřad vlády České Republiky
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015 Úvod do potravinářské legislativy Lekce 3: strategie bezpečnosti potravin a analýza rizik Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. Praha, 2015 Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Produkční systém – zemědělství, rybářství….. Od vidličky na farmu Spotřeba potravin Zpracování, výroba Produkční systém – zemědělství, rybářství….. Bezpečné a kvalitní potraviny Zdraví a kvalita života konzumentů Source: Article 130 f Treaty of Rome Undertakings: including small and mediums sized undertakings, research centres and universities This has to be seen before the background of Art. 2 of the Treaty of Rome: “The Community shall have as its task … to promote throughout the Community a harmonious and balanced development of economic activities; sustainable and non inflationary growth respecting the environment; a high degree of convergence of economic performance; a high level of employment and of social protection; the raising of the standard of living and quality of life; economic and social cohesion and solidarity among Member States.” Environmentální faktory Od farmy na vidličku

Potravina není bezpečná, pokud je: škodlivá pro zdraví, nevhodná pro lidskou spotřebu (například pro citlivé skupiny konzumentů, jimž je určena) Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud je kontaminována pathogenními mikroorganismy, škůdci, cizorodými látkami a nečistotami, vykazuje hnilobu, kažení, rozklad, netypicky zapáchá či vzbuzuje odpor. Pokud ale potravina vyhovuje požadavkům platných právních předpisů upravujících bezpečnost potravin, pak se považuje za bezpečnou z hledisek, na která se vztahují (např. pokud obsah benz(a)pyrenu nepřekročí maximální limit). Source: Article 130 f Treaty of Rome Undertakings: including small and mediums sized undertakings, research centres and universities This has to be seen before the background of Art. 2 of the Treaty of Rome: “The Community shall have as its task … to promote throughout the Community a harmonious and balanced development of economic activities; sustainable and non inflationary growth respecting the environment; a high degree of convergence of economic performance; a high level of employment and of social protection; the raising of the standard of living and quality of life; economic and social cohesion and solidarity among Member States.” Je-li nebezpečná potravina součástí šarže nebo zásilky potravin zařazených do stejné kategorie nebo odpovídajících stejnému popisu, předpokládá se, že všechny potraviny v dané dávce, šarži nebo zásilce rovněž nejsou bezpečné.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Bezpečnost potravin nebezpečí: biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině, který může porušit její bezpečnost riziko: míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí zásada předběžné opatrnosti: je-li zjištěna možnost škodlivých účinků na zdraví, avšak přetrvává vědecká nejistota, mohou být přijata předběžná opatření v rámci řízení rizika. Tato opatření nesmí bránit volnému pohybu potravin a iniciováno zkoumání k odstranění nejistoty Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Nástroj pro zajištění bezpečnosti potravin ANALÝZA RIZIKA: posouzení rizika (identifikace nebezpečí, popis nebezpečí, odhad expozice, charakterizace rizika) management rizika – prevence a kontrola (státní regulace, kontrola výrobců i státu,…) komunikace rizika (zpracování vyvážených informací, interpretace pro veřejnost, doporučení, vzdělávání…) Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Posouzení rizika: EFSA scientific opinion Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Nástroj pro zajištění bezpečnosti potravin http://www.who.int/foodsafety/micro/riskanalysis/en/ Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Bezpečnost potravin Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) poskytuje vědecká stanoviska a vědeckou podporu pro legislativní a politickou činnost Společenství v oblastech, které mají vliv na bezpečnost potravin a krmiv. je nezávislým zdrojem informací o všech záležitostech v těchto oblastech a zabezpečuje sdělování o riziku. shromažďuje a analyzuje údaje umožňující charakterizovat a sledovat rizika, která mají vliv na bezpečnost potravin a krmiv. pro tyto účely vytváří vědecké komise nezávislých špičkových odborníků z členských zemí. http://www.efsa.europa.eu Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Úvod do potravinářské legislativy - 1 Bezpečnost potravin Geneticky modifikované organismy Ochrana rostlin Zdraví rostlin Biologická rizika Krmiva Zdraví zvířat a welfare Potraviny pro zvláštní výživu a potraviny nového typu Přídatné látky Kontaminanty Obaly potravin ÚSTAV ANALÝZY POTRAVIN A VÝŽIVY Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Kontaminace (znečištění) potravin Mikroorganismy – mikrobiální kontaminace nejčastější příčina akutních alimentárních onemocnění, negativní efekt se projeví velmi rychle, někdy fatální snadno se zjišťuje buď přímo (známky kažení, plíseň aj.) nebo laboratorně snadná prevence, dekontaminace často možná Chemickými látkami – chemická kontaminace akutní projev je velmi vzácný, většinou chronické působení negativní efekt se projeví za řadu let, bývá fatální (?) přímo se nedá zjistit, laboratorní vyšetření zdlouhavé a často velmi nákladné problematická prevence, dekontaminace většinou nemožná

Kontaminace (znečištění) potravin Mechanická – sklo, omítka, třísky, úlomky, oprýskané nátěry, štětiny, šroubky, drátky, chlupy, kamínky, kosti, skořápky, peří, knoflíky, šperky, umělé nehty.... ostrá tělesa jsou potenciálně vysoce nebezpečná, negativní efekt se projeví okamžitě, snadno se zjišťuje přímo ale bývá skryté velmi snadná prevence pro zákazníka velmi iritující a dobře medializovatelné... Zapečená myš (sandwich)

Priority odborníků v oblasti rizik z potravin 1. Mikrobiální kontaminanty 2. Nevyvážená dieta (nadbytek - nedostatek) 3. ENVIRONMENTÁLNÍ KONTAMINANTY 4. PŘÍRODNÍ TOXINY 5. REZIDUA PESTICIDŮ / VET. FARMAKA 6. Potravinová aditiva („Éčka“) „NOVÉ“ KONTAMINANTY alergeny akrylamid prion/BSE pesticidy melamin bisfenol A

Potraviny, které se na český trh dostávají z jiné členské země Evropské unie, se nepovažují za dovezené. Při obchodování v rámci členských zemí EU se uplatňuje tzv. volný pohyb zboží. K obchodování nepotřebujete žádná speciální povolení ani certifikáty. Potravina musí být samozřejmě bezpečná, správně označená a musí splňovat příslušné obecně závazné právní předpisy. Česká republika ale využívá možnosti stanovené legislativou EU požadovat od provozovatelů, kterým bylo zasláno zboží z jiného členského státu, oznámení příchodu tohoto zboží příslušnému kontrolnímu orgánu (min. 48 h předem). Nař.vlády 125/2011 a 211/2014 Sb.

Nař. 2002/178/ES ustavuje evropský informační systém Rapid Alert System for Food and Feedstuffs - RASFF Má-li člen sítě informaci o tom, že existuje vážné riziko pro lidské zdraví vyplývající z potraviny nebo krmiva, je tato informace neprodleně oznámena Evropské Komisi prostřednictvím systému RASFF. Komise tuto informaci neprodleně poskytne členům sítě. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 98/2005 Sb.: Systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv Stanoveny postupy předávání informací orgánů státní správy ČR zapojených do celoevropského systému rychlého varování.

Oznámení ze systému RASFF obsahují popis nebezpečí, podrobný popis potraviny nebo krmiva, které představují přímé nebo nepřímé riziko pro zdraví lidí ("rizikový výrobek"), popis provedených šetření, identifikaci šarží, původ a popis uvádění na trh rizikového výrobku, který je uveden na trh více než jednoho státu zapojeného do systému Systém RASFF slouží pro komunikaci mezi členy sítě a není přímo určen pro komunikaci se spotřebitelskou veřejností.

Systém rychlého varování RASFF

Oznámení ze systému RASFF – národní zdroje Veřejnost má přístup k přehledu oznámení systému RASFF, který je k dispozici na webových stránkách informačního centra bezpečnosti potravin: www.bezpecnostpotravin.cz.

Rozdělení notifikací RASFF Varování (Alert) – oznámení nebezpečných výrobků vyskytujících se na trhu: vyžaduje okamžitou reakci Informace (Nonalert) – oznámení nebezpečných výrobků, které (ještě/už) nejsou na trhu, nebezpečí není akutní: okamžitá reakce není nutná Odmítnutí na hranicích (Border rejection) – potraviny nebo krmiva, ktere byly zamitnuty na vstupu do Evropskeho společenstvi z důvodu rizika Novinka (News) – ostatní aktuální informace o bezpečnosti důležité pro dozorové orgány

Systém rychlého varování RASFF - schema

Systém rychlého varování RASFF - příklady

Systém rychlého varování RASFF - příklady

RASFF – zdroje informací (EU, 2014) RASFF webové stránky: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm

RASFF – typy oznámení: EU, 2014

Oznámení RASFF vydaná členskými zeměmi

RASFF: srovnání 2013 a 2014

Oznámení RASFF vydaná EU v r. 2014 – typ nebezpečí Případy z r. 2014, kdy bylo zasaženo více členských zemí (některé)

Oznámení do RASFF odeslaná ČR v r. 2014 – výrobky http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/

Oznámení do RASFF odeslaná ČR v r. 2014 – chemické znečištění http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/

Oznámení RASFF – celá EU: nejčastější problémy 2014 (typ nebezpečí / komodita / země)

Oznámení RASFF: mykotoxiny 2004 - 2013 Zesílené kontroly na vstupu potravin do EU: podzemnicové oříšky z Indie, Egypta, Brazílie, Argentiny, Číny,… lískové oříšky z Iránu, pistácie z Turecka a Iránu, koření z Indie, sušené fíky z Turecka,…atd. RASFF webové stránky: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm

RASFF – otravy potravinami (příklady 2012)

Oznámení odeslaná do RASFF ČR na základě kontroly trhu v r Oznámení odeslaná do RASFF ČR na základě kontroly trhu v r. 2014 - příklady

RASFF: vývoj počtu oznámení v EU podle regionů