Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Obor vzdělávání: E/02 potravinářské práce (ŠVP pečivář-cukrovinkář) ročník Tematická oblast: Výroba těst a náplní Název sady DUM: Těsta a náplně Kód: VY_32_INOVACE_02_G2_20 Autor: Mgr. Hana Kolumberská Datum tvorby: březen 2013 Anotace: Žloutkový krém – suroviny, technologický postup přípravy, finální vzhled.
Žloutkový krém -voda -sušené mléko -pudinkový prášek -cukr krupice -žloutky -máslo -rumové aroma -vanilín
Žloutkový krém -ve vodě rozmícháme sušené mléko -část odlijeme do pudinkového prášku -přivedeme do varu rozmíchané mléko a cukr -do rozmíchaného pudinkového prášku přidáme žloutky a rozmícháme -hmotu za stálého míchání vlijeme do svařeného mléka -uvaříme hustý pudinkový krém a provaříme 2 min. není cítit škrob
Žloutkový krém -hmotu rozetřeme na plochu a posypeme vanilínem -po vychladnutí vložíme hmotu do kotle a vyšleháme v hladkou hmotu -po částech přidáváme máslo -vyšleháme hladký žloutkový krém -používáme na plnění žloutkových věnečků
Žloutkový krém
Použité zdroje Pulpánová, A.,Cukrářská technologie.1. vyd. Olomouc: FIN spol. s. r. o., s. ISBN Fotografie: Mgr. Hana Kolumberská Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické i praktické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář nebo praktické předvedení.