CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Johann Wolfgang Goethe
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Divadlo konce 19.století.
Deutsche Literatur 1.Brüder Grimm Ladislav Trčka Zuzka Mitášová 2.J. W. Goethe Veronika Krajčová 3.Bertold Brecht František Kužela 4.Friedrich Schiller.
Osvícenství.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Karel Čapek.
Romantismus.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Sturm und Drang Goethe – Schiller Výmarský klasicismus Faust
František Ladislav Čelakovský
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Victor Hugo ( ).
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/13/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Obecné poučení o literatuře
Osobnosti národního obrození
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
DUM - Digitální Učební Materiál
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Ivan Andrejevič Krylov
Český jazyk a literatura
Karel Toman Anarchistický buřič.
Německý preromantizmus
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
2. Sentimentalismus a preromantismus
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
AUTOŘI. PREROMANTISMUS umělecký proud, který vznikl zhruba ve 2. pol. 18. století reakce na klasicismus a osvícenství, a který ohlašoval blížící se romantismus.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Jan Neruda - dílo.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ROMANTISMUS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vypracoval: Ondřej Dutka
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
OSVÍCENSTVÍ.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Alexandr Sergejevič Puškin
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Kultura 1. poloviny 19. století
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Preromantismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Preromantismus.
Transkript prezentace:

CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk PREROMANTISMUS CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

P R E R O M A N T I S M U S od pol. 18. stol., poč. 19. stol. umělecký styl a životní postoj nově nastupující třídy – měšťanstva umělecký proud, který vznikl jako reakce na klasicismus a osvícenství, a který ohlašoval blížící se romantismus našel své vyjádření hlavně v literatuře orientuje se na posílení emocionální působivosti uměleckých děl - sentimentalismus

ZNAKY PREROMANTISMU odpor k osvícenství a klasicismu zdůraznění citovosti v literární tvorbě - opravdovost citu, hloubka vášně, prožitek srdce a právo každého člověka na plný, neomezovaný citový život návrat k přírodě (svět neporušený civilizací) prostý venkovský způsob života = prostředí vhodné pro rozvíjení citu i rozumu člověka požadavek originality a svobody záliba v určitých typických přírodních sceneriích (jezero, hřbitov, hrobka, zřícenina, noc, měsíc) a v postavách (poutník, vězeň, mnich, poustevník) hrdinové nejsou buřiči vlastenectví zájem o lidovou slovesnost (inspirační zdroj) autentické projevy národní kultury

ANGLIE je považována za místo zrodu preromantismu Edward Young, James Thomson, Thomas Gray, Thomas Percy, Thomas Parnell, Robert Blair, Henry Kirke White - básníci tzv. hřbitovní školy James Macpherson (1736-1796) - skotský preromantický básník a politik, je znám především jako „překladatel“ jím „objevené“ staré gaelské poezie Ossianovy zpěvy Robert Burns (1759-1796) - skotský básník a autor písní, je považován za skotského národního básníka Samuel Richardson (1689-1761) - významný anglický spisovatel 18. století, zakladatel sentimentálního románu v dopisech Horace Walpole (1717-1797) - politik, spisovatel, architekt a bratranec Lorda Nelsona, je považován za zakladatele gotického románu, autor románu Otranský zámek

FRANCIE Madame de Staël (1766 - 1817) - francouzsko-švýcarská spisovatelka, její romány a poezie inspirovaly vznik romantické literatury André Chénier (1762 - 1794) - významný francouzský básník, bývá považován za jednoho z předchůdců romantického uměleckého směru Choderlos de Laclos (1741 - 1803) - spisovatel a generál, román Nebezpečné známosti (popisuje mravní volnomyšlenkářství jistých šlechtických kruhů z dob konce francouzského absolutismu, kniha je psaná formou dopisů, příběh je dodnes zdrojem mnoha literárních i filmových zpracování)

JEAN-JACQUES ROUSSEAU (1712 – 1778) francouzský filozof a spisovatel švýcarského původu pocházel z rodiny hodináře učil se u notáře, u ryteckého mistra, v letech 1730 – 1732 se učil hudbě přátelil se s D. Diderotem, spolupracoval na Encyklopedii (články o hudbě a politické ekonomii) žil neuspořádaným rodinným životem, s pologramotnou švadlenou měl pět dětí, které dal do sirotčince zvítězil v soutěži o nejlepší filozofické pojednání jeho pedagogické dílo bylo odsouzeno pařížským parlamentem a zakázáno i v Ženevě požadoval návrat k neporušené přírodě, jen příroda zachová člověka v jeho svobodném, přirozeném stavu (člověk je od přírody dobrý), civilizace ho kazí

ROUSSEAUOVO DÍLO - jeho dílo ovlivnilo Velkou francouzskou revoluci i následující vývoj kolektivistických teorií Emil čili O výchově – pedagogický román o nutnosti přirozeného vývoje a citově bohatém životě, kniha je rozdělena do pěti částí, v každé části se věnuje určitému věkovému období dítěte a v páté části se zabývá výchovou ženy, tedy budoucí Emilovy manželky Julie aneb Nová Héloisa – sentimentální román v dopisech o lásce domácího učitele k dívce šlechtického původu Julii

ANTOINE-FRANCOIS PRÉVOST (1697 – 1763) francouzský spisovatel a romanopisec studoval u jezuitů r. 1717 vstoupil do armády, nakonec složil slib v Řádu svatého Benedikta r. 1727 nuceně odešel do Anglie a o dva roky později do Nizozemí, zde byl obviněn z podvodů, a proto se vrátil do Anglie r. 1733 se mu podařilo vrátit do Francie, kde se nakonec smířil i s církví dílo: MANON LESCAUT – milostný příběh, autobiografická zpověď šlechtice, jeho láska ke krásné Manon, román byl pro údajnou nemorálnost ve Francii odsouzen ke spálení, vydán až po 20 letech, veršovaná dramatizace (V. Nezval)

NĚMECKO – HNUTÍ STURM UND DRANG Bouře a vzdor název hnutí podle hry dramatika Friedricha M. Klingera (1752 - 1831) literární hnutí působící v letech 1767 – 1785 mladí tvůrci vyjadřovali odpor k společenské nespravedlnosti, útlaku, vzpoura mladé generace proti konvencím reakce na racionalismus a osvícenství návrat k emocím, důraz na cit a fantazii, požadavek originality, inspirace – příroda a lidová slovesnost Gotthold Ephraim Lessing (1729 - 1781), Johann Gottfried Herder (1744 - 1803), Gottfried August Bürger (1747 - 1794) - fantastický cestopis s pohádkovými motivy Baron Prášil

JOHANN WOLFGANG GOETHE (1749 – 1832) nejvýznamnější představitel německé klasické literatury, byl univerzálním umělcem (básník, prozaik, dramatik, historik umění a umělecký kritik, právník a politik, biolog a stavitel) narodil se v rodině císařského rady studoval na univerzitě v Lipsku (přírodní vědy) a ve Štrasburku, kde získal titul doktora práv působil jako právník, ministr a rádce výmarského vévody Karla Augusta od r. 1775 se trvale usadil ve Výmaru, odkud často zajížděl do západočeských lázní, které si zamiloval (Čechy navštívil 17krát) při léčení v Mariánských Lázních se 74letý autor zamiloval do 17leté Ulriky von Levetzow hodně cestoval, při návštěvě Itálie se seznámil s antikou, kterou pokládal za vrchol kultury politicky se angažoval v programu literárního hnutí Sturm und Drang

GOETHOVO DÍLO Prometheus – báseň Král duchů, Čarodějův učeň – balady Heřman a Dorotea – idylická pastorela Utrpení mladého Werthera – 2dílný román v dopisech, ich-formou psané deníkové záznamy (o vnitřní krizi hrdiny, zklamání v lásce) Viléma Meistera léta učednická, Viléma Meistera léta tovaryšská – 2 díly vývojového výchovného románu o životní cestě chlapce Götz von Berlichingen, Egmont, Ifigenie na Tauridě, Torquato Tasso – tragédie Faust – vrcholné dílo, dvojdílná filozoficko-dramatická báseň, pověst o dr. Faustovi a jeho smlouvě s ďáblem (Faustova touha po poznání a nespokojenost ho vede k přijetí Mefistofelovy služby, v případě uspokojení mu propadne Faustova duše)

FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805) - německý básník, dramatik a překladatel narodil se jako syn vojenského lékaře původně chtěl studovat teologii, vystudoval ale medicínu (na škole založil tajný spolek poezie), krátce pracoval jako plukovní lékař byl dramaturgem divadla v Mannheimu, kde pracoval také jako novinář šest let žil ve Výmaru (přátelství s Goethem) – „výmarští klasikové“ stal se profesorem pro světové dějiny na univerzitě v Jeně r. 1797 je nazýván rokem balad - Schiller i Goethe vytvořili mnoho balad každý sám i dohromady v divadle spatřoval důležitý prostředek k výchově člověka zemřel na tuberkulózu

SCHILLEROVO DÍLO Balady – tajemné dramatické příběhy Óda na radost – báseň oslavující štěstí, přátelství, v závěru Beethovenovy 9. symfonie (hymna Evropské unie) Loupežníci – tragédie, konflikt dvou bratrů šlechticů, povahově protikladných (Karel x Franz) Úklady a láska – tragédie, o lásce měšťanské dívky a šlechtického syna Don Carlos, trilogie Valdštejn, Marie Stuartovna, Panna Orleánská, Nevěsta messinská, Vilém Tell – historická dramata

RUSKO/POLSKO Gavrila Romanovič Děržavin (1743 - 1816) - největší ruský básník 18. století Denis Ivanovič Fonvizin (1744 - 1792) - nejvýznamnější ruský dramatik 18. století Alexander Nikolajevič Radiščev (1749 – 1802) - ruský prozaik, básník, filozof, sociální myslitel a revolucionář období osvícenství a preromantismu Nikolaj Michajlovič Karamzin (1766 - 1826) - ruský preromantický spisovatel a historik, považován za nejvýznamnějšího představitele ruské sentimentální prózy Franciszek Karpiński (1741 - 1825) - polský básník, první a hlavní představitel polského preromantismu Jan Potocki (1761 - 1815) - polský prozaik, historik, archeolog, lingvista, cestovatel a dobrodruh

IVAN ANDREJEVIČ KRYLOV (1769 – 1844) ruský autor bajek pocházel z chudé důstojnické rodiny od osmi let pracoval jako kancelářský poslíček a živil matku a sourozence měl pouze základní vzdělání, avšak získal široký rozhled jako samouk většinu života pracoval jako knihovník psal satirické divadelní hry, založil několik časopisů dílo: BAJKY – veršované, 9 knih (přes 200 bajek), kritizuje špatné lidské vlastnosti i nastavuje zrcadlo tehdejší ruské společnosti, např. Vlk a beránek, Orel a slepice, Rybí tanec, Statečný osel, Mravenec

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau http://cs.wikipedia.org/wiki/Antoine_Fran%C3%A7ois_Pr%C3%A9vost http://cs.wikipedia.org/wiki/Goethe http://cs.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Schiller http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Andrejevi%C4%8D_Krylov http://www.cojeco.cz/index.php?id_desc=49606&s_lang=2&detail=1 https://cs.wikipedia.org/wiki/Preromantismus https://cs.wikipedia.org/wiki/Choderlos_de_Laclos https://cs.wikipedia.org/wiki/James_Macpherson https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Burns https://cs.wikipedia.org/wiki/Samuel_Richardson https://cs.wikipedia.org/wiki/Horace_Walpole https://cs.wikipedia.org/wiki/Germaine_de_Sta%C3%ABl https://cs.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Ch%C3%A9nier https://cs.wikipedia.org/wiki/Gavrila_Romanovi%C4%8D_D%C4%9Br%C5%BEavin https://cs.wikipedia.org/wiki/Denis_Ivanovi%C4%8D_Fonvizin https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_Nikolajevi%C4%8D_Radi%C5%A1%C4%8Dev https://cs.wikipedia.org/wiki/Franciszek_Karpi%C5%84ski https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Potocki