DOPRAVNÍ VÝCHOVA Vypracovaly: Jitka Adámková Alena Cekotová Tereza Češková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Dopravní značky Zde si vyzkoušíte zda si aspoň kapku pamatujete dopravní značky. Zkuste to bez pomoci rodičů, sourozenců či internetu. Zde najdete jen.
Jezdi pouze po pravé straně vozovky. Smíme jezdit jen jednotlivě za sebou. Každou změnu směru jízdy musíš dát najevo zřetelným upažením ruky. Součástí.
VY_32_INOVACE_ 16_ Místo, kde žijeme Dopravní značky (SADA ČÍSLO 2)
09.1 Chodec v silničním provozu
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
121.1 Dopravní výchova - chodec
Zdroj obrazového materiálu
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
DOPRAVNÍ ZNAČKY 3. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
VY_32_INOVACE_11_Cesta do školy. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Cesta do školy Anotace: Učivo je podáno formou prezentace.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Didaktika geografie.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
OSOBNÍ BEZPEČÍ Chráníme své bezpečí, Úrazy, Doprava
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
VY_32_INOVACE_01_DOPRAVNÍ VÝCHOVA_ bezpečná cesta do školy (dopravní značky) AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Blízké okolí školy I. Šablona : V/2 Sada: 3 Ověření ve výuce: Třída: 1 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Cesta do školy VY_32_INOVACE_11 Sada 8 Místo, kde žijeme Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
Zima 2014/2015 Viditelnost chodců a rizika zimního období Ing. Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Cyklista.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_35_CHOVÁNÍ CYKLISTY TÉMA:
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CYKLISTA VYBAVENÍ JÍZDNÍHO KOLA VYBAVENÍ CYKLISTY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CHODEC JAK SE CHOVAT NA CHODNÍKU
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_PRVOUKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_PRVOUKA
NeRiskuj.
  AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_43_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_20_CHOVÁNÍ CHODCE TÉMA: CHOVÁNÍ CHODCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Cesta do školy NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Bezpečnost o prázdninách
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
VY_32_Inovace_2.2.1 Dopravní prostředky a značky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

DOPRAVNÍ VÝCHOVA Vypracovaly: Jitka Adámková Alena Cekotová Tereza Češková

Dopravní výchova - projekt  Třída: III.  Časová náročnost: 5 vyučovacích hodin  Místo realizace: třída, dopravní hřiště  Podle RVP:  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Tématický okruh: Místo, kde žijeme  Průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova  Integrace mezi vzdělávacími obory: český jazyk, matematika, tělesná výchova, hudební výchova  Kompetence: k učení, komunikativní, k řešení problémů, sociální a personální, pracovní.

ROZVRŽENÍ  CHODEC  CYKLISTA  DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY

ÚVODNÍ MOTIVACE  Poznej, co jede  Nahrávka dopravního ruchu – vyvození tématu  Pustíme žákům nahrávky jednotlivých dopravních prostředků. Jejich úkolem je rozpoznat, o který dopravní prostředek se jedná. Žáci mohou zvedat ruce, jakmile uslyší, že něco „jede“.  Společný rozhovor

 Pojmová mapa – Brainstorming – procvičování a opakování známého  Co vše můžete během této cesty vidět nebo potkat?  Kvalita a stav chodníků, silnic, zda máme po cestě do školy možnost přecházet přes přechod,…  Rizika, které nás mohou v průběhu cesty do školy potkat. CHODEC

 Bezpečná cesta do školy (pěší)  Jak se pohybujeme po komunikaci, kde je chodník?  Jak se pohybujeme po komunikaci, na které není chodník pro pěší? Po které straně chodíme?  Pravidla přecházení  Můžeš po chodníku jezdit na kolečkových bruslích, skateboardu, koloběžce, na kole, s kočárkem, s vozíkem?  Víš o nějakých místech v okolí školy, která jsou opravdu nebezpečná pro chodce? Jaké bys navrhl zlepšení?  Jsou nějaké rozdíly při pohybu ve dne a v noci? Jaké oblečení a doplňky jsou nejvhodnější? Je vidět lépe bílá nebo barevná látka?

 Správné oblečení  Rozvěsíme po třídě (nejlépe na jedno místo, např. na síti na stěnu) oblečení různých barev. a) Zatemníme všechna okna a sledujeme, jak je která barva v šeru, které vzniklo, vidět.  b) Na jednotlivé kusy oblečení posvítíme baterkou a vyhodnocujeme, zda má řidič šanci vidět chodce či neosvětleného cyklistu v takovém oděvu.  c) Nakonec připevníme na některý z oděvů (nebo na figuranta) blikačku a reflexní pásky a posuzujeme rozdíl. (Možno též posoudit rozdíly mezi jednotlivými režimy blikání.)

CYKLISTA  Výbava kola  Žáci sedí v kruhu, každému dám věc, která souvisí s cyklistikou (odrazky, mapu, světla, láhev, zvonek, přilba atp.). Žáci hádají, co má každý za zády a zkusí vyvodit téma Kolo. Dále zdůvodní, proč danou věc potřebují a zda je nezbytná.  Na tabuli připevníme balicí papír s obrázkem kola a obrázky jednotlivých komponentů, které jsou povinnou výbavou kola. Žáci mají za úkol je připevnit na kolo tam, kam patří.  Shrnutí povinné výbavy cyklisty.

 Správné chování cyklisty  Co musím udělat než vyjedu  Dopravní značky  Žáci předvádí cyklisty, pohybují se po třídě. Učitel jim ukazuje jednotlivé dopravní značky a žáci na ně reagují podle jejich významu. (Při změně značky dá učitel signál, značka platí pro všechny, nezáleží, kde zrovna jsou.)  Několika žákům rozdáme obrázky dopravních značek a rozmístíme je po třídě. Ostatní žáci se pohybují po třídě jako cyklisti a reagují na dopravní značení, které po cestě potkají. Učitel a žáci držící dopravní značky dohlíží na správnost.

 Jak se chováme při jízdě na kole  Na každé půlce tabule jsou připevněny velké obrázky semaforů, na jednom z nich svítí červená, na druhém zelená.  Žáci sedí v kruhu na koberci, učitel několika z nich rozdá obrázek. Poté vyvolává jednotlivé žáky, kteří popisují, co vidí na obrázku (dva cyklisté jedou za sebou po silnici, jeden cyklista se při jízdě drží kola druhého cyklisty, cyklista jede bez přilby, apod.)  Žák posoudí, zda je chování cyklisty na obrázku správné nebo ne a na základě toho svůj obrázek připevní na tabuli k příslušnému semaforu.

DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY  Pokus s vajíčkem v autíčku – bezpečnost jízdy v autě  Budu mít připravená dvě slepičí vajíčka. Žáci vajíčka pojmenují a nakreslíme jim obličeje – budou to totiž řidiči.  První vajíčko vložíme do autíčka, rozjedeme autíčko a prudce ho o nějakou překážku zastavíme – Vajíčko z autíčka vypadne a rozbije se (máme nachystaný na zemi igelit, kvůli zašpinění).  Jak se může druhý řidič zachránit?  Rozhovor na dané téma

DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY  Srovnání dopravních prostředků  Jaké jsou výhody a nevýhody jízdy v jednotlivých dopravních prostředcích?  Kterým dopravním prostředkem je cesta nejlevnější?  Řešení příkladů  Jízdní řády  Orientace

Děkujeme za pozornost a přejeme šťastnou a bezpečnou cestu!