Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:"— Transkript prezentace:

1

2 Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno: 08/2012 26.9.2012/1. ročník Téma:Dopravní výchova Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2463

3 Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 1. ročníku. Seznamuje žáky se základními bezpečnostními prvky v dopravě. Obrázky odkazují na webové stránky ČT, pořad STOP a jeho díly týkající se daného tématu. Předpokládá se opakované použití prezentace, využití odkazů je vhodné rozčlenit do více hodin, aby se základní pravidla bezpečnosti dětem upevnila. Prezentace obsahuje animace.

4 Bezpečnost v dopravě

5 Airbag Jedná se o vak, který se v případě nehody nafoukne před pasažérem a zbrzdí náraz jeho těla. Velmi krátce po aktivaci se však automaticky vyfoukne; pasažér tak zpravidla zaregistruje až vyfouknutý airbag. Airbag sám pouze zpomaluje náraz, není však schopen pasažéra zadržet, proto je nutné jej používat v kombinaci s bezpečnostními pásy. Nepřipoutaného člověka může aktivovaný airbag těžce zranit nebo i usmrtit; na místě se zapnutým airbagem se také nesmí přepravovat dítě v autosedačce.

6 Reflexní prvky Na komunikaci musí být viděn nejen chodec, ale i cyklista nebo řidič. Reflexní prvky je důležité nosit i ve dne. Hlavní je, být viděn z co největší vzdálenosti.

7 Bezpečnostní pásy Z hlediska bezpečnosti jsou pásy nejúčinnější do rychlosti 50 km/h a v kombinaci s airbagem. Pásy užívají dospělí cestující a větší děti, které mají podsedák. Malé děti, přepravované v autosedačce jsou připoutány pásy sedačky a ta je zpravidla připevněna bezpečnostními pásy automobilu.

8 Přilba Přilbu má mít každý, kdo jede v otevřeném dopravním prostředku. Tedy na kole, koloběžce, motocyklu či čtyřkolce. Děti do 18 let mají povinnost mít přilbu při jízdě na kole. Kdykoliv tedy nasedáte na kolo, musíte mít správně zapnutou přilbu.

9 Autosedačka Dětské autosedačky se dělí podle věku a váhy dítěte. Není bezpečné používat autosedačku určenou pro jinou váhovou kategorii.

10 Reference: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bezpečnostní pás [online]. c2012 [citováno 5. 08. 2012]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bezpe%C4%8Dnostn%C3%AD_p%C3%A1s&ol did=8804663 Airbag: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Airbag [online]. c2012 [citováno 5. 08. 2012]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Airbag&oldid=8705622 Ostatní obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft Office na Office.com.


Stáhnout ppt "Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:"

Podobné prezentace


Reklamy Google