Stav akvizičního systému resortu obrany Závěry z interní prověrky akvizic MO ČR Alexandr Vondra 20. 12. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Advertisements

Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Veletrh IDET 2007 Motto prezentace: „Armáda České republiky - profesionální, moderní, připravená“ Obsahová náplň prezentace: a) Vycvičenost, odbornost,
Předmět: Řízení podniku 1
Statutárního města Liberec
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Graduate Recruitment Zakladatelé Deloitte Touche Tohmatsu.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Tisková konference ministra obrany
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
MINISTERSTVO OBRANY ČR. Změny v akvizičním systému MO ČR V Praze
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
MINISTERSTVO OBRANY ČR CENTRÁLNÍ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V REZORTU MO SSM MO – OSMAP MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY CENTRALIZOVANÉ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Ing. Jiří KLÍCHA, Odbor správy majetku a akviziční politiky SSM MO   973.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Marketingový plán podniku
ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Armáda a bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu
Kalamitní situace - opatření
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Trendy rozpočtu Ministerstva obrany
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Stav akvizičního systému resortu obrany Závěry z interní prověrky akvizic MO ČR Alexandr Vondra

Odpovědný subjekt: Úřad dohledu nad akvizicemi MO ČR Cíle prověrky: Identifikovat příčiny nehospodárných akvizic Identifikovat typické chyby v akvizičním procesu Navrhnout opatření k nápravě Alexandr Vondra2 Základní informace o prověrce

Rozsah prověrky: Nákupy a prodeje zbrojního materiálu a služeb v letech Počet zahrnutých firem 55 Sledované oblasti (nákup, servis, služby): Informační technologie Automobilní technika Letecká technika Zbraně a munice Spojovací a RL technika, optika a optoelektronika Výstroj Alexandr Vondra3 Prověřované zakázky

Akviziční systém MO ČR je neefektivní až nefunkční, „zajistit dosažení plánovaných cílů“ vs. „utratit peníze“ Dlouhodobý plán akvizic (15-20 let) neexistuje Střednědobý plán akvizic má omezený vliv, je nesplnitelný (požadavky vs. zdrojové možnosti – viz L- 159, T-72, Pandur, Arthur) Roční plány centrálních dodávek – nestabilní, permanentní změny, chybí vazba na cíle a identifikace životního cyklu pořizovaného majetku Odprodeje majetku – nekoncepční, nahodilý Alexandr Vondra4 Základní zjištění - plánování

Marketingový průzkum – zprostředkovatel/výrobce Orientace na obchodní společnosti vedla k omezení až zániku celé řady potřebných schopností a kvalifikace lidí Slabá kontrola způsobu zadávání veřejných zakázek (otevřené řízení, jednací řízení bez uveřejnění i zakázky zadávané mimo režim zákona č. 137/2006) Nákladné informační systémy nejsou integrovány Zapojování ČR do mezinárodních programů obranného charakteru je nekoncepční a nahodilé Alexandr Vondra5 Základní zjištění – řízení procesu

Alexandr Vondra6 Akviziční plán centrálních dodávek Modrá barva – původní počet položek ročního plánu Červená barva – počty v průběhu roku upravovaných položek, včetně odebraných a nově přidaných

Alexandr Vondra7 Nárůst zakázek realizovaných prostřednictvím obchodních firem

Alexandr Vondra8 Podíl prostředků, realizovaných v jednotlivých typech řízení

Personální a organizační změny, uskutečněné v období 8/2010 až 12/2010 Interní hloubková kontrola MO Spolupráce s NKÚ Podněty pro Inspekci MO na šetření konkrétních zjištění v rámci resortu MO Spolupráce s Policií ČR při šetření případů sporných akvizic (Gripen, Tatra, KOT Pandur, minomety) Alexandr Vondra9 Výstupy I

Příprava transformace akvizičního systému: Reforma plánování akvizic (Bílá kniha, atd.) Změny v legislativě, harmonizace s EU Národní úřad pro vyzbrojování (uživatel – nákupčí) Úřad pro dohled nad akvizicemi Budoucnost a role státních podniků zřízených MO Primární orientace na výrobce, ne na zprostředkovatele Spolupráce s AOBP Orientace na mezinárodní spolupráci – společné projekty, využívání agentur NATO /NAMSA/ a EU /EDA/ Alexandr Vondra10 Výstupy II

Děkuji Vám za pozornost