Výzkumy PIRLS, PISA, Jak čtou české děti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Šetření čtenářské gramotnosti
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Výstupy z Úvodního semináře
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Hodnocení a řízení výkonu. Adaptace pracovní, sociální, kulturní.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Informační A ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST – jednota i rozdělení
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Gramotnost v sociální práci Zimní semestr Školního roku 2015/2016.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
Čtenářská gramotnost při řešení slovních úloh ve fyzice Praha, Katedra fyziky Rokitanského 62, Hradec Králové Tomáš Jerje.
Kvalita v počátečním vzdělávání ve světle mezinárodních výzkumů Odborný seminář k reformě středního vzdělávání: „Je kvantita zárukou kvality“? Resort školství,
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Metody výuky počátečního čtení
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Sekce veřejných knihoven SKIP
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Výzkumy PIRLS, PISA, Jak čtou české děti Čtenářská gramotnost Výzkumy PIRLS, PISA, Jak čtou české děti

PIRLS x PISA IEA Respondenti: 9-10 letí žáci (4. třída) Část mezinárodního výzkumu, doplňuje TIMSS (M-Př) 4letá periodicita Komplexnější pohled – shromáždění relevantních faktorů působení OECD Respondenti: 15letí žáci, studenti… Čtenářská gramotnost je jedním z modulů (ČG, MG, PřG) 3letá periodicita Důraz vždy na jeden modul v kontextu uplatnění respondentů ve společnosti

Čtenářská gramotnost PIRLS PISA …schopnost rozumět formám psaného jazyka, které vyžaduje společnost a/nebo oceňují jednotlivci, a tyto formy používat. Mladí čtenáři mohou odvozovat význam z široké škály textů. Čtou, aby se učili, aby se zapojili do společenství čtenářů, a pro zábavu. PISA …... schopnost porozumět psanému textu, přemýšlet o něm a používat jej k dosažení vlastních cílů, k rozvoji vlastních vědomostí a potenciálu a k aktivní účasti ve společnosti.

Progress in International Reading Literacy Study - PIRLS Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků vzdělávání (IEA) 1991 – RLS Reading Literacy Study 2001 – 2005 – 2009 Snaha zachytit trendy vývoje ČG Doplňuje mezinárodní výzkum TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) Respondenti: 9-10letí žáci (4. třída), učitelé, ředitelé škol, rodiče 35 zemí (17 OECD, 18 nečlenské) Písemné testy (80 min.) + dotazníky

Aspekty LG ve výzkumech procesy porozumění (PIRLS) / postupy (PISA) Obsah Čtenářské záměry (PIRLS) / Situace (PISA) Písemné testy (procesy, postupy, obsah) Žákovské dotazníky (čtenářské chování, postoje)

Procesy porozumění (PIRLS) x Postupy (PISA) Získávaní explicitně uvedených informací 26% Vyvození přímých závěrů 28% Interpretace, integrace myšlenek a informací 32% Zkoumání a vyhodnocování obsahu, jazyka a prvků textu 15% Získávání informací 30% Vytvoření interpretace 50% Posouzení textu (obsah, forma) 20%

Obsah (PIRLS, PISA)

Čtenářské záměry (PIRLS) / Situace (PISA) Čtení pro literární zkušenost 52% Čtení pro získávání informací 48% Osobní 28% Veřejné 28% Pracovní 16% Vzdělávací 28%

PISA x PIRLS Čeští žáci si vedli nejlépe v oblasti interpretace textu Nejhůře v oblasti posuzování textu Průměrně v oblasti získávání informací Lepší výsledek na škále získávání informací a vyvozování přímých závěrů Nedostatky českých žáků v oblasti posuzování a hodnocení textu prokázaly oba výzkumy.

Účastníci výzkumu PIRLS 2001 Evropa Anglie, Bulharsko, ČR, Francie, Island, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Německo, Nizozemí, Norsko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Skotsko, SR, Slovinsko, Švédsko Asie Honkong, Irán, Izrael, Kuvajt, Singapur, Turecko Austrálie a Oceánie Nový Zéland Jižní Amerika Argentina, Belize, Kolumbie Severní Amerika Kanada, USA Afrika Maroko

Škály pro prezentaci výsledků Celková škála Škála čtení pro literární účely Škála čtení pro informační účely Škála získávání informací a vyvozování přímých závěrů Škála interpretace, integrace a hodnocení

Výsledky pro ČR - zajímavosti ČR skončila na 12. místě v obou sledovaných oblastech jsme si vedly stejně Dívky si vedly výrazně lépe než chlapci ČR je země s 5. nejmenším rozdílem mezi výsledky nejlepších a nejhorších žáků 93% žáků v ČR navštěvuje školy, které mají vlastní školní knihovnu… ale 13% ji nikdy nenavštěvuje

Materiály pro výuku Mezinárodní průměr ČR 85% v 90% učebnice 49% 48% Anglie 69% 82% ČR v 90% učebnice v 85% pracovní sešity ve 4% dětské knihy – hlavní materiál 90 % dětské knihy - doplňkový materiál 62 % dostává týdně domácí úkoly spojené se čtením

Průměrné výsledky dívek a chlapců v pěti škálách RL

Působící faktory - vnější komunikační jazyk v rodině sociální postavení rodičů zaměstnání rodičů navštěvování knihovny, knihkupectví městské x venkovské školy dostupnost SŠ, VŠ dostupnost institucí městské, obecní, školní, třídní knihovny

Působící faktory - vnitřní obliba čtení – ČR nejnižší (45%, průměr 60%) čtení ve volném čase (naučná lit, časopisy x příběhy, romány)

Způsoby výuky čtení (ČR x průměr) učebnice materiály z jiných předmětů dětské knihy software internetové materiály pracovní listy časopisy učebnice pracovní listy dětské knihy materiály z jiných předmětů časopisy software internetové materiály

Četnost využívání typů textů (ČR x průměr) hry pohádky delší knihy návody básně literatura faktu příběhy grafy příběhy delší knihy literatura faktu pohádky básně grafy návody hry

Četnost činností s textem po jeho přečtení (ČR x průměr) povídání nad textem skupinová práce kreslení hra otázky k textu test pracovní list (N) psaní (N) otázky k textu pracovní list povídání nad textem psaní kreslení test hra skupinová práce

Programme for International Student Assessment - PISA Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) 2000 – 2003 – 2006 – 2009 ČG, MG, PřG Respondenti: 15ti letí žáci, studenti, ředitelé škol 1. Fáze (2000) – 32 zemí (28 OECD, 4 nečlenské) Písemné testy (120 min.) + dotazníky žákovské (20-30 min.), ředitelské (30 min.)

PISA 2003 matematická gramotnost 41 zemí, více než 250 tis. žáků ČR 260 škol, 9 919 žáků písemný test, po jeho skončení dotazník Sledované oblasti Matematická gramotnost Čtenářská gramotnost Přírodovědná gramotnost Řešení problémů

PISA 2003 MG průměrný výsledek českých žáků je nad průměrem zemí OECD, významně lepšího výsledku dosáhlo 7 zemí. ČG průměrný výsledek českých žáků v oblasti čtení je nižší než průměr zemí OECD, rozdíl není statisticky významný PřG výsledky českých zemí jsou nad průměrem zemí OECD, statisticky významně lepší jsou pouze výsledky žáků Finska a Japonska Řeš. prob. výsledky českých žáků v oblasti řešení problémů jsou nad průměrem zemí OECD, statisticky významně lepší jsou výsledky žáků osmi zemí

PISA 2006 přírodovědná gramotnost 57 zemí, více než 250 tis. žáků ČR 245 škol, 9 016 žáků písemný test, po jeho skončení dotazník Sledované oblasti Matematická gramotnost Čtenářská gramotnost Přírodovědná gramotnost

PISA 2006 PřG průměrný výsledek českých žáků je nadprůměrný, pouze 9 zemí mělo lepší výsledky MG průměrný výsledek českých žáků je nad průměrem, významně lepšího výsledku dosáhlo 13 zemí ČG výsledky v oblasti čtení jsou podprůměrné, statisticky významně lepší výsledky měli žáci 21 zemí

Jak čtou české děti? fa Investorsko inženýrská a.s., Gabal Analysis & Consulting Respondenti: 10-14leté děti (ZŠ - víceletá gymnázia) 1.-15.12.2002 Způsob realizace: řízené rozhovory analýza dětského čtenářství v kontextu rodiny cíl: zmapování čtenářských motivací a návyků 1092 respondentů, stejný počet rodičů

Předmět výzkumu čtenářské zájmy a návyky dětí ve věku 10-14 let význam školy a rodiny v životě malých čtenářů vliv médií na vztah dítěte ke knize role knihoven v podpoře dětského čtenářství

Hlavní výsledky 7% dětí čte knihy i několik hodin denně, 21% denně aspoň chvilku, 24% čte 1-2x týdně „čtenář“ – aspoň 1 kniha měsíčně, pro zábavu i pro poučení, pravidelně 1-2x týdně 54% dětí čtení baví 35% více než 1 kniha měsíčně, 50% přibližně 1, 15% nepřečte ani jednu měsíčně více dívky než chlapci, žáci víceletých gymnázií

Působící faktory společně strávený čas s rodiči hovory o četbě vyšší vzdělání rodičů společná četba v dětství umělecké zájmy a aktivity výuka cizích jazyků mimo školu domácí práce počítač práce s četbou v hodinách domácí úkoly samostatná četba ve výuce chybí dostatek podnětů ze školy rodina působí 2x více než škola, stále jsou ale partneři, ve spolupráci s oběma může sehrát klíčovou roli také knihovna

Nejoblíbenější žánry 35% dobrodružná literatura 34% fantasy literatura 20% dívčí literatura 19% pohádky, pověsti 50% čeští autoři

Nikdy není pozdě začít číst, ať jste kýmkoliv.