Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
Zákon o sociálních službách
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Téma: ​ Práce s výukovým materiálem a učebními pomůckami teorie a praxe Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční"
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Výchova mládeže s více vadami
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OFTALMOPEDIE Historie
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Počítače pro handicapované
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava na výkon povolání
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Pojetí a přínos kurzu „Základy speciální pedagogiky“
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Pomůcky pro zrakově postižené
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
Sociální šetření a legislativa
Pedie Co mají společné?.
Děti a sport Jazyk a řeč.
4.ROČNÍK PŘEDMĚTY, KTERÉ SE VYUČUJÍ VE 4.ROČNÍKU, JSOU ROZDÍLNÉ OD 1. – 3. ROČNÍKU JEJICH NÁZVY JSOU – ČESKÝ JAZYK MATEMATIKA VÝPOČETNÍ TECH-
Postižení zraku.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických studií, PdF UP v Olomouci

Obsah příspěvku Úvod. Raná péče. Legislativa v oblasti rané péče a také v oblasti poskytování dávek na pomůcky v ČR. Pomůcky pro děti s těžkým zrakovým postižením. Pomůcky pro zrakovou stimulaci. Školní připravenost – rozvoj smyslů i dovedností. Závěr.

Úvod Projekt IGA_PdF_2014007 - Včasná péče ve speciálněpedagogickém kontextu. "Všechno co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce„. Rodina – důležitost rodiny a její podpora.

Raná péče pro děti s těžkým zrakovým postižením v ČR Historie vzniku. Společnost pro ranou péči – 1997. Současnost.

Legislativa Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších zákonů. Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a změně souvisejících zákonů. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (příspěvek na péči) 1 Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (raná péče) 3 Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (příspěvek na mobilitu) Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (příspěvek na zvláštní pomůcku) 4

Pomůcky pro osoby se ZP (329/2011 Sb.) Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 (osoby s těžkým zrakovým postižením přílohy k zákonu: a) kalkulátor s hlasovým výstupem, b) digitální čtecí přístroj pro nevidomé s hlasovým výstupem, c) digitální zápisník pro zrakově postižené s hlasovým výstupem nebo braillským displejem, d) speciální programové vybavení pro zrakově postižené. Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 písm. a) a b) přílohy k zákonu (úplná a praktická nevidomost): a) vodicí pes, b) slepecký psací stroj, c) DYMO kleště, d) elektronická orientační pomůcka pro nevidomé a hluchoslepé, e) elektronická komunikační pomůcka pro nevidomé a hluchoslepé, f) indikátor barev pro nevidomé, g) měřicí přístroje pro domácnost s hlasovým nebo hmatovým výstupem, h) braillský displej pro nevidomé, i) tiskárna reliéfních znaků pro nevidomé, j) hlasové popisovače pro nevidomé a hluchoslepé.  

Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 písm. a) až c) (úplná nevidomost – těžká slabozrakost) přílohy k zákonu: diktafon.   Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 písm. b) až d) přílohy k zákonu (praktická nevidomost - ztráta jednoho oka nebo ztráta visu jednoho oka se závažnější poruchou zrakových funkcí na druhém oku, visus vidoucího oka roven nebo horší než 6/60 (0,10) nebo koncentrické zúžení zorného pole do 45 stupňů od bodu fixace): a) kamerová zvětšovací lupa, b) digitální zvětšovací lupa.“

Pomůcky a hračky pro děti s těžkým zrakovým postižením Kompenzační pomůcky a hračky

Pomůcky pro zrakovou stimulaci

Školní připravenost Dovednosti dle Paulíka, pro děti bez zrakového postižení Možná modifikace dovedností pro dítě nevidomé   - nakreslit úplnou lidskou postavu - možná modifikace na znalost lidského těla, kde se která tělesná část nachází a její samostatné pojmenování, - pokud se s dítětem věnujeme dostatečně tyflografice, je možné po něm chtít také grafické znázornění, jehož vypovídající hodnota však bude odlišná od kresby postavy nepostiženého vrstevníka - nakreslit zřetelně různé tvary - modifikace na poznání, pojmenování, rozřazení jednotlivých předložených tvarů, jež mohou být znázorněny pouze dvoj-či trojrozměrně - na určitou dobu ovládnout svou potřebu pohybu a soustředit se pouze na jeden zadaný úkol (pracovat v klidu) - napodobit písmena nebo jejich části - znát a orientovat se v šestibodí, umět jej vyhmatat, - vzhledem ke zmíněné skutečnosti, že děti nevidomé, až na drobné výjimky, dostávají odklad školní docházky, zvládá většina dětí před nástupem do školy nejen orientaci v šestibodu, ale také některá základní písmenka či celou abecedu - rozlišit základní materiály (dřevo, železo,…) - rozlišování různých druhů materiálů podle hmatu je jedním ze způsobů rozvoje kompenzačních smyslů, a proto je tato schopnost u nevidomých rozvinuta v dostatečné míře - vykonat tři příkazy dané najednou - obléci se a dodržovat základní hygienu - napočítat do deseti - recitovat básničku - orientovat se ve své rodině, bydlišti, okolí, prostorových vztazích - orientace ve známém prostředí a významně dbát na prostorové vztahy - plynule hovořit ve větách, bezchybně vyslovovat všechny hlásky

Pomůcky pro přípravu na školní docházku

Děkuji za pozornost! závěr Veronika Růžičková Ústav speciálněpedagogických studií, Pedagogická fakulta UP Žižkovo nám. 5 77140 Olomouc Česká republika veronika.růžičková@gmail.com