Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických."— Transkript prezentace:

1

2 Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem.

3 Znaky Braillova písma Každý znak Braillova písma tvoří mřížka šesti bodů uspořádaných do obdélníku 2×3. Tímto způsobem je možno zakódovat 2 6 = 64 různých znaků, z nichž se ovšem úplně prázdný znak používá jako mezera, takže zbývá 63 použitelných znaků. Existují také způsoby zápisu dalších symbolů (jako např. z matematiky či hudby) pomocí Braillova písma. Později byla k šestibodové mřížce přidána další řada dvou bodů, čímž počet použitelných symbolů vzrostl na 255.

4 Nástroje Braillovo písmo se dá ručně psát pomocí speciální destičky s perem, kterým se zezadu (zrcadlově) přes dírky v destičce vytváří v papíru body (tzv. pražská tabulka). K rychlejšímu psaní slouží Pichtův psací stroj či speciální počítačové tiskárny. Jako nástroj pro práci s počítačem slouží nevidomým hmatový displej.

5 Pitchův psací stroj

6 Braillovo písmo


Stáhnout ppt "Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických."

Podobné prezentace


Reklamy Google