Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Dny zdraví ZŠ a MŠ Nemojany 1. –
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Sestavování jídelníčku VY_32_INOVACE_09 Sada 8
Průřezová témata klíčových kompetencí
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Zdravé stravování KC3.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Didaktika geografie.
Světový den výživy – 16. říjen
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
UČÍME SE S TABLETY aneb I NA VAŠEM, ALE PO NAŠEM MGR. OLGA VEJVODOVÁ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_33
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Druh učebního materiálu Pro koho je materiál určen
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_36
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Transkript prezentace:

Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2 ZDRAVÁ VÝŽIVA Barbora Komárková Eliška Klubusová Učitelství pro 1.stupeň ZŠ, PS 9. semestr

Projekt: ZDRAVÁ VÝŽIVA Ročník: 4. – 5. Typ projektu: dle navrhovatele: uměle připravený dle účelu: konstruktivní (žáci vyrobí plakáty potravinové pyramidy, sestaví jídelníček) problémový (žáci řeší problémové úkoly, vyhledávají a vyhodnocují informace) dle délky: krátkodobý (4 vyučovací hodiny) dle prostředí: školní dle počtu zúčastněných: společný – skupinový, partnerský Smysl projektu: žáci získají informace o jednotlivých druzích potravin, obsahu vitamínů v ovoci a zelenině žáci si uvědomí význam jednotlivých potravin pro zdraví člověka Výstup: žáci vyrobí plakáty potravinové pyramidy žáci sestaví jídelníček (žáci napíší dopis)

Výchovně vzdělávací cíle kognitivní – žák: vyhledává a třídí informace o zvoleném druhu potravin dokáže vysvětlit pojmy: potravinová pyramida, vitamíny, jídelníček afektivní – žák: vysvětlí důležitost zdravé výživy a vitamínů sestaví jídelníček dle zásad správného stravování psychomotorické – žák: vyrobí plakát potravinové pyramidy sociální – žák: účinně spolupracuje ve skupině, podílí se na vytváření pravidel práce ve skupině interpretuje zjištěné informace spolužákům

Návrh projektu Kompetence: k učení, k řešení problémů, komunikativní, sociální a personální, pracovní Mezipředmětové vztahy: český jazyk (sloh), přírodověda (výchova ke zdraví), výtvarná výchova, pracovní činnosti Průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova – sebepoznání, komunikace Mediální výchova – získávání informací a jejich zpracování Výukové metody: slovní, názorně demonstrační, dovednostně praktické Výukové formy: hromadná, skupinová, partnerská, projektová výuka Pomůcky: knihy týkající se zdravé výživy, počítač s internetem, pracovní list s tajenkou, tabulka s vitamíny, kartičky (ZELENINA, OVOCE, PEČIVO, MASO, RYBY, SLADKOSTI, MLÉČNÉ VÝROBKY, PŘÍLOHY), reklamní letáky, papír ve tvaru pyramidy

Organizace projektu: 1. vyučovací hodina motivace – pojmová mapa (ZDRAVÁ VÝŽIVA), diskuze žáci ve dvojicích chodí po třídě, zjišťují od svých spolužáků odpovědi na otázky: Jak často jíš zeleninu/ovoce? Snídáš? Jaká je tvoje oblíbená sladkost? Víš, kolik jídel bys měl denně sníst? učitel na tabuli stručně zapíše zjištěné informace.

2. vyučovací hodina diskuze a vyhodnocení týkající se zjištěných informací rozdělení žáků do skupin, žáci sestaví jídelníček podle zásad správného stravování, včetně pitného režimu (mohou využít internetu, knih), následuje prezentace aktivita na zbývající čas: napiš dopis svému oblíbenému jídlu, proč ti chutná, kdo ti ho připravuje, je zdravé či nezdravé?

3. vyučovací hodina úkolem žáků je vyluštit tajenku, ve které podle počátečního písmene a druhu zeleniny určí, o kterou zeleninu se jedná tajenka: Zeleninu jezte denně => diskuze o významu zeleniny ve stravě člověka. úkolem žáků je k druhu zeleniny z tajenky najít a přiřadit vitamíny, které obsahuje (viz tabulka) Každá skupina žáků dostane kartičky: ZELENINA, OVOCE, PEČIVO, MASO, RYBY, SLADKOSTI, MLÉČNÉ VÝROBKY, PŘÍLOHY (rýže, těstoviny), úkolem žáků je seřadit tyto skupiny potravin podle důležitosti v jídelníčku člověka =>shrnutí, vyvození pojmu potravinová pyramida

Tajenka – určování zeleniny

Vitamíny v ovoci a zelenině a jejich účinky

4. vyučovací hodina žáci ve skupinkách dostanou reklamní letáky s určitými druhy potravin. Jejich úkolem je vystřihnout a nalepením těchto potravin sestavit potravinovou pyramidu. prezentace vytvořených potravinových pyramid závěrečná diskuze, shrnutí