Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Lean Six Sigma MÚ Kopřivnice.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
LAN 2.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
ProCop 3.1 a síťové technologie
Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Protokol TCP/IP a OSI model
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Linková (spojová) vrstva
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Dělení podle topologie
Počítačové sítě základní pojmy
Výrok "CP/M je vysoce důležitý a čip Z80 bude díky tomu žít navěky." (Future Computing, 1982)
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Datové vs Hlasové přenosy Datové –přepojování paketů (packet switching) Hlasové –přepojování okruhů (Circuit Switching)
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Migrace kódu a procesů Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Synchronizace Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
Uložení čísel v počítači Informatika pro ekonomy II doplněk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-07.
Distribuované systémy cvičení 3
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září.
Směrování - OSPF.
Protokoly pro spolehlivý multicast
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Internet.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
PB169 – Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Počítačové sítě Transportní vrstva
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Počítačové sítě Přenos signálu
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Počítačové sítě Přenos signálu
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Sběrnice CAN (Controller Area Network) Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a vyšší odborná skola.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
TÉMA: Počítačové systémy
Nastavení vysílače P8 T 2 C I - Volba režimu
PB169 – Operační systémy a sítě
Elektromagnetická slučitelnost
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Počítačové sítě IP vrstva
Úvod do počítačových sítí
Počítačové sítě IP vrstva
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transportní protokoly
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Transkript prezentace:

Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.

Úvod Jak se provádí řízení toku dat Řízení zahlcení pomocí TCP Ovládání velikosti okénka Počítačové sítě2

Řízení toku dat Používá metodu klouzajícího okénka Odlišuje se od mechanizmu použitého na úrovni LLC Oddělené potvrzení dat od povolení vysílat další data Řízení toku dat na transportní úrovni je na bázi předávání kreditů Příjemce před začátkem vysílání předá vysílači povolení vysílat určité množství dat bez potvrzení U TCP je to počet slabik Počítačové sítě3

Řízení toku dat První slabika v datové segmentu má přiřazeno sekvenční číslo – SEQ Při potvrzování se posílá číslo očekávaného oktetu (slabiky) – ACK Dále se posílá počet kreditů (velikost okénka) WIN Jestliže ACK = p a WIN = q, pak oktety do p-1 jsou potvrzeny vysílač má povolení vysílat q oktetů, tj. oktety od p do p+q-1 zvýšení počtu kreditů na k : ACK = p a WIN = k snížení počtu kreditů po přijetí m slabik: ACK = p+m a WIN = q-m Počítačové sítě4

Řízení toku dat Počítačové sítě5

Politika určování počtu kreditů Konzervativní řešení Počet kreditů odpovídá počtu volných míst v bufferech Nemůže dojít k přeplnění vyrovnávacích pamětí Může omezit propustnost v případě sítí s dlouhou odezvou Optimistické řešení Počet předávaných kreditů počítá a vyprazdňováním vyrovnávacích pamětí před příchodem dalších dat Počítačové sítě6

Účinek velikosti okénka Jestliže W je velikost okénka [byte] R je rychlost přenosu [b/s] D je doba zpoždění přenosu v jednom směru TCP může odeslat maximálně 2RD bitů nebo RD/4 oktetů Normalizovaná propustnost S = 1 pro W ≥ RD/4 S = W/(RD/4) = 4W/RD pro W < RD/4 Počítačové sítě7

Problémy Přes jedno spojení je multiplexováno více TCP spojení, snížení R Pro přenosy přes více uzlů je D dáno součtem zpoždění na lince plus součet zpoždění v uzlech Jestliže rychlost vysílání zdroje překročí rychlost na jednom z propojení, bude toto propojení úzkým místem Jestliže se segment ztratí, je přenášen znovu a snižuje propustnost účinek závisí na pravidlech pro opakování přenosu Počítačové sítě8