Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku 1998. Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Současný systém podpory
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
NÁVRH NOVELY ZÁKONA O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Organizace sociální správy
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Nová pravidla veřejné podpory
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Státní politika zaměstnanosti
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
TISKOVÁ KONFERENCE měsíců vlády z pohledu investic Investiční situace v ČR 16. července 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Odměňování pedagogických pracovníků
Služby, projekty a práce s nezaměstnanými Aktivní politika zaměstnanosti v ČR.
Aktivní politika zaměstnanosti
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Správa sociálního zabezpečení
Hospodaření obcí v roce 2016
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Příliv investic do České republiky
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Investiční pobídky

► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání a investic CzechInvest. ► Investiční pobídky, jako jeden z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, jsou určené pro zaměstnavatele, kterému bylo vydáno rozhodnutí o příslibu investiční pobídky. Investiční pobídky v gesci MPSV jsou poskytovány v souladu se zákonem č.72/2000 Sb., o investičních pobídkách, ve znění pozdějších předpisů, který upravuje všeobecné podmínky a zákona č.435/2004 Sb., o zaměstnanosti a nařízení vlády č.115/2004 Sb., v platném znění a nařízení č.578/2004 Sb., o hmotné podpoře na vytváření nových pracovních míst a hmotné podpoře rekvalifikace a školení zaměstnanců v rámci investičních pobídek. ► MPSV má ve své gesci dvě z pěti investičních pobídek – podporu tvorby nových pracovních míst a podporu školení a rekvalifikace nových zaměstnanců.

Právní úprava ► Zákon o zaměstnanosti ► Zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách, novela č. 19/2004 Sb., nařízení vlády 596/2006 ► Pokyny k regionální podpoře na období

Zákonná úprava ► Snížení minimální investice ze 350 na 200 mil Kč. ► Změny v souvislosti s nařízením 596/2006, snížení přípustné míry veřejné podpory: cca 40 % v jednotlivých regionech ► ► v případě, že investiční akci uskutečňuje malý nebo střední podnikatel, navyšuje se přípustná míra veřejné podpory o 20 % u malých podniků a o 10 % u středních podniků s výjimkou velkých investičních projektů

Výše hmotné podpory na vytváření nových pracovních míst ► Kč na jedno nové pracovní místo zřízené v územní oblasti s mírou nezaměstnanosti ► A) nejméně o 50 % vyšší než je průměrná ► B) ► B) nejméně o 20 % vyšší, než je průměrná pokud tato územní oblast přímo sousedí s územní oblastí s mírounezaměstnanosti nejméně o 50 % vyšší, než je průměrná ► ► Kč na jedno nové pracovní místo zřízené v územní oblasti s mírou nezaměstnanosti nejméně o 20 % vyšší, než je průměrná a dalších Kč, zaměstná-li na něm po dobu delší než 1 rok osobu se zdravotním postižením nebo uchazeče o zaměstnání, který byl vedenv evidenci uchazečů o zaměstnání déle než 3 měsíce.

Hmotná podpora rekvalifikace zaměstnanců ► ► A) v regionech s mírou nezaměstnanosti nejméně o 50 % vyšší než je průměrná 35 % ze souhrnných nákladů na tuto rekvalifikaci, ► ► b) v regionech s mírou nezaměstnanosti nejméně o 25 % vyšší než je průměrná míra nezaměstnanosti v České republice, 35 % ze souhrnných nákladů na tuto rekvalifikaci, ► ► c) v regionech s mírou nezaměstnanosti nejméně ve výši průměrné, 35 % ze souhrnných nákladů na tuto ► ► rekvalifikaci.

Sleva na dani ► ► Sleva na dani z příjmů - je poskytována dle § 35a a § 35b zákona č. 586/1992 Sb.,o daních z příjmů, v platném znění zákona č. 72/2000 Sb. Doba poskytování této pobídky je dnem účinnosti druhé novely zákona o investičních pobídkách stanovena v případě zavedenínové výroby i v případě rozšíření či modernizace výroby jednotně na 10 let.

Efekty ► Ekonomický růst ► Míra nezaměstnanosti ► Nová pracovní místa ► Veřejné finance ► Ale: ► Ale: Analýza investičních pobídek v České republice, 2007, investic/analyza-investicnich-pobidek-v- cr/ /45665/ investic/analyza-investicnich-pobidek-v- cr/ /45665/

► Investiční pobídky v legislativě Evropské unie ► Investiční pobídky jako forma daňové konkurence mezi státy ► Investiční pobídky jako faktor ekonomického růstu ► Vliv investičních pobídek na trh práce

Počet projektů podpořených pobídkami – dle místa realizace (2006)

Předpokládaný počet nově vytvořených pracovních míst

Projekty podpořené pobídkami – dle klasifikace OKEČ

Počet nově vytvořených pracovních míst

Počet projektů podpořených pobídkami

Počet nově vytvořených pracovních míst

Počet projektů podpořených pobídkami

Čerpání investičních pobídek (v tis. Kč)

► ► Čeští investoři systém využívají velmi často Celkem bylo podpořeno 79 českých projektů, s předpokladem vytvoření nových pracovních míst. ► ► Pobídky mají také pozitivní vliv na trh práce v České republice: růst zaměstnanosti,růst produktivity práce, oživení a zkvalitnění trhu práce (pozitivní spillover efekty). ► ► Maximální výše veřejné podpory za období 2000 – 2006 činí 139 mld. Kč. ► ► Celková skutečná čerpaná veřejná podpora v letech 2000 – 2006 představovala částku více než 11,24 mld. Kč, což je „pouze“ 8,1 % maximální výše veřejné podpory. 78 % z celkové skutečné veřejné podpory se podílela uplatněná sleva na dani z příjmuprávnických osob. ► ► Nejvyšší uplatněná sleva byla v roce 2005 ve výši 2,6 mld. Kč.

► ► 397 schválených projektů, do roku 2010 více než 414 mld. Kč, 94 tisíc nových pracovních míst. ► ► Nejvíce projektů podpořených pobídkami směřuje do Ústeckého a Středočeskéhokraje. ► ► Nejvíce nových přímých pracovních míst předpokládají firmy podpořené pobídkami vytvořit v Ústeckém, Středočeském a Moravskoslezském kraji (v každém z nich více než 8,5 tisíce pracovních míst). ► ► Téměř 44 % ze všech pobídkových projektů připadá na 3 obory dle Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ), výrobu dopravních prostředků, výrobu elektrických a optických přístrojů a výrobu gumárenských a plastikářských výrobků. Co se týká zahraničních investorů, systém investičních pobídek u nás nejčastěji ► ► investoři z Německa, Nizozemí a Japonska.

Struktura použitých nástrojů APZ