Pracovní skupiny Bystřice; 13. května 2015. Postup přípravy strategie:  17.2.2015 – pracovní skupiny – Bystřice  10.3.2015 – „kulatý stůl“ – Jablunkov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
VALNÁ HROMADA MAS SLAVKOVSKÉ BOJIŠTĚ HRUŠKY
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Financování projektů z fondů EU
Místní plán inkluze + OP VVV
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Pracovní skupiny Bystřice; 13. května 2015

Postup přípravy strategie:  – pracovní skupiny – Bystřice  – „kulatý stůl“ – Jablunkov  – „kulatý stůl“ – Bystřice  duben – sběr projektových námětů a tvorba indikativního zásobníku projektů

Míra přípravy strategie:  Analytická část – zpracovaná a připomínkovaná. Probíhají poslední úpravy.  Navrhová část – v průběhu zpracování. Bude ukončena na základě závěrů pracovních skupin.  Implementační část – v přípravě. Bude dopracována na základě finalizace návrhové části.

Ovlivňující faktory:  Změny finálních verzí operačních programů.  Zúžení operačních programů.  Změny metodických pokynů pro přípravu strategií.  Zapojení konzultantů do přípravy strategie.

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – analytická část: Potřeby regionu vyplývající z analýzy, SWOT analýz a sběru projektových námětů:  Podpora malého a středního podnikání  Podpora sociálního podnikání  Podpora lokální zemědělské produkce a jejího odbytu  Podpora sociálních služeb  Podpora neziskových organizací a občanských sdružení v oblasti sociálních služeb

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – analytická část: Potřeby regionu vyplývající z analýzy, SWOT analýz a sběru projektových námětů:  Podpora sociálního bydlení  Podpora a rozvoj místního spolkového života  Rozvoj zemědělství, podpora stávajících i začínajících zemědělců  Investice v lesích  Ochrana životního prostředí (nízkoemisní zdroje vytápění, opatření proti sesuvům půdy, protipovodňová opatření, zadržování vody v krajině, nakládání s odpady, environmentální osvěta a výchova)

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – analytická část: Potřeby regionu vyplývající z analýzy, SWOT analýz a sběru projektových námětů:  Bezpečnost na komunikacích (péče o místní komunikace včetně komunikaci pro pěší a cyklisty)  Rozvoj spolupráce mezi obcemi, neziskovými organizacemi a podnikatelskými subjekty  Rozvoj přeshraniční spolupráce

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – návrhová (strategická) část Výsledky sběru projektových námětů: Celkem – 117 námětů IROP – 23 námětů 1.2., 13 námětů 2.1., 22 námětů 2.2., 5 námětů 2.4. PRV – 17 námětů OPZ – 28 námětů

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – návrhová (strategická) část Poslání:  Jablunkovsko – srdeční záležitost Vize:  Jablunkovsko – bezpečné, přátelské a perspektivní místo pro kvalitní život. Region s fungující lokální ekonomikou založenou na tradici, umu a tvořivosti místních obyvatel.

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – návrhová (strategická) část  Strategická vize navazuje na výstupy SWOT analýzy,  Vychází z potřeb a požadavků,  Vize je průnikem sociálních, ekonomických a environmentálních cílů, které budou realizací strategie dosaženy v roce 2020 (2023).  Vize vyjádřuje veškeré směry dalšího rozvoje území a zastřešuje oblasti životního prostředí, infrastruktury, podpory podnikání a podpory rozvoje sociální oblasti se zacílením na sociální podnikání, sociální bydlení, poskytování sociálních služeb.

Strategické cíle (návrh): Oblast Krajina a infrastruktura:  1. Zvýšení kvality a funkčnosti infrastruktury Specifické cíle:  1.1. Rozvoj udržitelných forme dopravy  1.2 Podpora rozvoje občanské vybavenosti a inženýrských sítí

Strategické cíle (návrh): Oblast Krajina a infrastruktura:  2. Zlepšení stavu krajiny a zdravé životní prostředí Specifické cíle:  2.1 Odpadové hospodářství  2.2 Ekologická stabilita krajiny a biodiverzita  2.3 Obnova přirozeného stavu vod a protipovodňová ochrana  2.4 Zlepšení stavu ovzduší  2.5 Ochrana životního prostředí, environmentální osvěta a výchova

Strategické cíle (návrh): Oblast Hospodářství:  Zvýšení konkurenceschopnosti regionu Jablunkovska Specifické cíle:  1.1 Podpora podnikatelských subjektů a drobných podnikatelů zemědělského i nezemědělského charakteru  1.2 Podpora tvorby nových pracovních míst na místní úrovni  1.3 Podpora regionální produkce a místních tradic  1.4 Podpora meziobecní, meziregionální a mezinárodní spolupráce  1.5 Podpora přípravy a uplatňování dokumentů místního rozvoje

Strategické cíle (návrh): Oblast Společnost:  Zvýšení kvality životních podmínek pro místní obyvatele Specifické cíle:  1.1 Rozvoj sociálních služeb a jejich dostupnosti vedoucí k sociální inkluzi  1.2 Podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků  1.3 Podpora vytváření podmínek pro bydlení  1.4 Podpora kvality a dostupnosti regionální infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení  1.5 Prevence sociálního vyloučení a boj s chudobou

Strategické cíle (návrh): Oblast Hospodářství:  Zvýšení konkurenceschopnosti regionu Jablunkovska Specifické cíle:  1.1 Podpora podnikatelských subjektů a drobných podnikatelů zemědělského i nezemědělského charakteru  1.2 Podpora tvorby nových pracovních míst na místní úrovni  1.3 Podpora regionální produkce a místních tradic  1.4 Podpora meziobecní, meziregionální a mezinárodní spolupráce  1.5 Podpora přípravy a uplatňování dokumentů místního rozvoje

Specifický cíl:  1.1 Podpora podnikatelských subjektů a drobných podnikatelů zemědělského i nezemědělského charakteru Dílčí opatření:  Podpora konkurenceschopnosti regionálního zemědělství  Podpora lokálních zemědělských výrobců, ekozemědělství a agroturistiky  Podpora malých a mikropodniků  Podpora spolupráce subjektů při tvorbě řetězců  Podpora vzdělávání, dovedností a celoživotního vzdělávání  Zvyšování hodnoty lesů a konkurenceschopnost lesnické produkce  Podpora vzniku společných podnikatelských aktivit a zón

Specifický cíl:  1.2 Podpora tvorby nových pracovních míst na místní úrovni Dílčí opatření:  Podpora vytváření a udržení chráněných pracovních míst  Podpora spolupráce aktérů na místní úrovni při řešení lokální nezaměstnanosti  Vzdělávání venkovského obyvatelstva v oblastech se zvýšenou lokální nezaměstnanosti a poradenství pro získání zaměstnání  Podpora partnerských projektů

Specifický cíl:  1.3 Podpora regionální produkce a místních tradic Dílčí opatření:  Podpora podnikatelům zapojeným do řetězců v rámci MAS Jablunkovsko  Podpora podnikatelů vyrábějících regionální produkty  Vznik a podpora lokálních prodejních míst nabízejících regionální produkty  Podpora tradičních řemesel  Podpora tradičních a kulturních akcí s využitím místních podnikatelů  Podpora společné regionální značky

Specifický cíl:  1.4 Podpora meziobecní, meziregionální a mezinárodní spolupráce Dílčí opatření:  Projekty spolupráce obcí, podnikatelů a neziskových organizací  Spolupráce s regionálními aktéry v oblasti cestovního ruchu  Projekty meziregionální a mezinárodní spolupráce v oblastech výměny zkušeností  Společná propagace území Jablunkovska zvyšující návštěvnost regionu  Podpora spolkové činnosti a tradic  Zapojení výstupů strategie do nabídky cestovního ruchu

Specifický cíl:  1.5 Podpora přípravy a uplatňování dokumentů místního rozvoje Dílčí opatření:  Regulační plány a územní studie 

Strategické cíle (návrh): Oblast Společnost:  Zvýšení kvality životních podmínek pro místní obyvatele Specifické cíle:  1.1 Rozvoj sociálních služeb a jejich dostupnosti vedoucí k sociální inkluzi  1.2 Podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků  1.3 Podpora vytváření podmínek pro bydlení  1.4 Podpora kvality a dostupnosti regionální infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení  1.5 Prevence sociálního vyloučení a boj s chudobou

Specifický cíl:  1.1 Rozvoj sociálních služeb a jejich dostupnosti vedoucí k sociální inkluzi Dílčí opatření:  Zřizování center komunitní péče  Rozvoj služeb pro jednotlivé skupiny obyvatel ohrožených sociálním vyloučením  Podpora sítě sociálních služeb - jejího rozvoje, modernizace a dostupnosti (včetně bezplatného poradenství a sociální rehabilitace)  Podpora prorodinné politiky  Vytváření partnerství a projektů s organizacemi působícími v sociální oblasti

Specifický cíl:  1.2 Podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků Dílčí opatření:  Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání  Vytváření partnerství mezi jednotlivými subjekty zapojenými do oblasti sociálních služeb, sociálního podnikání s místními zemědělskými i nezemědělskými podniky

Specifický cíl:  1.3 Podpora vytváření podmínek pro bydlení Dílčí opatření:  Podpora bytové výstavby a regenerace stávajícího bytového fondu se zaměřením na sociální byty  Startovací byty pro mladé, sociální a nízkoprahové bydlení s doplňujícími sociálními službami, chráněná bydlení  Spolupráce mezi obcemi, NNO a majiteli bytů, poradenství

Specifický cíl:  1.4 Podpora kvality a dostupnosti regionální infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Dílčí opatření:  Udržení husté školské sítě a zajištění adekvátní kapacity školských zařízení  Zlepšení vybavenosti školských zařízení  Projekty pro vzdělávání dospělých s důrazem na zaměstnatelnost a celoživotní vzdělávání  Zajištění rovného přístupu k předškolnímu, primárnímu i sekundárnímu vzdělávání  Zkvalitňování výuky na základních školách, rozvoj inkluzivního vzdělávání, podpora žáků se specifickými vzdělávacími potřebami  Vzdělávání pedagogů, využívání principů místně zakotveného učení, zavádění výukových inovací  Podpora komunitních škol a alternativních forem výuky  Podpora propagace celoživotního vzdělávání  Spolupráce při tvorbě plánů aktivit rozvoje vzdělávání ve školských zařízeních

Specifický cíl:  1.5 Prevence sociálního vyloučení a boj s chudobou Dílčí opatření:  Podpora sociálního začleňování osob sociálně vyloučených či sociálním vyloučením ohrožených prostřednictvím aktivit zaměřených na prevenci sociálního vyloučení osob, služeb poskytovaných terénní a ambulantní formou, podpora komunitní sociální práce  Poradenství, zvyšování informovanosti obyvatel  Spolupráce a podpora NNO a sociálních inovací a tvorby poradenských center  Zvyšování šancí na trhu práce (rekvalifikace, kurzy, podpůrné programy)

Strategické cíle (návrh): Oblast Krajina a infrastruktura:  1. Zvýšení kvality a funkčnosti infrastruktury   2. Zlepšení stavu krajiny a zdravé životní prostředí

Specifický cíl:  1.1 Rozvoj udržitelných forem dopravy Dílčí opatření:  Bezpečnost na komunikacích pro pěší a cyklisty  Kvalitní veřejná doprava  Infrastruktura pro návaznost veřejné a osobní dopravy (park&ride, apod.)  Doplnění sítě cyklotras a cyklostezek  Uzpůsobení komunikací pro osoby tělesně postižené

Specifický cíl:  1.2 Podpora rozvoje občanské vybavenosti a inženýrských sítí Dílčí opatření:  Využití dotačních titulů pro výstavbu a rekonstrukci inženýrských sítí

Specifický cíl:  2.1 Odpadové hospodářství Dílčí opatření:  Modernizace zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů  Spolupráce v řešení situace s nakládání s odpady (svoz odpadů, aj.) na úrovni obcí  Svoz a separace odpadů a bioodpadů  Výstavba a modernizace zařízení pro materiálové využití odpadů (kompostárny, energetické využití odpadů)

Specifický cíl:  2.2 Ekologická stabilita krajiny a biodiverzita Dílčí opatření:  Podpora péče o krajinu  Podpora zachování rozmanitosti a pestrosti krajiny  Podpora řešení sesuvů půdy a protierozní opatření

Specifický cíl:  2.3 Obnova přirozeného stavu vod a protipovodňová ochrana Dílčí opatření:  Podpora projektů zaměřených na zadržování vody v krajině  Podpora aktivit zaměřených na protipovodňovou ochranu

Specifický cíl:  2.4 Zlepšení stavu ovzduší Dílčí opatření:  Podpora zavádění nízkoemisních technologií pro vytápění objektů určených k bydlení  Podpora výsadby a údržby zeleně

Specifický cíl:  2.5 Ochrana životního prostředí, environmentální osvěta a výchova Dílčí opatření:  Podpora organizací zabývající se výukou environmentální výchovy  Podpora akcí se zaměřením na přírodovědné a environmentální témata  Podpora EVVO na školách  Podpora vydávání informačních materiálů, publikací, pořádání besed  a společenských akce pro širokou veřejnost  Spolupráce při řešení problematiky ochrany životního prostředí  Osvěta veřejnosti v otázkách spojených s ochranou životního prostředí

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – implementační část: Postup přípravy:  Tvorba finančního plánu  Tvorba programových rámců pro jednotlivé operační programy  Příprava dokumentů pro vyhlašování výzev

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – implementační část: Činnosti MAS v rámci implementace strategie:  Písemné postupy výběrového procesu a hodnocení MAS  Zpracování výzvy vč. Hodnotících kriterií a schválení řídícím orgánem  Vyhlášení výzvy MAS  Konzultace konečným žadatelům  Příjem žádosti o realizaci projektů  Hodnocení projektů (přijatelnost, formální náležitosti, věcné hodnocení žádostí)

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – implementační část: Činnosti MAS v rámci implementace strategie:  Výběr projektů k financování  Postoupení seznamu vybraných projektů ke schválení řídícím orgánem  Informace o výsledcích hodnocení  Uchovávání dokladů a administrativní činnosti  Kontrola projektů na místě  Účast na kontrolách – na výzvu řídícího orgánu  Kontrola vyúčtování projektů

Strategie komunitně vedeného rozvoje MAS Jablunkovsko 2014 – 2020 – implementační část: Činnosti MAS v rámci implementace strategie:  Semináře pro žadatele/příjemce  Kontroly na místě v době udržitelnosti projektů  Evaluace  Monitoring  Posouzení změn projektů konečných příjemců

Děkujeme za pozornost Mgr. Petr Karlubík Ing. Aneta Wojtas