Úvod do psychologie 15.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Diagnostika SPU.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Výběr pracovníků Úkolem výběru pracovníků je rozpoznat, který z uchazečů bude nejlépe vyhovovat požadavkům obsazovaného pracovního místa.
Sociologický výzkum.
Získávání a výběr zaměstnanců
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Úvod do psychologie Kučera Jan De Waal: Dobráci od přírody.
Úvod do psychologie
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Úvod do psychologie
Praxe ve školní psychologii
Výzkumné metody v psychologiI
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Úvod do psychologie
Nástroje pro identifikaci silných a slabých stránek studentů VŠ Metody pro psychology a nepsychology Šárka Karmazínová (MU) Magda Šustrová (VUT v Brně)
Základy speciální pedagogiky
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Koncept praxí a stáží1 Úvodní setkání pro studenty PSY 415 Praxe a stáže (psychologie práce)
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
HORIZONT ZLÍN Workshop
Rizika, omezení a možné negativní účinky poradenských intervencí
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Metody psychologie.
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Úvod do psychologie
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
Speciálně pedagogická diagnostika
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Úvod do psychologie II. přednáška
Úvod do psychologie
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Úvod do psychologie 15.10.2012

Viola Pirová Psychologie Atkinsonové a Hilgarda

Lukáš Pánek Roman Hytych – Smrt a nesmrtelnost

Karolína Kalinová Hoskovec, Hoskovcová – Malé dějiny české a středoevropské psychologie

Hlavní náplň práce psychologa Diagnostika – zhodnocení stavu, způsobilosti, predikce dalšího postupu Vedení osob, práce se skupinami – systémové změny Terapie - léčba Vzdělávání - edukace – kurzy, léčebně vzdělávací programy apod. Mediace – vyjednávání Výzkum

Diagnostika Čtyři hlavní nástroje: Pozorování Rozhovor Psychodiagnostické metody (dotazníky, testy) Analýza produktů

Diagnostika Ad 3) Psychodiagnostické metody Výkonové testy –výkon v určité oblasti – inteligence, pozornost, paměť, tvořivost, verbální nebo třeba matematické schopnosti; testy organicity (pomáhají odhalit organické poškození)

Diagnostika Ad 3) Psychodiagnostické metody Testy osobnosti – obecně zaměřené na různé osobnostní charakteristiky a rysy (např. otevřenost, svědomitost, emoční stabilita, sklony k agresi, …) Projektivní – nepřímé, na základě projekce svých vlastností do nespecifického materiálu Objektivní – přímo se ptáme (lži skóry) Dotazníky

Analýza produktů činnosti Používá se obvykle tehdy, nemáme-li přímý kontakt s daným jedincem Je zdlouhavější a daleko pracnější než ostatní metody Analyzovat můžeme obrazy, texty - literární či písňové, písmo a další produkty lidské činnosti Kategorizace, škálování

Analýza produktů činnosti

Psycholog ve zdravotnictví (klinický psycholog) Vzdělání: magisterské studium psychologie (jednooborové) Kurz pracovníka ve zdravotnictví Terapeutický výcvik Atestace (pro samostatnou činnost) 10 let praxe

Psycholog ve zdravotnictví (klinický psycholog) Náplň práce: Diagnostika (anamnestický rozhovor, testové baterie) Terapie, podpůrná činnost Konsiliární činnost Práce s personálem – edukace, prevence syndromu vyhoření, …

Poradenský psycholog Vzdělání: Obvykle postačuje magisterské psychologické vzdělání Práce 1 – 3 roky pod supervizí Po 1(3) letech možná samostatná poradenská praxe

Poradenský psycholog Náplň práce: dětské poradenství, manželské a rodinné poradenství Diagnostika (testové baterie) – vyšetření školní zralosti, vývojových fází, poruchy učení, diagnostika vztahů vzdělávání, podpůrná terapie

Pracovní psycholog (na typu vzdělání příliš nezáleží) Náplň práce: Výběr zaměstnanců (diagnostika – testy, assessment centra) Edukace, vedení pracovníků (koučování) Mediace Práce na tvorbě firemní kultury Projekty, psychologie reklamy, statistické reporty …