Od moderní k nové společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Sociologické problémy soudobé společnosti SEMINÁŘ POŽADAVKY K ZÁPOČTU
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Modernizace a globalizace
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Zdravotnický asistent, druhý ročník Vývoj lidské společnosti Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
¨ Kriminogenní faktory
Ryšová Magda Holienčin David Kusynová Katka.  Hlavní politicko-ekonomické a historické daty Japonska  Fenomén japonské ekonomiky  Japonská ekonomika.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Modernizace a globalizace
Masová komunikace Martina Bartůňková.
Post-modernita a globalizace
Masová komunikace Martina Bartůňková.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Stáří jako sociální událost
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Chudoba jako sociální problém
Globální problémy.
Model transkulturní péče
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Hospodářství.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Ekonomika – základní pojmy.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Sociologie pro speciální pedagogy Úvod
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
GLOBALIZACE.
Sociologie pro speciální pedagogy Úvod
Náročné životní situace
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Škola základ občanského života
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
GLOBALIZACE.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Od moderní k nové společnosti Změny ve způsobu výroby (postindustrializace) Rozvoj masových médií a informačních technologií Rychlé sociální změny a potřeba redukce strachu Vznik nové, postmoderní mentality – individualismus, flexibilita, mobilita, pluralizace životních stylů, nové vzorce spotřeby, atomizace Rozvoj, šíření a dostupnost vzdělání Globalizace Stárnutí společnosti, migrační tlaky a otázky soužití různých kultur Nové typy ohrožení Ztráta víry v pokrok, v technologie a vědu Hodnotový obrat – ekologie a kvalita obecně, práva menšin, politická participace

Nová éra ve vývoji společnosti (od 70. let minulého století) Informační společnost, společnost znalostí, Postindustriální společnost Postmaterialistická společnost (kulturní obrat) Konzumní společnost, mediální společnost Pozdně moderní společnost Postmoderní společnost Riziková společnost Společnost zážitků

Ulrich Beck: Riziková společnost industriální společnost zaniká díky vedlejším účinkům, které vyvolává – svým vlastním fungováním (nezamýšlené důsledky záměrného jednání) produkce bohatství je doprovázena produkcí rizik, a konflikty ohledně distribuce rizik Nová povaha rizik – jsou běžně a rutinně produkována, globální rozměr a moderní příčiny, vyvolávají nevratná poškození, jsou neviditelná, nepředvídatelná a otevřena procesu sociálního definování a také big business, bumerangový efekt, nejde kauzálně stanovit příčinu, namísto toho jsou rizika kvantifikována (určování mezních hodnot) vynucená individualizace - individualismus je to, co člověku zbývá, když byl vyvázán z přediva sociálních opor, neznamená však nezávislost, naopak, člověk se ve všech dimenzích svého života dostal do naprosté závislosti na mechanismu trhu a musí čelit rizikům sám

Gerhard Schulze: Společnost zážitků Sociální neukotvenost dnešního člověka (z hlediska lokality, rodiny atd.) Naplňování vlastní identity zážitky: „Užij si svůj život“, protahování mladého životního stylu až do pokročilé čtyřicítky Dorian Gray: Žijte! Žijte ten báječný život, který v sobě máte! Hleďte, ať o nic nepřijdete. Neustále vyhledávejte nové vzruchy. Svět patří vám – na nějaký čas… Sběr zážitků jako záležitost všech společenských vrstev Zážitky jako nové a prosperující průmyslové odvětví (nelze je změnit v trvalý stav) Užitek věcí vyměněn za prožitek Moderní společnost se svými obrovskými aparáty průmyslové výroby byla ráznou odpovědí na pradávný strach lidstva ze zoufalé bídy a nedostatku. V okamžiku, kdy obyčejného zboží začal být alespoň v některých zemích dostatek pro všechny, nastoupil místo strachu z nedostatku strach nový, strach, který dříve znali jen privilegovaní – strach z ubíjející nudy