Zplnomocňování - návrh dokumentů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Obchodní společnosti.
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Správní činnosti.
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
Základní právní předpisy
Úvod do obchodního práva Úvod do obchodního práva Spravedlnost znamená dodržování psaných zákonů Iustitia est obtemperatio scriptis legibus.. FIT ČVUT.
VY_32_INOVACE_08_PEK_480_Kou
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
účastníci správního řízení
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Právní dokumenty v organizaci
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
PLNÁ MOC (ZMOCNĚNÍ) Jde o zmocnění, udělené k určitému úkonu nebo k určitému jednání. Ten, kdo dává plnou moc, se nazývá zmocnitel – zastoupený (může být.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právní procesy.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
2. Zvolte právní formu Vašeho podnikání Pracovní úkol č. 5: A) - vyhledejte na internetu pojmy FO a PO a objasněte rozdíl mezi nimi. B) - co je právní.
JUDr. Jaroslav Stránský
STÁTNÍ PODNIK.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Komanditní společnost
vedoucí odštěpného závodu
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Obecné úvody k právu obchodních korporací Mgr. Monika Tichá Obchodní právo II.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Veřejnoprávní smlouvy
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Postup při zřizování obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Umisťování staveb.
NOZ - Zastoupení Katedra práva
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
JEDNODUCHÁ PRÁVNÍ LISTINA
ODVOLÁNÍ PLNÉ MOCI ZMOCNITELEM
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Působnost valné hromady
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Postup při zřizování obchodní společnosti
JUDr. Milan Tomeš - Profil
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Transkript prezentace:

Zplnomocňování - návrh dokumentů Vypracovali: Kamil Bureš Petra Soukupová

Zastoupení Je to stav, kdy zastupující osoba jedná za osobu zastoupenou, dočasně může využívat její práva a jednat jejím jménem. Zastoupení vzniká na základě zákona nebo rozhodnutí státního orgánu (zákonné zastoupení) anebo na základě dohody o plné moci.

Zástupce a zastoupený Zástupcem je ten, kdo je oprávněn jednat za jiného jeho jménem, vždy jde o FO. Zastupovat jiného nemůže ten, kdo sám není způsobilý k právnímu úkonu, o který jde, ani ten, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy zastoupeného Zástupce je povinen jednat osobně, činit osobně právní úkony, k nimž byl zmocněn.

Zastoupeným může být FO i PO Ze zastoupení vznikají práva a povinnosti přímo zastoupenému

Zastoupení může být: Přímé – zástupce činí vlastní projev vůle jménem zastoupeného a na jeho účet. Práva a povinnosti vznikají přímo zastoupenému (jedná li zástupce v mezích oprávnění). Nepřímé (náhradnictví) – zástupce činí vlastní projev vůle, svým jménem a na svůj účet. Nese odpovědnost za práva a povinnosti, ale je zavázán tyto práva a povinnosti převést na zastoupeného (např. postoupením pohledávek).

Plná moc Jednostranný právní úkon zmocnitele, jímž při smluvním zastoupení dává zmocnitel na vědomí, že určitá osoba je oprávněna jej v určitém rozsahu zastupovat.

Rozdělení plné moci - dle rozsahu Individuální plná moc – její využití je stanovené pouze pro konkrétní případ. Speciální plná moc – je dána pro určitou konkrétní oblast. Generální plná moc - ve všech otázkách, opravňuje zástupce ke všem právním úkonům.

Prokura – zvláštní forma plné moci Prokura – zvláštní forma plné moci. Prokurou zmocňuje podnikatel prokuristu ke všem právním úkonům, k nimž dochází při provozu podniku. V prokuře není zahrnuto oprávnění zcizovat a zatěžovat nemovitosti. Prokuru lze udělit jen FO, její udělení je účinné ode dne zápisu do OR. Může být udělena i více osobám. Prokurista připojí k podpisu „ jako prokurista „ nebo „ ppa „.

Rozdělení dle formy Písemná- podle § 31 odst. 4 – pokud je všeobecná nebo se týká určitého druhu právních úkonů, nebo pokud úkon, jenž má být zástupcem vykonán vyžaduje písemnou formulaci. Ústní- týká se určitého druhu, pro něž zákon ani dohoda stran písemnou formu nevyžadují.

Náležitosti plné moci Identifikace zmocnitele Identifikace zmocněnce Rozsah plné moci Časové období, po které zmocnění platí Datum a místo podpisu Podpis zmocněnce a zmocnitele

Zánik plné moci a) provedením úkonu, na který byla omezena, b) je-li odvolána zmocnitelem, c) je-li vypovězena zmocněncem, d) zemře-li zmocněnec.

Zdroje http://www.pavelpetr.cz/soubory/28/51/UPOL_OPH_S9_OCHRANA_OSOBNOSTI.ppt#23 http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast1.aspx http://cz-pravo.blogspot.com/2008/07/druhy-pln-moci.html

Děkujeme za pozornost!