ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Advertisements

Pojištění firemní flotily
Pojištění odpovědnosti za škody Pojištění majetku Pojištění osob
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Finalizace akvizičního procesu
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Pojišťovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Likvidace PU majetku občanů. 2 pojistná událost nahodilá událost, která na stala v době pojištění a v místě uvedeném v pojistné smlouvě (neplatí.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
Důchodové pojištění II.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
SEMINÁRNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU POJIŠŤOVNICTVÍ TÉMA: PRODUKTY ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ-KAPITÁLOVÉ ŽIVOTNÍ A INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Produkty Úrazové pojištění SKLÁDAČKA. 2 doživotní úrazový důchod – jedinečné riziko na trhu v ČR! trvalé následky – velmi strmá progrese! věk nerozhoduje.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
POJISTNÁ SMLOUVA II. ČÁST Mgr. Lucie Krejčí Generali Pojišťovna a.s.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Pojištění nemovitostí, pojištění movitých věcí, doplňková připojištění Autoři: Milan Vodstrčil, Jana Zahornacká,
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
EU_62_A_sada 2_13_M_Druhy pojištění_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Finanční gramotnost: Rizika a jak se proti nim zabezpečit.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Komerční pojišťovna.
Seminář – změny rámcové pojistné smlouvy „ pojištění v rámci projektu SČMBD“ Vždy ve Vašem zájmu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Jak počítá analyzátor - výdaje
Transkript prezentace:

ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY)

POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi v případě, že dojde k pojistné události. Má dvě podoby: 1.Naturální (lékařská či právní asistence, odtah a oprava vozidla atd.) 2.Peněžní (náhrada škody u pojištění majetku a odpovědnosti, či výplata pojistného plnění u pojištění kryjící abstraktní potřeby – úraz, důchodové nemocenské apod.) Výše náhrady je dána pojistnými podmínkami a zásadami likvidace konkrétní pojistné události

FORMY POJIŠTĚNÍ Pojistná částka = veličina výše (či horní hranice) pojistného plnění ČLENĚNÍ POJISTNÉHO PLNĚNÍ V ZÁVISLOSTI NA POMĚRU ODŠKODNĚNÍ A VÝŠE ŠKODY: 1.POJIŠTĚNÍ OBNOSOVÁ (SUMOVÁ) 2.POJIŠTĚNÍ ŠKODOVÁ (ZÁJMOVÁ )

1. POJIŠTĚNÍ OBNOSOVÁ (SUMOVÁ) Při pojistné události se vyplácí pojistné plnění ve výši pojistné částky (celé, nebo dohodnutého podílu), aniž se zjišťuje skutečná výše (obvykle abstraktní) potřeby. Náhrada je tak nezávislá na výši škody, která je obtížně vyčíslitelná (cena zlomené nohy). Příkladem je pojištění na riziko dožití, smrti, invalidity, pracovní neschopnosti apod., kde se vyplácí předem v pojistné smlouvě pevně stanovená pojistná částka

2. POJIŠTĚNÍ ŠKODOVÁ (ZÁJMOVÁ) Pojistná náhrada/plnění závisí na konkrétní výši škody, kdy je náhrada vždy menší, nejvýše rovna výši škody. Jejím účelem je náhrada vzniklé škody, vyjádřená ukazatelem intenzita náhrady ( i ) pojistné plnění i = x 100 (%) škoda Varianta i = 100% … plné pojištění Varianta i < 100% … podpojištění Varianta i > 100% neexistuje, protože smyslem pojištění není výdělek pro pojistníka

FORMY ŠKODOVÉHO (ZÁJMOVÉHO) POJIŠTĚNÍ Ryzí zájmové pojištění Pojištění na první riziko Pojištění na plnou hodnotu

RYZÍ ZÁJMOVÉ POJIŠTĚNÍ V pojistné smlouvě je klausule, podle které pojistník kryje pojištěnému celou škodu bez ohledu na to, jak je vysoká, když je dopředu její maximální výše známá. Intenzita pojistné ochrany (i = 1), protože není sjednána pojistná částka a náhrada se poskytuje v plné výši. Příklad: pojištění skel ve vozidle, KASKO. Je to výjimečná forma

RYZÍ ZÁJMOVÉ POJIŠTĚNÍ - schema Pojistná náhrada 45 ºVýše škody

POJIŠTĚNÍ NA PRVNÍ RIZIKO V pojistné smlouvě je klausule, podle které pojistník kryje pojištěnému škodu sice v plné výši, ale jen do určité sjednané horní hranice pojistného plnění. Příklad: v rámci pojištění domácnosti jsou kryty malé škody podle toho, na jakém spotřebiči vznikly (žehlička, pračka atd.), ale jen do hranice např. 200 tis. Kč celkem

POJIŠTĚNÍ NA PRVNÍ RIZIKO pojistná náhrada

POJIŠTĚNÍ NA PRVNÍ RIZIKO - schema pojistná náhrada pojistná částka (plnění) škoda Náhrada roste jen do určitého sjednaného limitu

POJIŠTĚNÍ NA PLNOU HODNOTU V pojistné smlouvě je klausule, podle které pojistník kryje pojištěnému škodu v plné udané hodnotě, či se dohodnou na plnění nižším (podpojištění). Modifikací je pojištění na časovou hodnotu, respektující fyzické a morální opotřebení pojištěné věci. Příkladem je pojištění majetku.

POJIŠTĚNÍ NA PLNOU HODNOTU Průběh krytí škody při pojištění na plnou hodnotu POJISTNÁ NÁHRADA ŠKODA POJISTNÁ ČÁSTKA POJISTNÁ HODNOTA