Informační vzdělávání: zahraniční zkušenosti (USA + Kanada) Hana Landová, ÚISK FF UK & SIC ČZU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
ECVET v Programu celoživotního učení
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
KNIHOVNY + IV = Hana Landová SIC ČZU & ÚISK FF UK +
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Komise v roce 2009 Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT v Bibliot heca Academica 2009, Zlín, 3. –
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Informační vzdělávání: téma pro adepty knihovnictví na ÚISK FF UK Hana Landová ÚISK FF UK & ČZU v Praze IVIG 2006,
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Svobodný přístup k informacím A.Byrne Právo jedince být respektován a vybrat si svůj život Povinnost respektovat Koncept euroamerické kultury…
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Informační vzdělávání Nové trendy, web 2.0. IG a web 2.0 Decentralizované služby, kooperace, agregace zdrojů, princip aktivní účast uživatelů Důsledky.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Transkript prezentace:

Informační vzdělávání: zahraniční zkušenosti (USA + Kanada) Hana Landová, ÚISK FF UK & SIC ČZU

Vizitka Od r SIC ČZU v Praze ÚISK FF UK Komise IVIG AKVŠ Publikační činnost Aktuálně: Standing Commitee ECIL (říjen 2013) KISK FF MU,

Zkušenosti zpoza oceánu 2004/2005 Univ. of North Carolina - Chapel Hill Toronto Konference: ALA (Boston, Chicago), IFLA (Quebec City) Členství v ALA/ACRL Osobní kontakty KISK FF MU,

Specializace Vysokoškolské knihovny Informační vzdělávání Komunitní funkce knihoven Programy na rozvoj čtenářských dovedností … na to vše dnes přijde řada KISK FF MU,

Důležité výchozí koncepty KISK FF MU, Informační gramotnost Informační vzdělávání Referenční a rešeršní služby v kontextu IV Vyučující / učící knihovník (teaching librarian) Čtenářství

Několik postřehů na úvod KISK FF MU, Do IV zapojeny různé typy knihoven Práce již s těmi nejmenšími a jejich rodiči Souvislost IV a rozvoje čtenářství Velmi důležitá funkce školních knihoven Veřejné knihovny jako komunitní centra (Toronto!) Spolupráce SŠ a VŠ v oblasti inform. vzdělávání

Odborné zázemí KISK FF MU, Profesní organizace: ALA / ACRL, ASL Jednotlivé knihovny Neziskovky Knihovnické školy (pozn.: akreditace ALA)

KISK FF MU, Z čeho můžeme vycházet?

Zajímavé publikace věnované budoucnosti Důkladné a dlouhodobé výzkumy Trendy ve vzdělávání Vliv technologií Proměny uživatelů (např. studentů) – v závislosti na generaci, zkušenostech, typu studia KISK FF MU,

Perceptions of libraries, 2010

Future Thinking for Academic Librarians … KISK FF MU,

Připraveno v rámci ACRL – spolupráce mnoha knihovníků a dalších expertů Několik možných scénářů dalšího vývoje Pravděpodobnost a časový výhled Příležitosti a hrozby pro VŠ knihovny KISK FF MU,

Veřejné knihovny (na příkladu Toronto Public Library) Pestrá komunita = pestré komunitní funkce knihovny Vzdělávání (ESL, Citizenship, Job Searching …) Program „Ready for Reading“ School Club, Reading Club, Movie Time KISK FF MU,

Školní knihovny (na příkladu vybraných knihoven v Severní Karolíně a Michiganu) Pojem „teacher librarian“: vymezení Provoz školní knihovny Spolupráce s pedagogy Informační vzdělávání Další aktivity (Battle of Books) KISK FF MU,

Vysokoškolské knihovny: širší kontext Postavení v rámci VŠ Role knihovníka Knihovna jako: prostor, sbírky a lidé Začlenění do výuky Způsob studia a výuky KISK FF MU,

Do knihovny pro jedničky! Mnoha studiemi prokázaná vazba mezi studijními úspěchy a pravidelným využíváním služeb knihovny Od počátku studia: „first year experience“ Úloha informačního vzdělávání Význam prostředí, prostoru, atmosféry Reakce na změny … KISK FF MU,

Novinky na univerzitách Komunikace a spolupráce na globální úrovni Decentralizace, rozmanité výzkumné týmy nesoustředěné do jedné instituce Hry jako nástroj učení; vizualizace; “case- based learning” Nové formy vědecké komunikace Technologie KISK FF MU,

Požadavky studentů Všudypřítomnost technologií a připojení k síti Dostupné dokumenty Služby v prostředí webu – dostupné 24/7 Knihovna jako „pískoviště“, možnost experimentů Zábava & klid na práci a soukromí Konzultace a podpora na vysoké úrovni Poradenství v oblasti rozvoje informační gramotnosti KISK FF MU,

Příležitost k uchopení? KISK FF MU, Nové prvky ve výuce na všech úrovních vzdělávacího systému (inquiry-based learning, research based learning) Nároky na pedagogy, studenty i knihovnu Obrovská příležitost pro informační vzdělávání Pestrá cílová skupina => široká paleta témat i forem Spolupráce nabídku témat ještě rozšiřuje Formy: exkurze, školení, semináře, kurzy

Technologie v IV fungují Knihovna jako pískoviště (sandbox) – technologie se opět částečně stávají i předmětem IV Využití nových hardwarových i softwarových řešení pro zkvalitnění výuky; nové formáty, častěji videa Smartboard, iPod, iPad a spol. (!!Příklad: USC!!) Zapojení studentů, interakce (clicker) Nové komunikační kanály a služby 24/7 Kombinace služeb, technologií a prostor knihovny KISK FF MU,

“Learning commons” Otevřené a variabilní prostory Různé typy studoven Respektování různých stylů učení Prostor pro akademickou diskusi, upevnění pocitu komunity Fondy ustupují lidem KISK FF MU,

Do knihovny z dálky … Studenti kombinovaných a distančních forem studia Omezená možnost osobní návštěvy knihovny Provozní doba knihovny Důraz na webové služby, e-learning Vzdálený přístup k aplikacím a zdrojům KISK FF MU,

Ohrožené skupiny Pestřejší skladba studentů „non-traditional“ Sportovci Menšiny Sociálně slabší Velký význam first year experience KISK FF MU,

Spolupráce Knihovny v kampusu Fakulty a instituty Writing Center Center for Academic Excellence Center for Teaching and Learning Střední školy KISK FF MU,

Knihovny University of North Carolina (Chapel Hill) KISK FF MU,

University of North Carolina Státní univerzita – zřizovaná státem Severní Karolína R Několik campusů Chapel Hill KISK FF MU,

 Přehled knihoven  Organizační struktura  Služby  Personální zajištění  Finanční zajištění  Přítomnost knihovnické školy  Webová prezentace: KISK FF MU,

Knihovny v campusu 3 hlavní knihovny: Davis Library Undergraduate Library Wilson Library Knihovny fakult a jednotlivých kateder Specializované knihovny (např. Grant Resources) KISK FF MU,

University librarian = „prorektor pro univerzitní knihovnu“ Přímo podřízen rektorovi Účast na všech jednáních kolegia Účast na rozhodování o rozpočtu Knihovník (Ph.D.) – s manažerskými zkušenostmi Má svůj tým (vedoucí jednotlivých útvarů) KISK FF MU,

Personální otázky Professional x paraprofessional Jasné požadavky na kvalifikaci Vzdělávání (např. 1 kurz/semestr na UNC) Kariérní řád Pravidelné hodnocení Tenure („Definitiva“) – jako u pedagogů (publikace aj.) Studenti (SILS i jiní), stážisté, krátkodobé spolupráce (projekty), dobrovolníci Konkurence – velký boj o místa KISK FF MU,

Financování Státní univerzita x soukromá univerzita Školné Granty „Friends of the Library“ – nadace Krácení rozpočtů – konsorcia!!! Marketing, hodnocení kvality knihoven, každoroční obhájení výdajů KISK FF MU,

Referenční služby Reference area = srdce knihovny Velký důraz (i na knihovnických školách) Reference librarian Subject librarian Dotazy všeho typu Osobní konzultace, , telefon, chat, sms Omezené rešeršní služby Referenční služby vs. vzdělávání KISK FF MU,

Informační vzdělávání KISK FF MU,

 „instructional services“  ucelený systém  personální zajištění: koordinátor & tým  využití studentů SILS - praxe  kombinace různých forem: klasická výuka, materiály dostupné online, exkurze  spolupráce s vyučujícími – komunikace, rezervace přednášek … KISK FF MU,

 Exkurze do knihovny  Osobní konzultace („1-on-1“)  Přednášky a semináře ve výuce  Nástroje dostupné na www stránkách knihovny: „web based tutorials“ „research guides“ „subject guides“ Pro studenty KISK FF MU,

 Exkurze do knihovny  „Course-integrated instruction“  Individuální konzultace  Informační podpora výuky (online)  Semináře šité na míru Pro vyučující KISK FF MU,

A NA KONEC … KISK FF MU,

Vše pro blaho uživatelů Důkladná znalost uživatelů a jejich potřeb Vědět, čím procházejí Spolupráce s dalšími součástmi komunity Vstřícné služby, bohaté fondy Rozmanité komunikační kanály Ale především prostor pro setkávání, diskuse, konzultace, odpočinek i tiché studium. KISK FF MU,

Pevná pozice knihovny … Rychlé reakce na potřeby uživatelů Upevnění pozice v rámci školy / komunity Argumenty pro obhajobu rozvoje knihovny, udržení rozpočtu apod. Aktuální situace umocňuje význam těchto otázek KISK FF MU,

DĚKUJI ZA POZORNOST