Klikni Jan Obdržálek Slunce je od nás vzdáleno asi 8 světelných minut. Často se domníváme, že vlastně když my vidíme západ Slunce, je už Slunce za obzorem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Co je pohyb?.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Speciální teorie relativity (STR)
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Jak si ulehčit představu o kmitání
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Tlak vzduchu, tlakové útvary
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Střední průmyslová škola Zlín
4.Dynamika.
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VESMÍR A HVĚZDY.
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_715.
VÝKON A PŘÍKON.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
VESMÍR.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Princip konstantní rychlosti světla
Speciální teorie relativity
MECHANIKA.
Fyzika – vesmír.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Galileova transformace
Co je pohyb?.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

klikni Jan Obdržálek Slunce je od nás vzdáleno asi 8 světelných minut. Často se domníváme, že vlastně když my vidíme západ Slunce, je už Slunce za obzorem (asi 2°). To ale není pravda! Slunce je při západu přesně tím směrem, kterým ho vidíme (neuvažujme teď refrakci ani aberaci).

Míč (●) letí od hráče (S) k nám na kolotoči K (a právě tak poletí světelný paprsek od Slunce k Zemi) klikni Slunce však není moc daleko a „úhel zpoždění“ je moc malý (totiž 8,5 min * 360° /(24 * 60 min) = 2,125° ) pro naše obrázky. Proto zde popíšeme a namodelujeme jinou, jednoduchou a známou situaci: Sedíme na kolotoči K a hráč (S) hází na nás míč (●) a trefí se.

Co vidí hráč (S) na chodníku, když jeho míč (●) letí: My sedíme na kolotoči tam, kam ukazuje šipka, míč vidíme směrem červené úsečky. S Na konci, v poslední okamžik, je hráč (S) opravdu přesně tím směrem, odkud přiletěl míč. klikni

Jak to vidíme my na kolotoči: K K s námi stojí, ale hráč (S) se točí kolem nás! S0S0 S1S1 S2S2 S3S3 S4S4 S5S5 S6S6 S7S7 S8S8 S9S9 I zde je v posledním okamžiku hráč (S 9 ) ptávě tím směrem, odkud přilétl míč. klikni Vůči kolotoči letí míč po zakřivené dráze (části spirály)! (A totéž bude platit pro světlo v původní úloze)

Proč to tak je? Obě vztažné soustavy: soustava S s hráčem (S) na chodníku, a soustava K (s námi na kolotoči) nejsou ekvivalentní. Vztažná soustava hráče S na chodníku je inerciální, volné těleso se v ní pohybuje bez zrychlení apod. Druhá vztažná soustava kolotoče K se ale vůči S otáčí, a proto není inerciální. Míč letí po křivce – spirále, k výpočtu pohybu (a to i světla!) potřebujeme „setrvačné síly“ (odstředivou, Coriolisovu atd.). Proto také je popis v Ptolemaiově geocentrické soustavě K mnohem složitější, než v Kopernikově heliocentrické soustavě S. Naše chyba: smíchali jsme pohybující se Slunce (z Ptolemaia) a přímočarý pohyb světla (z Koperníka). Konec