Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Advertisements

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Systémy chovu ryb.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Magisterský studijní program
Biopotraviny ve školním stravování
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Trvale udržitelné systémy
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Kontaminace (znečištění) vody
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Rostlinná produkce a prostředí
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
Bio není jenom zrní.
PEDOSFÉRA.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Registrační číslo projektu:
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ekosystémy přírodní a umělé
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zemědělství Odvětví primárního sektoru, zajišťuje výživu obyvatelstva a produkuje základní suroviny pro průmysl.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Trvale udržitelné zemědělství Systémy hospodaření
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Ekosystém přirozený a umělý
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Ochrana rostlin - složky
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Toky energií v přírodě a v člověkem ovlivněné krajině, efektivní využití energie Kristina Zindulková, 2016.
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Biopotraviny.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?

Alternativní zemědělství Cíle výukové jednotky Žák: Vysvětlí původ alternativního zemědělství a charakterizuje jeho podstatu;

Alternativní zemědělství je takové obdělávání půdy a chov zvířat, který se výrazně liší od konvenčního zemědělství (zohledňuje biologickou a estetickou funkci krajiny aj.). Původní zemědělství (v 18. století a starší) bylo víceméně v souladu s přírodou, bylo na ni extrémně závislé. Dnes takové zemědělství nazýváme ekologické.

Historické příčiny vzniku alternativního zemědělství Pol. 19. stol.: Liebigova minerální teorie nahrazuje humusovou teorii; Silný rozvoj chemizace zemědělství: nové metody výroby amoniaku a ledku, prodej hnojiv; Světové války; Intenzifikace zemědělství; Kvalitativní změny - snížená skladovatelnost produktů, chuťové změny, možná kontaminace preparáty na bázi As a Cu.

Podíl faktorů na výnosech Faktor (%) Půdní úrodnost Počasí Agrotechnika Odrůdy52025 Hnojiva Ochrana rostlin51515 Celkem (%) Výnos „obilí“ (t/ha)2,24,65,7

Historický vývoj alternativního zemědělství Vznik po 1. světové válce. Období industrializace a urbanizace. Ztráta nezávislosti a samostatnosti sedláků - hnojiva, stroje. První údaje o poškozování půdní úrodnosti, změně pH. Snížení kvality potravin - zvýšení potřeby konzervantů.

Směry alternativního zemědělství Romantické přírodní přístupy × vědecky formulované přírodní přístupy Odlišují se místem a dobou vzniku, filosofií i praktickými opatřeními Nepsat! Přírodní zemědělství Biologicko-dynamické Organicko-biologické Organické v anglofonních zemích Biologické v německy mluvících zemích Biologické ve francouzsky mluvících zemích ANOG, Makrobiotické, Mazdaznan, Veganické

Projevy alternativního zemědělství Návrat z měst na venkov Samozásobitelské hospodářství, vegetariánství Hospodaření bez chovu zvířat Biologické porozumění půdní úrodnosti a hospodaření s humusem Zajištění vysoce kvalitních zemědělských produktů Minimalizace při zpracování půdy, bezorebný způsob hospodaření Agrotechnické zásahy založené na sledování planetárního kalendáře Kalendář každoročně obnovovaný stanoví pro každý měsíc dny příhodné pro přípravu půdy, výsev, výsadbu, sklizeň apod.

Srovnání ekologického a konvenčního zemědělství ekologickékonvenční Menší hony, nízká koncentrace zvířat, vyšší podíl lidské práce, žádné nebo minimální používání průmyslových hnojiv a pesticidů, ale vyšší nároky na mechanickou kultivaci, nižší užitek z produkční jednotky, omezuje čerpání neobnovitel- ných přírodních zdrojů a zaměřuje se na zdroje obnovitelné, snaží se o uzavřený koloběh živin, zohledňuje potřeby volně žijících organismů Velké hony, velké koncentrace zvířat, těžká mechanizace, minimum lidské práce, průmyslová hnojiva, pesticidy, maximální užitek z produkční jednotky, čerpá neobnovitelné zdroje bez ohledu na jejich zásoby, otevřený koloběh živin, vysoké energetické vstupy, nemá hranice ve využívání přírodních zdrojů – vždy využije nejekonomičtější variantu.

Srovnání EZ a konvenčního zemědělství pokračování ekologickékonvenční