Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU Petr Zahradník, EU Office České spořitelny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ministryně pro místní rozvoj
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Hospodářská krize a možnosti kohezní politiky EU Petr Zahradník, EU Office České spořitelny

Úvod a struktura Rozvojová pozice České republiky a jejích regionů: standardní, versus krizový scénář Vývoj relativní pozice České republiky a jejích regionů vůči průměru EU Věcné regionální priority Výzvy kohezní politiky: „dnes“ (krize; pře- programování) a „zítra“ (2014+)

Rozvojová pozice České republiky a jejích regionů Standardní, versus krizový vývoj: potřebnost sledování krátkodobého a dlouhodobého horizontu V krátkém období: ovlivnění krizí značné; dlouhodobý výhled by však neměl nikterak výrazně modifikovat rozvojové priority, vymezené již v předkrizovém období (například v rámci strategií ROP)

Rozvojová pozice České republiky a jejích regionů Standardní ekonomický vývoj: Určitá cyklická korekce (vyvolaná hlavně vnitřními ekonomickými faktory), žádné zásadní strukturální poruchy vnitřní, ani vnější Ekonomické oslabení a zpomalení, nikoliv pokles

Rozvojová pozice České republiky a jejích regionů Krizový ekonomický vývoj: Radikální pokles agregátní poptávky, pokles všech relevantních výkonnostních ukazatelů, prudký nárůst míry nezaměstnanosti, výrazné oslabení investiční aktivity firem a následně i veřejných institucí, výrazné zhoršování fiskální disciplíny

Rozvojová pozice České republiky a jejích regionů Pozice České republiky jako celku i jednotlivých regionů se vlivem krize v relativním vyjádření vůči průměru EU nezhoršila; prozatím právě naopak; Nejistotu vzbuzuje možný faktor zpoždění oživení v období po roce 2010

Věcné regionální priority Konvergenční („dotahovací“) Rozvojové Welfarové

Věcné regionální priority Konkretizace: 1. Podpora konkurenceschopné ekonomiky (ROZVOJOVÁ) 2. Vzdělání, trh práce a sociální oblast (ROZVOJOVÁ a WELFAROVÁ) 3. Efektivní infrastruktura a rozvoj venkovských (odlehlých) lokalit (KONVERGENČNÍ a WELFAROVÁ) 4. Využití atraktivních charakteristik regionu – cestovní ruch, kultura (ROZVOJOVÁ a WELFAROVÁ)

Podpora konkurenceschopné ekonomiky Aplikace výzkumu a vývoje; inovační projekty; Zesílení sektoru služeb v regionálních a lokálních ekonomikách; Posílení role malých a středních podniků; Konkurenceschopnost stávajících průmyslových sektorů; Maximální schopnost využití regionálních a lokálních zdrojů (porovnání s Rakouskem)

Vzdělání, trh práce a sociální oblast Konkurenceschopnost založit na schopnosti prodávat znalosti; zesílení kooperace firemního, výzkumného a vzdělávacího sektoru; Přiblížení skutečné míře nezaměstnanosti přirozené flexibilními opatřeními na trhu práce; Zefektivnění sítě sociálních a zdravotních služeb v závislosti na reálné poptávce

Efektivní infrastruktura a rozvoj venkovských (odlehlých, znevýhodněných) lokalit „Zelený“ problém v komplexním pojetí (odpadové hospodářství, využívání zdrojů, přátelský přístup k životnímu prostředí); Diverzifikace ekonomických činností na venkově; Doprava: konvergenční rest; kvalitativní stránky rozvoje dopravy

Využití atraktivních charakteristik regionu Kvalitativní aspekty rozvoje cestovního ruchu, kulturního a přírodního dědictví

Výzvy kohezní politiky včera, dnes a zítra Kohezní politika EU s sebou v současné vývojové etapě procesu evropské integrace i vývoje ekonomického přináší dvě nosná témata: Kohezní politika coby součást proti-krizových balíčků Budoucnost kohezní politiky ve výhledu po roce 2013

Kohezní politika - retrospektiva Všechny nové členské země se výrazně přizpůsobily požadavkům a posunuly průměrnou úspěšnost čerpání výše; Hlavní kritéria: Absorpční schopnost: všechny nové členské země do konce roku 2008 – 87% využití stanovených alokací; Česká republika v červenci 2009 za období 2004 – 2006 – téměř 100%; Příspěvek k HDP: zatím předčasné hodnocení; v roce 2007 – odhad za všechny nové členské země 1 procentní bod ročně; Česká republika – 1,2 p.b.

Kohezní politika - retrospektiva Závěr: -Nové členské země ve zkráceném období 2004 – 2006 obstály v obou základních hodnotících kritériích v průměru podstatně lépe, než do té doby činila dlouhodobá zkušenost „starých“ zemí od poloviny 80. let; -Bez fondů EU by byl hospodářský růst v nových členských zemích krátkodobě a střednědobě o 1 – 2 procentního bodu nižší

Kohezní politika: oblasti intervencí Legitimní nástroj veřejných intervencí, prováděný v souladu s přísnými pravidly pro udržení férové hospodářské soutěže, prioritně zaměřený na: Alokaci investic do výzkumu, vývoje a kvalifikačního rozvoje pracovní síly; Podporu sociální přijatelnosti rozvojových projektů (férové rozdělení bohatství mezi jednotlivými regiony jak v rámci jednoho státu, tak v rámci EU: soudržnost, versus rozvoj); Posílení institucionální kapacity při řízení programů veřejných investic, s rostoucím akcentem na odpovědnost mezi soukromým a veřejným sektorem

Porovnání OP v období ERDFESF CZ213 SK152 PL291 HU192

Porovnání OP v období Mýtus: Česká republika má největší počet Operačních programů, kterému se žádná další země ani nepřibližuje; Není to pravda ani v porovnání Visegrádské skupiny, nemluvě již o celé EU; Pravdou je, že existují země s výraznou mírou centralizace OP: Irsko, Slovinsko, Malta; ve středně větších a velkých zemích je však vždy velký – mnohdy podstatně větší než u nás – počet OP, zejména zaměřených na regiony a mezinárodní spolupráci; obvyklý je nízký počet programů financovaných z ESF (například velké Polsko pouze jeden)

Porovnání projektového managementu Zde: větší míra výtek vůči praxi v České republice Vzor: zřejmě Irsko, pracující s instituty a nástroji typu: vrcholné centralizované pracoviště pro management fondů EU na vládní úrovni, součást úřadu vlády, organizačně stojí „nad“ jednotlivými ministerstvy; vlastní podoba jednotlivých OP i NSRR (v irském případě vždy podstatně stručnější, avšak přehlednější a výstižnější, než jejich české ekvivalenty)

Porovnání projektového managementu Podstatně kvalitnější a flexibilnější přístup a zpracování informací; transparentnější a jednodušší monitorovací systém; celá oblast hodnocení projektů (v Irsku vlastně na jednotném principu u všech OP, včetně transparentního a veřejného přístupu k práci hodnotitelů, kvalifikační nároky na hodnotitele, potřeba nezávislosti, historie žadatele, intenzivní a transparentní komunikace mezi aktéry); pravidelná mediální komunikace; účast veřejnosti všude tam, kde je to možné; systematické vzdělávání hodnotitelů

Kohezní politika a ekonomická krize Její role jako protikrizového nástroje: v období potřeby úspor v národních fiskálních systémech, kohezní politika je jeden z mála nástrojů expanze, financované z veřejných zdrojů a nezatěžující (deficit neprohlubující) národní veřejné finance; EERP: „Re-programming“; „pře-programování“ ?

Kohezní politika a ekonomická krize Proces „pře-programování“: Přesun alokací co nejvíce do přítomnosti; Přizpůsobení obsahového vymezení výzev nynějším či krátkodobým krizovým potřebám; Administrativní a procedurální zjednodušení; Rozšíření možností průběžných a zálohových plateb; Zesílení role návratného financování (i s ohledem na budoucnost; snížení váhy dotací a posílení rozvojových fondů); Pečlivá příprava na období po roce 2013

Výzvy kohezní politiky v období po roce 2013 Model kohezní politiky Národní preference Rozsah cílů Finanční prostředky „Lisabonizace“ kohezní politiky Dilema: konvergence a soudržnost, versus růst Nové rozměry dané teritoriální kohezí Podoba indikátorů

Děkuji Vám za Vaši pozornost