Galaxie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GALAXIE.
Advertisements

VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Vývoj hvězd II Miroslav Randa spektrum hvězdy (A0)
Registrační číslo projektu
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Hanča Nejdrová Kvarta 2009 Galaxie.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
HVĚZDY 1.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA ASTROFYZIKA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Život hvězdy BIGY 2009.
Galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Autors: Barbora Maršálková,Diana Najzarová. The solar systém Universe-vesmír Galaxy-galaxie Solar systém-slun.sous. Planets-planety Sun-slunce.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
GALAXIE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Galaxie Mléčná dráha.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
VESMÍR.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
(osnova třetí přednášky z kosmologie)
KOMETY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HVĚZDY.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Sluneční soustava - součást Galaxie
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VESMÍR.
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
Transkript prezentace:

galaxie

Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhoviny, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a temné hmoty. Existuje důkaz, že se ve středu některých galaxií nebo dokonce většiny galaxií nacházejí černé díry. Galaxie rozdělujeme podle Hubbleovy klasifikace.

Hubbleova klasifikace galaxií Vznikla v roce 1925 a zavedl ji americký astronom Edwin Hubble. Graficky je tato klasifikace znázorněna jako Hubbleova ladička (jde pouze o grafické vyjádření této klasifikace, ne o vývojová stádia galaxií).

Typy galaxií Existují 3 základní typy: eliptické, spirální a nepravidelné

Typy galaxií Typy označení eliptické E + 0-7 spirální S + a,b nebo c Spirální s příčkou SB + a,b nebo c nepravidelné Irr + I nebo II

Eliptické galaxie Spadá do Hubbleovy klasifikace galaxií V dalekohledu vypadají jako mlhavé obláčky tvaru elips nebo kruhů. Hvězdy v eliptických galaxiích patří do skupiny starších hvězd, které již pohltily veškeré okolní mezihvězdný prach a plyn a proto v eliptických galaxiích nemohou vznikat nové hvězdy.

Obří eliptické galaxie patří mezi největší galaxie, které známe. Eliptické galaxie jsou v mnohém podobné spirálním. Míra elipticity (zploštění elipsy) eliptických galaxií se obvykle vyjadřuje číslem z. Toto číslo je vyjádřeno jednoduchým vztahem.

Spirální galaxie Spadá do Hubbleovy klasifikace galaxií Mohou dosáhnout velikosti od 30 000 až 200 000 světelných let. Jsou více zploštělé než eliptické galaxie. Je pro ně typická středová oblast kulového tvaru, z kterého vycházejí jednotlivá ramena.

Spirální ramena obsahují na rozdíl od eliptických galaxií mladé hvězdy. U některých galaxií nemusí být spirální struktura ramen zřetelně čitelná. Zvláštním typem spirální galaxie jsou spirální galaxie s příčkou. Tyto galaxie mají jen dvě ramena které jsou přes střed galaxie spojena příčkou.

Nepravidelné galaxie Nespadá do Hubbleovy klasifikace galaxií. Její vzhled je chaotický, bez náznaku spirálních ramen nebo eliptického vzhledu. Všeobecně se předpokládá, že čtvrtina z celkového počtu galaxií jsou galaxie nepravidelné.

Většina nepravidelných galaxií jsou původem spirální nebo eliptické, deformované působením gravitace do nepravidelného tvaru. Dělí se na 3 typy: Irr-I, Irr-II a trpasličí galaxie Trpasličí galaxie jsou označované jako dl nebo dlrrs. Tento typ se jeví jako důležitý pro porozumění celkového vývoje galaxií, protože obsahují nižší množství těžších prvků a vyšší množství plynů, tak jak to předpokládáme u nejranějších galaxií ve vesmíru.

Zápis do sešitu