Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
ML ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci II.. 2 Plnění daňové povinnosti plnění daňové povinnosti zálohy na daň u ostatních, pokud nejsou splněny podmínky pro srážku.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Společná ustanovení.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. …………..Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád

5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci zaměstnavatelem (§ ? odst. 1 ZDP): a)……………………………………………………, b) příjmy za práci společníků a jednatelů s. r. o., komanditistů, členů družstev, c) odměny členů statutárních a jiných orgánů právnických osob (tantiémy) – vyplácené ze zisku, d) příjmy plynoucí v souvislosti s výkonem závislé činnosti (např. náhrady mzdy pojišťovnou, přísedících u soudu, apod.)

5.1 Funkční požitky Vymezení je v § 6 odst. 10 ZDP, patří sem příjmy ………………………………….., zdaňují se jako ostatní příjmy ze závislé činnosti: funkční platy členů vlády, poslanců, senátorů, platy vedoucích úředníků státní správy, odměny za výkon funkcí v orgánech územní samosprávy, státních orgánech, občanských a zájmových sdruženích, komorách…

5.1 Příjmem se rozumí také nepeněžní plnění, práva, věci nebo služby, které jsou poskytnuty za nižší než obvyklou cenu nebo zdarma. Uvedené příjmy (§ 6 zák. 586/1992 Sb) podléhají dani z příjmu ze závislé činnosti, způsob zdanění záleží ………………………………………………………………………………………………….

5.2 Dílčí základ daně podle § 6 = úhrn všech zúčtovaných nebo vyplacených zdanitelných příjmů, který je ……………………………………………… na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, které je povinen platit …………………….

5.3 Způsob zdanění Hrubá mzda Zaokr. základu Způsob zdanění na koruny dolů Srážková daň 15 % na stokoruny nahoru Záloha na daň Poplatník nepodepsal „Prohlášení …“, rozhodující je pouze výše měsíčního příjmu -

5.3 Způsob zdanění (vždy pouze u 1 plátce!!!!! v měsíci) 2) Poplatník podepsal „Prohlášení …“ (vždy pouze u 1 plátce!!!!! v měsíci) uplatňuje obvykle měsíční ………………………………………………………………………. Výpočet měsíční daňové zálohy: po zaokrouhlení základu na stokoruny nahoru. Zdanitelná mzda Záloha Od Kč Do Kč % xxx 15

5.4 Přehled změn v období 2008 - 2012 Rozšíření základu daně u fyzických osob (princip tzv. ……………………………………………..) Sjednocení daňových sazeb ………………………………………… Zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě Prohlášení příjmů likvidátorů za příjmy ze závislé činnosti

5.4 Slevy na dani – roční 2013 základní na poplatníka ……………….. Kč, invalidita 1., 2. stupeň 2 520 Kč , invalidita 3. st. 5 040 Kč, průkaz ZTP/P 16 140 Kč, sleva na studenta ………….. Kč, na manžela(ku) – 24 840Kč, (pokud nemá příjmy nad …………………… Kč) – tuto slevu lze uplatnit až v ročním zúčtování

Další slevy?

5.4 Daňové zvýhodnění na vyživované dítě (13 404 Kč ročně/1 117 měsíčně) lze uplatnit jako: …………………. ………………….. ( max. 60 300 Kč ročně, 5 025 Kč měsíčně). Podmínky pro přiznání daňového bonusu: - v kal. měsíci alespoň …………………………………mzdy, - ve zdaňovacím období alespoň 6-násobek min. mzdy.

5.4 Výpočty čisté mzdy – „mzdové kalkulačky“ www.mesec.cz idnes.cz/cr_kalkulator-ciste-mzdy

5.5 Odčitatelné položky od základu daně – lze uplatnit až za zdaňovací období …………… z úvěrů (stavební, hypotéční), …………. (min. 1 000 Kč nebo 2 – 10 % základu daně), příspěvky na penzijní připojištění (x – 12000), max. 12 000 Kč, pojistné na soukromé životní pojištění, max. 12 000 Kč, ……………………. odborům, max. 3 000 Kč, odpočet úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, max. 10 000.

5.6 Odvody daně zálohy na daň do 20. dne kalendářního měsíce následujícího po zúčtování (předčíslí 713 - srážková daň do konce měsíce následujícího po měsíci, kdy došlo k výplatě (předčíslí 7720-)

5.7 Povinnosti plátců daně vést ………………………….. pro všechny poplatníky, na základě žádosti poplatníka vystavit do 10 dnů potvrzení o údajích uvedených ve mzdovém listě, na základě žádosti poplatníka (nerezidenta) vystavit potvrzení o sražení a odvedení daně vybírané srážkou.

5.8 Lhůty na vybrání nebo vrácení daně přeplatek daně –……………… přeplatek zálohy na daň – do 15. 2. následujícího roku, ………………………………….– do 12 měsíců od doby, kdy byla chybně sražena, vinou poplatníka do 3 let od konce zdaňovacího období, nedoplatek zálohy na daň do 31. 3. násl. roku

5.9 Roční zúčtování záloh může o ně požádat poplatník, který ………………………………………………………………………………………… o zúčtování požádá písemně nejpozději do ……….. následujícího roku, předloží také do 15. 2. potvrzení od předcházejících plátců, případně další doklady k uplatnění nezd. dávek.

5.10 Roční sazby daně v letech 2002 až 2005 Ze základu do 109 200 Kč – 15 %, Od 109 201 do 218 400 Kč – 20 %, Od 218 401 do 331 200 Kč – 25 %, Od 331 201 výše - 32 %

5.10 Roční sazby daně v letech 2006 - 2007 Ze základu do 121 200 Kč – 12 %, Od 121 201 do 218 400 Kč – 19 %, Od 218 401 do 331 200 Kč – 25 %, Od 331 201 výše - 32 %

5.11 Prokazování nezdanitelných částí základu daně Pravdivost údajů uvedených do „Prohlášení“ poplatníkem ověří mzdová účetní podle předložených dokladů: Např. daňové zvýhodnění na dítě: OP, rodný list, potvrzení zaměstnavatele druhého z manželů, potvrzení o studiu, rozhodnutí MŠMT o studiu v zahraničí

5.12 Další povinnosti plátce daně k finančnímu úřadu sestavení „Výkazu o vyúčtování daně z příjmů vybíraných srážkou“ - nejčastěji se jedná o srážky fyzickým osobám: Sestavení „Výkazu o vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků“ (do 19. 2.), kde se uvedou případné nedoplatky a přeplatky a v příloze údaje o počtu zaměstnanců podle místa výkonu práce.

5.13 Změny v letech 2013-2015 Tzv. ………………………………….., 7 % z kladného rozdílu: P(§ 6) – [48 x PM], kde: P – příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků, DZD – dílčí základ daně z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, PM – průměrná mzda podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení. Neuplatňování slevy na dani pracujících ……………………..