Základní chemické pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
Kinetická teorie látek
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_236 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÉ REAKCE.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Molekuly a sloučeniny VY_32_INOVACE_G1 - 13
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Atomy, molekuly LC.
Digitální učební materiál
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PSP- periodická soustava prvků
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Veličiny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Vyčíslování chemických rovnic
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
JEDNOTKY, PŘEVODY JEDNOTEK ZÁKLADNÍ JEDNOTKY SI - jsou mezinárodně uznávaným standardem pro měření veličin, které se používají převážně v kontinentální.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
Periodická soustava prvků
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Elektrické vlastnosti látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Látkové množství, molární hmotnost
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Transkript prezentace:

Základní chemické pojmy

CHEMIE – ZÁKLADNÍ POJMY ? Čím se zabývá CHEMIE ? ? Co je chemická látka? Může být tvořena těmito částicemi: Má přesně dané hodnoty svých fyzikálních veličin (hustotu, teplotu tání, teplotu varu…) Zkoumá látky  jejich složení a jejich přeměny Hmota, která má v každé své části stejné chemické složení  jež lze vyjádřit chemickým vzorcem Atomy (železo – Fe) Molekulami (voda H2O) Ionty (kuchyňská sůl NaCl)

? Co je chemická sloučenina ? ? Co je chemický prvek ? Např.: 1H, 6C, 8O… ? Co je chemická sloučenina ? Např.: H2O, NH3, CH4 … ? Co je chemická reakce ? Např.: hoření dřeva, rezivění železa, žluknutí másla … Každou chemickou reakci lze vyjádřit chemickou rovnicí Např.: H2 + ½ O2  H2O Látka tvořená pouze stejnými atomy  se stejným protonovým číslem Látka tvořená stejnými molekulami  složenými ze dvou nebo více různých prvků Děj, při kterém se mění chemické složení látky

?Co jsou to chemické vlastnosti látek ? Např.: oxidační vlastnosti, redukční vlastnosti… ? Co jsou to fyzikální vlastnosti látek ? Fyzikálním vlastnostem přiřazujeme fyzikální veličiny a veličinám příslušné měřicí jednotky Charakterizují změnu chemického složení látky při chemické reakci Charakterizují fyzikální děje, při kterých se nemění chemické složení látek

? K čemu slouží periodická soustava prvků ? ? Jak zní Mendělejevův periodický zákon ? Řádky nazýváme  Sloupce nazýváme  V každém sloupci jsou pod sebou umístěny prvky, které mají podobné chemické vlastnosti Jsou v ní seřazeny chemické prvky  podle hodnoty protonového čísla Chemické vlastnosti prvků závisí na hodnotě jejich protonového čísla PERIODY SKUPINY

Přehled 7 základních fyzikálních veličin a jejich jednotek Jednotka název značka délka hmotnost čas elektrický proud teplota látkové množství svítivost l m t I T n metr kilogram sekunda ampér kelvin mol kandela kg s A K cd

Shrnutí základních pojmů určených k zapamatování Chemická látka Chemický prvek Chemická sloučenina Chemická reakce Chemické vlastnosti látek Fyzikální vlastnosti látek Fyzikální veličiny a jednotky Periodická soustava prvků Mendělejevův periodický zákon