Timebanking in UK How to build better public services.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Sociální politika a Welfare State
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
YOUTHPASS Pas mládeže Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro dobrovolníky)
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Společenská odpovědnost organizací
VÍTEJTE na prezentaci AIESEC … o mé činnosti v AIESEC.
Ruská federace x WTO a OECD
Zdravá škola.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Komunitní a otevřená škola
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Komunitní sociální práce
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Chudoba jako sociální problém
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Finanční nástroje rozvoje podinvestovaných komunit a regionů : zkušenosti z UK a USA Community Development Finance Institutions Fakulta sociálních studií.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Modely mentální retardace
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Struktura podnikatelského plánu
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
ENERGO-PRO GROUP Working in compliance with nature.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Regionální politika EU v období
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Konflikt, koření života
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Timebanking in UK How to build better public services

Time Bank  Poskytuje podporu organizacím a komunitám  Timebanking uznává každého člena komunity jako někoho, kdo má co nabídnout druhým a uznává, že každý z nás potřebuje čas od času pomoci  Jedna hodina se rovná jednomu časovému kreditu  Timebanking oceňuje každodenní činnosti vzájemné pomoci mezi přáteli, sousedy a dalšími členy komunity

Osobnosti TB  Edgar S. Cahn: “Family, neighbourhood, community are the Core Economy.The Core Economy produces: love and caring, coming to each other’s rescue, democracy and social justice. It is time now to invest in rebuilding the Core Economy.”

Edgar S. Cahn  Dr. Edgar S. Cahn je tvůrcem Time Dollaru a zakladatelem TimeBanks USA  Co-Production principle  Rozvinul pojmy „core economy“, „core values

Core economy Kromě ekonomiky, která se nám zdá být zřejmá je tu ještě jiná, neviditelná, ve které jsme účastníky během každodenního života Je to ekonomika domova, rodiny, sousedství a komunity. Nemyslíme si sice, že je to ekonomický systém, ale ve skutečnosti tomu tak je. Zaslouží si dokonce i označení, které mu věnovala ekologická ekonomka Neva Goodwin, a tím je „core economy“.

Core values 1. : Každý člověk má čím přispět, je kapitálem 1.Recognising people as assets : Každý člověk má čím přispět, je kapitálem 2. :Jiný pohled na práci (výchova dětí, starost o ty, kteří jsou slabí a zranitelní) 2.Valuing work differently :Jiný pohled na práci (výchova dětí, starost o ty, kteří jsou slabí a zranitelní) 3. :Podpora reciprocity/vzájemnosti, protože buduje důvěru mezi lidmi a podporuje vzájemný respekt 3.Promoting reciprocity :Podpora reciprocity/vzájemnosti, protože buduje důvěru mezi lidmi a podporuje vzájemný respekt 4. : Budování sociálních sítí, jelikož mentální a fyzické zdraví závisí na silných a trvalých vztazích 4.Building social networks : Budování sociálních sítí, jelikož mentální a fyzické zdraví závisí na silných a trvalých vztazíchhttp://

Osobnosti TB v UK  Martin Simon  Chief Executive  spoluzakladatel Time Bank UK  David Boyle  Spisovatel a novinář, člen nef  kniha Funny Money dopomohla hnutí za time banks v UK

Současnost TB v UK  V roce 2008 zde bylo 109 aktivních time banks a dalších 48 ve vývoji.  8000 aktivních účastníků.  V roce 2000 narostl zájem díky osvobození od daně.  První hlavní evaluace timebankingu proběhla v roce 2002 a poukázala na úspěch při zapojování osob z vyloučených komunit, kteří by obyčejně nespolupracovali – staří lidé, etnické menšiny, handicapovaní, dlouho nemocní a lidé s nízkým příjmem. Zpráva odhalila, že těmto lidem pomohl timebanking ve zkvalitnění života díky participaci a sociálním interakcím. To zlepšilo i jejich ekonomickou situaci díky napojení na jiné zdroje nefinanční podpory v rámci komunit. The new wealth of time: How timebanking helps people build better public services

nef  The new economic foundation  Nezávislý „think-and-do tank“, který demonstruje reálný ekonomický blahobyt  Snaží se o zlepšení kvality života podporou inovativních řešení, které jsou výzvou mainstreamové představě ekonomiky a environmentálních a sociálních otázek  We work in partnership and put people and the planet first.  nef byl založen v roce 1986  We are unique in combining rigorous analysis and policy debate with practical solutions on the ground, often run and designed with the help of local people.  We also create new ways of measuring progress towards increased well-being and environmental sustainability.  nef works with all sections of society in the UK and internationally - civil society, government, individuals, businesses and academia - to create more understanding and strategies for change.

Welfare system? Nikdy více!  Lidé jako pasivní příjemci služeb, co se chovají jako zákazníci na trhu  UŽ NE!  Raději co-workers, partners, rebuilders of the core economy

Trh nebo jádro  Market economy- hodnota je cena  Core economy – hodnota čas, jedna hodina=jeden časový kredit, stejný pro všechny činnosti

Každý je originál, ale ve škatulce  Tři přístupy k TB  P2P: posílení sociálních sítí, podpora komunit  P2A: nabírání osob k přispívání do projektů organizací  A2A: zaručení sdílení schopností a zdrojů mezi organizacemi

P2P: person-to-person/ neighbor-to- neighbour  Tento model je ve VB nejvíce znám a rozšířen. Participující jsou součástmi zřízeného centra či střediska, které může být založeno terciárním či veřejným sektorem nebo organizací a vede ji tzv. time broker. Jeho role je značně podstatná v počátcích a po založení, především k motivování nových členů do zapojení a vedení time bank.  Členové směňují vzájemný credit ve formě hodin a time broker sleduje tyto kredity. Každá jednotka měny v tomto modelu je vytvořena souhlasem, dohodou a směnou. Jednotka se nemění při vydělání a splácení. Podle Martina Simona napomáhá tato skutečnost dávání a dostávání u P2P modelu řetězové reakci přivádění kamarádů a ostatních do banky.  Nejen fyzické osoby, ale i organizace mohou směňovat v tomto modelu time credits. Napříkladu Rushey Green TB, kdy členové vyučovali v místní škole háčkování během oběda. Na oplátku jim škola poskytla halu a napsala několik článků pro Rushey Green´s bulletin.  Pro více informací:

P2A: person-to-agency  V tomto modelu zapojení lidé „vydělávají“ kredity naplňováním cílů organizace nebo komunity, tedy buď terciálního či veřejného sektoru. Organizace samotná je jako banka a vystavuje časové kredity v závislosti na čas a úsilí vydaného na její cíle. Organizace také poskytuje škálu možností, jak kredity utratit např. aktivitami podporujícími komunitu, výlety, za služby a události uspořádané na pomoc při výstavbě sociálních sítí a tvoření společného pocitu kolektivní identity.  Tento model byl zaveden Timebanking Wales/SPICE in South Wales, kde také vyvinuli šestikroký model založení P2A systému pro podporu „aktivního občanství“  V tomto modelu není čas využíván pouze ke směně mezi lidmi, ale i jako alternativní cirkulující měna která dokáže zahrnout širší skupinu lidí a organizací.  Pro více informací: or Timebanking Wales

Šestikroký systém 1.Prodiskutování a odsouhlasení cílů s hostitelskou organizací a lokální komunitou 2.Uskutečnit základní přehled existujících komunitních aktivit a úrovní aktivního občanství („active citizenship“) tzv. time audit 3.Odsouhlasení budoucích aktivit a oblastní růstu, odhad počtu hodin nového aktivního občanství nutného pro dosažení cílů 4.Pojistit požadované hodiny časovou měnou, která je odvozená od sociálních a kulturních událostí, aktivit a služeb 5.Začít s uznáváním všech forem aktivního občanství časovými kredity 6.monitoring a evaluace

A2A: agency-to-agency  Timebanking může být nástrojem směny jak mezi osobami, tak i mezi samotnými organizacemi  Je jen málo organizací, které plně využívají všechen svůj kapitál a personál. Příkladem mohou být prázdné místnosti pro schůze, minibusy, nevyužité jídlo, energie, staré IT vybavení…  Bohužel mnoho organizací vidí sami sebe omezované penězi, soutěží o granty od stejných dárců.  Timebanking umožňuje dělit se o zdroje a pracovníky bez potřeby získání dalších grantů.  Výhod tohoto modelu je spousta. Už jen sdílením znalostí přes různé oblasti zájmu je možné dosáhnout celostnějšího stavu služeb. Hlavně v oblastech sociální péče, psychického zdraví, služeb péče o děti atd.  Pro více informací:

Glyncoch Time 4 Young People (T4YP) project  T4YP  Cíle  zlepšit život mladých lidí žijících v chudých oblastech Jižního Walesu  redukování antisociálního chování a kriminality díky lepšímu komunitnímu zapojení  Financování  Communities First – Welsh Assembly Government regeneration funding  83 členů směnících hodin za rok  Model P2A

T4YP  Koncept T4YP, jako timebanking projektu, je založen na myšlence, že rozpoutání nápadů a kreativity samotných mladých lidí je hlavním krokem k regeneraci komunity zevnitř  Uznáváním přispívání mladých lokálním komunitám díky časovým kreditům  U zdejších mladých se koncept timebankingu uchytil velice rychle ve srovnání s ostatními skupinami lidí  Dle zakladatelů si T4YP rychle osvojil svou vlastní dynamiku díky odpovědnosti samotných mladých, kterou museli převzít na organizování aktivit  Projekt naučil mladé, jak hrát roli v životu vlastní komunity  Být ve vzájemném vztahu dávání a dostávání napomáhá k vybudování důvěry, sebevědomí a respektu uvnitř těchto znevýhodněných komunit

The South West Wales Valleys  V oblasti South West Wales Valleys se nachází některé z nejvíce znevýhodněných komunit UK – vysoká míra ekonomické neaktivity a dědictví úpadku těžkého průmyslu v této oblasti v druhé polovině 20. století  Mladí tu jsou izolování od měst, čímž jsou jejich příležitosti omezeny  Velký problém s drogami a kriminalitou  Navzdory tomu si oblast Valleys ponechala silný smysl pro komunity a je zde mnoho klubů pro mladé, i welšská vláda se snaží tuto oblast finančně podporovat, např. v oblasti péče o mladé

Glyncoch – od 120 k 1020  Předměstí Pontypriddu v Jižním Walesu  3000 obyvatel, většina čelí socio-ekonomickým problémům, především čelí vysoké míře dětské chudoby, nezaměstnanosti a nízké míry vzdělanosti  Nicméně je zde několik aktivních komunitních skupin vedených dobrovolníky  Jedna z Glyncoch mladých skupin se rozhodla pod záštitou G. Community centre a Communities First jít cestou timebankingu využívající model T4YP  Vývoj byl velmi působivý – v září 2005 zde byli dva placení mladí lidé a asi 25 dalších středisko pravidelně navštěvujících  časový audit odhalil, že skupina mladých lidí produkovala pouze 120 hodin ročně  Timebanking Wales představil koncept timebankingu a mladí lidé ho přijali, vymysleli logo a souhlasili s počátečními činnostmi komunity, za které budou získávat časové kredity

Činnosti komunity  Pomoc při koordinování komunitních aktivit a komunitního centra  Pořádání koncertů pro komunitu  Pořádání uměleckých projektů, zahrnujících i nástěnky pro lokální základní školu  Účastnění se při úklidu okolního prostředí  Sázení stromů  Zakládání nových organizací mladých lidí – the Glyncoch Youth Action Team ( GYAT)  Pomoc při hrách malých dětí  Účastnění se výletů (na kolech, bruslích, za divadlem, do Londýna, do lokálního uměleckého centra, Frisbee trip)

Od 120 k 1020  Další časový audit ukázal, že po zavedení timebankingu narostla o 100 % účast na aktivním občanství – ze 120 hodin na 1020 hodiny za rok  Počet mladých se zvýšil z 25 na 35  Výsledkem bylo založení vlastní organizace GYAT (Glyncoch Youth Action Team), která sama za sebe rozhoduje v oblastech jako vedení skupin mladých lidí, pořádání aktivit, výletů, rozpočet, členství a chování v organizaci  Současně organizaci obstarávají 2 zasedací osoby, 5 placených pracujících, 2 dospělí dobrovolníci, 5 mladých praktikantů   Youth provision is now facilitated by two sessional and five paid workers, two adult volunteers and five young trainee youth workers who are currently completing a NVQ Level 2 in youth work

Díky patří:  WICC (Wales Institut for Community Currencies)pomohl realizovat 16 T4YP projektů ve Valleysu a dalších 8 je v současnosti ve vývoji  Projekty jsou většinou financovány Communities First  Communities First is the Welsh Assembly Government’s flagship programme to improve the living conditions and prospects of people in the most disadvantaged communities across Wales.

Odkazy      Documents/Time-Bank-member-handbook.pdf Documents/Time-Bank-member-handbook.pdf Documents/Time-Bank-member-handbook.pdf  New_Wealth_Of_Time_1.pdf    production_1.pdf production_1.pdf production_1.pdf  tute%20for%20community%20currencies.htm

Děkuji za pozornost