= prostředek lidské komunikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné úvahy o jazyce Václav Ort.
Advertisements

Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Podstata a funkce jazyka
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
O třech jazykových neznámých…
Jazykověda a její disciplíny
Interpretace neuměleckého textu Výklad III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Pojem persvaze chápeme v tomto příspěvku značně široce jako označení.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Funkční stylistika Projekt „EU peníze středním školám“
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Funkční styly.
Funkční styly Marcela Jurková.
Styl publicistický Marcela Jurková.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.4.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Alternativní a augmentativní komunikace
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Postavení pedagogiky mezi vědami
Obecné výklady o českém jazyce
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_04 Název materiálu Útvary.
Odpověď na tyto otázky nalezneš v jazykových příručkách.
Ekonomika – základní pojmy.
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Jazykověda a její disciplíny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Struktura jazyka.
Obecné poučení o jazyce
Socializace Kejřová.
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Český jazyk a literatura
Jazykovedné disciplíny
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
Jazykověda a její disciplíny
Narušená komunikační schopnost
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

= prostředek lidské komunikace Jazyk = prostředek lidské komunikace

Co je to vlastně jazyk? Jazyk = systém znaků sloužících jako základní prostředek lidského dorozumívání (komunikace) Komunikace = přenos informací

Existuje nějaký vztah mezi slovy a označovanou skutečností? Zpravidla ne, kromě citoslovcí – buch, žbluňk, frnk Důkaz: Jiné jazyky označují stejnou skutečnost jiným seskupením zvuků nebo písmen: hund, dog,chien, sobaka

Je jazyk nahodilým shlukem hlásek a písmen? Ne. Jazyk je vysoce organizovaný systém znaků. Jazyk je společenský jev. Není člověku vrozený, dítě se ho učí od své matky = jazyk mateřský a od lidí ve svém okolí.

Jazyk a společnost Jazyk je vázán na určité společenství, nejčastěji národ, který se jím dorozumívá. Jazyk slouží jako nejdůležitější znak vyjadřování etnické příslušnosti = jazyk národní. Jazyk reaguje na změny, k nimž dochází ve vývoji společnosti (zejména ve slovní zásobě). Společnost je na jazyce závislá jako na prostředku komunikace. Praktické využití jazyka záleží na jedinci, jak si jazyk osvojí a jak se ho naučí užívat.

Základní funkce jazyka Dorozumívací Komunikativní Mentální (nástroj myšlení) Estetická (nástroj estetického působení) Národně reprezentativní ( jazyk je hlavním znakem národní příslušnosti) Agitační – nástroj přesvědčovací Prestižní – jazyk (zpravidla spisovný) je prostředkem dosažení žádoucí společenské prestiže uživatele

Zkoumání jazyka Jazyk je předmětem zkoumání od nejstarších dob, vědecky až od přelomu 18. a 19. století. Jazykověda (lingvistika) = věda, která zkoumá jazyk z hlediska vnitřní stavby (struktury) i z hlediska jeho fungování (společenského).

Struktura jazyka Zvuková a grafická rovina – hlásky a písmena fonetika, fonologie, grafémika Rovina věcného obsahu – slovní zásoba lexikologie Rovina mluvnického významu – tvarosloví slov ohebných a skladební prostředky větné skladby syntax Slohová rovina – výběr a uspořádání jazykových prostředků stylistika

Jazyková kultura Jazyková kultura = úroveň jazykové komunikace, její jazyková správnost, vhodnost, přiměřenost, výstižnost, vytříbenost, působivost, jasnost, zřetelnost, stručnost, adresnost, přesvědčivost Součást celonárodní kultury

Jazyková pravidla na internetu A) Zjistěte význam cizího slova xenofobie. http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/ B) V Jazykové poradně v sekci Často kladené otázky zjistěte, podle jakých norem se řídí psaní adres a umístění adres na obálky. http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php C) Zjistěte, zda ve větě Za chvíli si odpočneme. je správně užit slovesný tvar odpočneme. http://www.pravidla.cz/