KLÍČOVÉ PROBLÉMY STÁVAJÍCÍHO SYSTÉMU ŘÍZENÍ A FINANCOVÁNÍ VÝZKUMU A VÝVOJE V ČR Martin Potůček C entrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Monitoring dalšího vzdělávání
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Účinná rodinná politika v měnícím se světě Martin Potůček, CESES UK FSV Praha
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

KLÍČOVÉ PROBLÉMY STÁVAJÍCÍHO SYSTÉMU ŘÍZENÍ A FINANCOVÁNÍ VÝZKUMU A VÝVOJE V ČR Martin Potůček C entrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Praha Kolokvium k otázkám a problémům řízení, financování a hodnocení společenských a humanitních věd. Praha, CESES FSV UK, CERGE-EI, VŠE Praha

Struktura vystoupení Vymezení problému Historie Současnost Výhledy

Vymezení problému Řízení vědy patří k nejnáročnějším a nejsložitějším zadáním pro veřejnou politiku a správu vůbec. Někteří autoři pochybují o tom, zda vědecké poznávání je vůbec možné řídit. Poukazují na značnou roli intuice a náhody. V praxi se ovšem všechny státy pokoušejí toto pole obhospodařovat, přičemž uplatňují rozličné přístupy, experimentují; žádný z uplatňovaných modelů není ideální. Pracovní východiska:  Možnosti veřejné politiky a správy v řízení vědy jsou omezené.  V relativně úspěšných modelech řízení vědy hrají značnou roli samosprávné autoregulační mechanismy  Direktivní metody řízení jsou riskantnější a méně účinné než je tomu v jiných oblastech – vhodnější je vytvářet příznivé podmínky pro autonomní rozhodování realizátorů výzkumu a vývoje  Výrazněji se zde uplatňují skupinové a institucionální zájmy; jejich harmonizace a ukáznění ve vztahu k potřebám společnosti jsou velmi obtížné, poněvadž uživatelé systému (vědci) zároveň disponují exkluzivním přístupem k relevantním informacím.

Historia magistra vitae  Zánik FMTIR a republikové KVTIR, vznik Rady pro výzkum a vývoj a Grantové agentury po roce 1989  Rozpočtová omezení, „privatizace jako lék na neduhy všeho a všech…“, diferencované tlumení resortního a podnikového výzkumu  Dualismus řízení – MŠMT vs. RVV, bypassy v realizaci  Od roku 1998 postupné posilování koncepčnosti a transparentnosti prostředí VaV a váhy VŠ ve výzkumu: národní politiky VaV, nová legislativa  Výsadní postavení a neformální vliv (částečně reformované) AV ČR na rozhodování  Výrazná změna orientace na úrovni RVV v r. 2004: posílení resortního zastupitelského principu v jejím složení a razantní posílení zájmů komerční sféry; plíživá, ale zřetelná inferiorizace společenských a humanitních věd  Žhavá současnost: zrušení posledního samosprávného prvku ve struktuře řízení VaV: voleb do RVVI

Současnost Zahájení reformy řízení a financování VaVaI v roce 2008 – objektivní a subjektivní příčiny a oblasti její nedotaženosti: Nejasná podoba budoucí organizační struktury centrálního orgánu (orgánů?) VaVaI (a VŠ?) Řada výjimek z původního „ideálního modelu racionálního řízení“ (např. některé resorty obhájily na rozdíl od původního návrhu své výjimečné postavení v podobě samostatné rozpočtové kapitoly, jiné nikoli…) Frapantní správní insuficience její úspěšné realizace (kvalita a kvantita správního aparátu) jak na úrovni centra, tak na úrovni jednotlivých tvůrců programů a poskytovatelů prostředků Fiskální tenze daná zmrazením výdajů na VaV na léta a nerovnoměrným rozdělením úspor tohoto zmrazení (-11 miliard Kč) Postupné odcizování konceptorů reformy řízení a financování VaV řadovým výzkumníkům, výzkumným institucím a v posledku i svým vlastním poradním orgánům Absence důvěry mezi hlavními institucionálními aktéry reformy

Současnost Systém řízení a financování výzkumu, vývoje a inovací:  Činnost orgánů státní správy v této oblasti, která patří z hlediska nároků na kvalifikované řízení k nejnáročnějším vůbec, je trvale negativně poznamenána  jejich nedostatečnou kapacitou,  dvojkolejností celého systému řízení na centrální úrovni.  V důsledku toho jsou některá reformní rozhodnutí přijímána bez dostatečné analytické přípravy, jejich realizace je ohrožována nedostatečnou kapacitou implementace a efektivnost celého systému řízení VaVaI tím trpí. (Ze shrnutí stanovisek OK SHV )

Výhledy reformy Každá reforma tak složitého systému, jakým je VaVaI, vyžaduje dostatečné zdroje v podobě peněz (včetně explicitního vyjádření nákladů spojených s její realizací) kvalifikovaných a motivovaných aktérů na poli realizace (politiků, úředníků, vedoucích pracovníků liniových pracovišť, výzkumníků) důvěry a vysokého potenciálu kooperace mezi nimi Funkčního institucionálního rámce její realizace Žádný z těchto zdrojů není v současné době v ČR dostačující. Hrozí proto anomie a rozpad celého systému a ohrožení jeho vývojových možností.

Výhledy reformy Riziko pokračujícího rozkladu systému bude možné snížit, jen budou-li realizovány následující kroky: 1. Novou RVVI zprostředkovaná neformální dohoda o neútočení a budoucí spolupráci klíčových aktérů 2. Ustavení permanentního odborného poradního sboru pro reformu, který bude hledat nejlepší možná a perspektivně nosná východiska z dané situace (analogie Bezděkovy komise v oblasti důchodů?) 3. Rychlé ustavení jednoho koordinačního orgánu na ústřední úrovni státní správy s odpovědností za VaVaI. (Termín ustavení byl NPVVI stanoven na rok To by představovalo neúnosnou ztrátu dynamiky reformního úsilí.) 4. Poskytnutí profesionálního aparátu tomuto orgánu.

Výhledy reformy Riziko pokračujícího rozkladu systému bude možné snížit, jen budou-li realizovány následující kroky: 5. Zajištění a udržení stoprocentní politické priority reformě VVI 6. Systematické budování mostů důvěry mezi aktéry v podobě širokých konzultací k jednotlivým krokům postupující reformy 7. Účinný boj s mýty a přesudky: Příklad A: „Svět nepotřebuje další tlachaly, jako jsou sociologové, filozofové a jim podobní, ale odborníky, kteří rozumí tomu, jak věci fungují.“ (Čerstvý absolvent VUT Brno v rozhovoru o významu společenskovědního vzdělávání ) Příklad B: „Čím méně úředníků, tím lépe pro všechny.“ (Téměř všichni.)

Odkaz končícího premiéra "Jsem přesvědčen, že pokud příští politická reprezentace nebude věnovat problematice české státní služby pozornost a neprovede některé reformní kroky, nezmění se téměř nic. Potřebujeme nový moderní služební zákon, systém motivace zaměstnanců a odměňování podle výkonu. Bez nich nebude kvalitní státní správa a nové reformy. Nebude je totiž mít kdo odpracovat…" Premiér Jan Fischer v posledním projevu před končící Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR,

Prameny  Fischer, J.: Vystoupení před poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,  Hronek, Fr.: Propojení podpory terciárního vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací. Strategická inovace. Praha, Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK  Národní politika výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až Usnesení vlády č. 729 z  Shrnutí stanovisek OK SHV za léta 2008 a 2009 k významným otázkám řízení a financování výzkumu, vývoje a inovací ve společenských a humanitních vědách Praha, prosinec 2009 a příl. Nepublikovaný nezveřejněný dokument.  Zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací č. 130/2002 Sb.

Děkuji za pozornost!