Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Evropská soukromá společnost s r. o
Ekonomika neziskových organizací
Podnik jako právní subjekt
Obchodní zákoník 513/1991 Sb. ZÁKON ze dne 5. listopadu 1991 Obchodní zákoník Ve znění: zák. č. 264/1992 Sb.,zák. č. 591/1992 Sb., zák. č. 600/1992 Sb.,
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Právní aspekty podnikání
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Právní forma organizace
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Subjekty obchodního práva
Žádost rozhodnutí odvolání
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Občanské právo procesní
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
JUDr. Jaroslav Stránský
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.

Řízení před rejstříkovým soudem Prameny právní úpravy Hmotné právo Kdo se zapisuje Co se zapisuje Obchodní zákoník Právní účinky zápisu Procesní právo Občanský soudní řád Řízení před rejstříkovým soudem

Principy platné pro právní úpravu obchodního rejstříku princip formální publicity obchodní rejstřík je každému přístupný, každý do něj může nahlížet a pořizovat si kopie či výpisy princip materiální publicity pozitivní: skutečnosti zapsané v obchodním rejstříku jsou účinné vůči každému ode dne jejich zveřejnění, není nutno zkoumat, zda se třetí osoby s údaji zapsanými v rejstříku a zveřejněnými skutečně seznámily negativní: proti tomu, kdo jedná v důvěře v zápis, nemůže ten, jehož se zápis týká, namítat, že tento zápis neodpovídá skutečnosti.

daná skutečnost je účinná Právní účinky zápisu konstitutivní daná skutečnost je účinná až od okamžiku zápisu deklaratorní daná skutečnost je účinná nezávisle na svém zápisu do obchodního rejstříku, zápis je konstatuje, že daná skutečnost existuje a působí

Zveřejnění Stanovené údaje se zveřejňují v Obchodním věstníku nař. vl. 503/2000 Sb. – elektronická podoba Důkaz, že skutečnost byla známa Právní moc rozhodnutí o zápisu do OR zveřejnění Zapsaná osoba prokáže, že třetí osobě bylo provedení zápisu známo dříve 16 dnů po zveřejnění

Povinně zapisované osoby obchodní společnosti a družstva zahraniční osoby, popř. organizační složky podniků zahraničních osob (nevztahuje se na fyzické osoby, které jsou státními příslušníky členských států EU nebo jiných států tvořících Evropský hospodářský prostor, které podnikají na území ČR – tyto osoby mají stejný právní režim jako české fyzické osoby další osoby, u nichž povinnost zápisu stanoví zvláštní právní předpis fyzické osoby, které jsou podnikateli a u nichž výše výnosů nebo příjmů z jejich podnikání přesáhla po dvě bezprostředně po sobě jdoucí účetní období v průměru částku 120 milionů Kč, fyzické osoby, které provozují živnost průmyslovým způsobem.

Fakultativně zapisované osoby: fyzické osoby, které jsou podnikateli a mají trvalý pobyt nebo bydliště v ČR nebo v některém z členských států EU nebo v jiném státě tvořícím Evropský hospodářský prostor, odštěpné závody

Zapisované údaje údaje, které jsou zapisovány u všech osob: § 35 údaje, které se zapisují v závislosti na tom, o jakou právní formu osoby se jedná: § 36 a § 38h, pokud jde o zahraniční osoby zápisy přeměn obchodních společností: § 38 – 38e zápisy skutečností, které znamenají určitý změněný status osoby: § 38g

Zápis statutárních orgánů Okamžik zveřejnění zápisu osoby, která je st. orgánem nebo jeho členem Nikdo se nemůže vůči třetí osobě dovolávat porušení právních předpisů, spol. smlouvy nebo stanov při volbě nebo jmenování těchto osob Rejstříkový soud zamítne návrh na povolení zápisu osoby Volba nebo jmenování se považují od počátku za neplatné Chráněna dobrá víra třetích osob