Ekonomika a řízení podniku 2009/2010 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Firma a jejich cíle.
OPERATIVNÍ CONTROLLING PERMANENTNÍ ZAJIŠTĚNÍ likvidity rentability tržní hodnoty firmy.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Ekonomika investic.
Účetní informace pro řízení po linii odpovědnosti
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
NAUKA O PODNIKU I.
Předmět: Řízení podniku 1
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Podniková ekonomika.
Finanční analýza.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Odpovědnostní účetnictví
Organizace a organizování podniku
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Finanční plán, finanční strategie
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Finanční výkazy obchodních společností
Ekonomická funkce Projekt systému řízení podniku 2014/2015
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 4.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
MPH_EKRP/MKH_EKRP 2009/2010 Ekonomická funkce Ekonomika a řízení podniku 2009/2010 Seminář č. 4 JUDr. Martin Landa.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Ekonomická funkce Projekt systému řízení podniku 2015/2016 Přednáška č. 5 JUDr. Martin Landa.
Ekonomická a správní funkce Projekt systému řízení podniku 2015/2016 KS: výběr pro tutoriál JUDr. Martin Landa.
Investiční rozhodování.
Podniková ekonomika.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Podniková ekonomika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Podniková ekonomika.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Projekt systému řízení 2014/2015 Seminář č. 5 JUDr. Martin Landa
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Ekonomika a řízení podniku 2009/2010 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa Ekonomická funkce Ekonomika a řízení podniku 2009/2010 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa

Základní struktura projektu Zadání (vstupní charakteristiky) Schéma hlavních podnikových procesů Popis podnikových funkcí výrobní funkce odbytová funkce ekonomická funkce zásobovací funkce personální funkce technická funkce správní funkce Útvarová struktura a organizace podniku

Úkoly ekonomické funkce Úkolem ekonomické funkce je zpravidla maximalizace hodnoty podniku a zajištění finančních prostředků (kapitálu) pro činnost podniku, a to včetně finanční rovnováhy Základní ekonomické pojmy: hodnota = ekonomická hodnota (vztah mezi ziskem a náklady kapitálu) zisk = rozdíl mezi výnosy a náklady likvidita = schopnost hradit závazky v krátkodobém i dlouhodobém časovém horizontu (vztah mezi příjmy a výdaji) finanční rovnováha = souvisí s rozhodováním o volbě kapitálové struktury.

Obsah ekonomické funkce Ekonomická funkce v projektu řeší uspořádání finančně-ekonomických procesů v podniku, zejména: průběh finančního plánování (strategického, taktického a operativního) řízení vnějších finančních vztahů (financování, řízení investičních projektů a složek pracovního kapitálu) řízení vnitřních ekonomických vztahů (ekonomická struktura, řízení nákladů a zisku) V projektu je nutné rozpracovat procesní a organizační hledisko ekonomické funkce. Diskuse nad pojmy „Finanční funkce“ a „Ekonomická funkce“

Hlavní typy procesů - ekonomická funkce Finanční plánování: definování finančních cílů sestavení strategických, taktických a operativních plánů hodnocení výkonnosti a kontrola Řízení vnějších finančních vztahů: dlouhodobé a krátkodobé financování finanční řízení složek čistého pracovního kapitálu finanční řízení investičních projektů Řízení vnitřních ekonomických vztahů: tvorba ekonomické struktury podniku operativní a strategické řízení nákladů a zisku.

Procesy finančního plánování - klíčové problémy a jak je řešit 1 Procesy finančního plánování - klíčové problémy a jak je řešit Jak definovat finanční cíle? Jaké typy rozpočtů použít? Jak probíhají procesy sestavení finančních plánů? Které útvary se na procesech tvorby finančních cílů a finančního plánování podílejí? Jaké metody a postupy se používají při finančním plánování?

Finanční cíle - vývoj ukazatelů výkonnosti Který z ukazatelů bude použit jako základní finanční ukazatel? Na tuto volbu působí zejména následující faktory: - právní forma podniku - záměry vlastníků - velikost podniku - styl ekonomického řízení ... Finanční cíle - vývoj ukazatelů výkonnosti 1. generace 2. generace 3. generace 4. generace „Zisková marže“ „Růst zisku“ „Výnosnost kapitálu“ „Tvorba hodnoty pro vlastníky“ Zisk/Tržby Maximali-zace zisku Zisk/In-vestovaný kapitál EVA, MVA, CFROI ... EVA - ekonomická přidaná hodnota, MVA = tržní přidaná hodnota, CFROI - provozní návratnost investice. Zdroj: Pavelková, D., Knápková, A. Výkonnost podniku z pohledu finančního manažera. Praha: Linde, 2005.

Příklady typů finančních cílů Oblast strategického řízení: průběžné zvyšování ekonomické přidané hodnoty přiměřená finanční stabilita efektivní investování do dlouhodobého a oběžného majetku Oblast taktického a operativního řízení: dosažení požadované ziskovosti zajištění přiměřené likvidity zajištění požadované míry vyplácení dividend. Seminář

Hlavní typy finančních plánů Časové hledisko: krátkodobé (operativní) plány středně a dlouhodobé (strategické) plány Hledisko struktury: pevné, resp. přepočtené plány klouzavé plány Hledisko rozsahu rozpočtů: rozpočty vnitropodnikových útvarů krátkodobý finanční rozpočet likvidity komplexní rozpočet (Master Budget).

Struktura firemních rozpočtů Seminář

Zdroj: Petřík, T. Ekonomické a finanční řízení firmy Zdroj: Petřík, T. Ekonomické a finanční řízení firmy. Manažerské účetnictví v praxi. Praha: Grada Publishing, a.s., 2005.

Hodnocení výkonnosti a kontrola Základní nástroj: finanční analýza a vnitropodnikový reporting Jaké základní finanční ukazatele bude podnik používat pro hodnocení ekonomické výkonnosti na úrovni: strategického plánování taktického a operativního plánování Nástroje hodnocení (typy ekonomických reportů) - např. čtvrtletní a roční zpráva o stavu a vývoji podniku měsíční ekonomická zpráva o hospodaření podniku. Seminář

Řízení vnějších finančních vztahů 2 Financování podnikových aktivit: řízení kapitálové struktury (volba zdrojů financování) Řízení složek pracovního kapitálu: řízení zásob (materiál, zboží, nedokončené výroby, výrobků) řízení krátkodobých pohledávek (zejména obchodních) řízení peněžní hotovosti řízení krátkodobých závazků (obchodních, úvěrových ...) Řízení investičních projektů: v jakých případech bude podnik hodnotit efektivnost investic jaké metody při tom použije.

Zajištění financování Jaká je finanční strategie podniku z hlediska kapitálové struktury (zdrojů financování)? Hlavní typy finančních zdrojů: vlastní kapitál (základní kapitál, rozhodování o použití nerozděleného zisku) cizí kapitál dlouhodobý (obligace, dlouhodobé úvěry) cizí kapitál krátkodobý (obchodní závazky, překlenovací a krátkodobé úvěry) alternativní zdroje - leasing (operativní a finanční).

Příklad kapitálové struktury v hlavních průmyslových odvětvích Zdroj: Finanční analýza průmyslu, Ministerstvo průmyslu a obchodu 2006 (www.mpo.cz)

Klíčové faktory volby financování V oblasti vlastních zdrojů: ochota vlastníků investovat do základního kapitálu zákonné požadavky (základní kapitál, fondy) dividendová politika podniku (rozdělování zisku) V oblasti cizích zdrojů: dlouhodobé závazky: vztahy mateřská - dceřiná společnost (půjčky), možnost aplikace dluhopisů a podobných zdrojů krátkodobé závazky: parametry standardních obchodních vztahů, standardní doby splatnosti (např. daňové a pracovní závazky) úvěrové závazky: bonita podniku při získávání úvěrů.

Řízení pracovního kapitálu Čistý pracovní kapitál = oběžný (krátkodobý) majetek minus krátkodobé závazky Oběžný majetek: zásoby (materiál, výrobky, polotovary, nedokončená výroba, zboží) krátkodobé pohledávky (obchodní, daňové ...) krátkodobý finanční majetek Krátkodobé závazky: obchodní závazky, závazky z osobních nákladů, daňové závazky, krátkodobé úvěry Řízení ČPK souvisí zejména s hotovostním cyklem produkce.

Čistý pracovní kapitál Čistý pracovní kapitál = rozdíl mezi krátkodobým oběžným majetkem a krátkodobými závazky: Dlouhodobý majetek Dlouhodobý kapitál Oběžný majetek Krátkodobý kapitál ČPK

Varianty hotovostního cyklu B C Do které skupiny z hlediska hotovostního cyklu patří Váš podnik? Seminář

Analýzy investičních projektů Nástroj hodnocení ekonomické efektivnosti investičního projektu Jaká kritéria bude podnik používat - základem hodnocení je zisk nebo peněžní toky Hlavní metody analýzy: rentabilita (ziskovost) čistá současná hodnota míra výnosnosti doba návratnosti. Volba metody analýzy a hodnocení efektivnosti projektu závisí především na typu projektu - z tohoto hlediska je nutné rozlišovat zejména: - tzv. ziskové projekty - tzv. neziskové projekty. Seminář

Typy projektů z hlediska finančního řízení Ziskové projekty: vyznačují se možností kvantifikovat finanční návratnost příklady: zavedení nového produktu, výstavba nového provozu, nákup podniku … Neziskové projekty: finanční návratnost zpravidla nelze vyjádřit, ale je možné provést analýzu užitku příklady: nový EIS/MIS, vnitřní reorganizace, zavedení systému řízení kvality, zvyšování kvalifikace pracovníků s využitím e-learningu ... Projekty jednorázové nebo s dlouhodobým účinkem.

Jaká jsou finanční kritéria hodnocení „ziskových“ projektů Preference cash flow (nikoliv zisku) a zohlednění času a rizika Doba návratnosti vložených investic (Payback Period): požadovaná návratnost je (např.) 2 roky Vnitřní míra výnosnosti (Internal Rate of Return) požadovaná hodnota > obvyklá míra zhodnocení kapitálu Čistá současná hodnota (Net Present Value): výsledná hodnota musí být > 0.

Klíčové metody hodnocení „neziskových“ projektů Nákladové metody: aplikace kritéria hospodárnosti, tj. racionality vynakládání a spotřeby ekonomických zdrojů; hospodárnost se projevuje ve dvou formách: forma úspornosti a forma výtěžnosti Metoda hodnocení nákladů a užitku (CBA): podrobná analýza dopadů investice na zainteresované subjekty, kvantifikace těchto efektů a jejich převod na stejnou numerickou jednotku, nejlépe peněžní; následuje standardní analýza Metoda hodnocení přínosů: podstatou metody je snaha o ekonomické vyjádření užitku z realizace určitého projektu.

Řízení vnitřních ekonomických vztahů 3 Tvorba ekonomické struktury: jaké je základní hledisko přiřazení nákladů (místo vzniku, odpovědnost nebo procesy) jaké typy ekonomických středisek podnik použije Operativní řízení nákladů: klasifikace a identifikace nákladů definování nositelů nákladů způsoby alokace nákladů dílčí vnitropodnikové rozpočty Strategické řízení nákladů.

Organizační versus ekonomická struktura podniku Organizační struktura: liniová liniově štábní maticová divizionální ... Výsledkem je organizační uspořádání podniku (z hlediska řízení) Ekonomická struktura: nákladové středisko výnosové středisko ziskové středisko rentabilní středisko Výsledkem je uspořádání podniku z hlediska odpovědnosti za ekonomické výsledky. Seminář

Ekonomická struktura - typy středisek Nákladové středisko: je nejnižším útvarem, za které se zjišťují náklady z hlediska odpovědnosti; základním nástrojem řízení ekonomických procesů je rozpočet ovlivnitelných nákladů, které jsou předmětem kontroly (příklad: útvar správy podniku) Výnosové středisko: základním ekonomickým úkolem je dosažení určitého objemu tržeb (výnosů) – příkladem je obchodní úsek Ziskové středisko: odpovídá jak za náklady, tak i za výnosy, vynaložené, resp. dosažené v rámci činnosti střediska; pracovníci střediska však musí mít pravomoc ovládat činitele, které působí na náklady prodaných výkonů a výnosy z prodeje (např. prodejní divize výrobního podniku) Rentabilní středisko: středisko odpovídá nejen za náklady a výnosy, ale do jisté míry i za výši střediskem vázaného pracovního kapitálu; tento předpoklad je splněn u hierarchicky výše postavených útvarů, ve kterých odpovědní pracovníci ovlivňují zejména výši zásob, ale v některých případech i výši pohledávek a závazků (příkladem je místně odloučený závod zabývající se výrobou a prodejem určitého uceleného souboru produktů podniku).

Shrnutí V projektu je nutné rozpracovat procesní a organizační hledisko ekonomických procesů v podniku: průběh finančního plánování (strategického, taktického a operativního) řízení vnějších finančních vztahů (financování, řízení investičních projektů a složek pracovního kapitálu) řízení vnitřních ekonomických vztahů (ekonomická struktura, řízení nákladů a zisku) V podnikové praxi lze ekonomické procesy organizovat různým způsobem vzhledem k typu podniku, jeho cílům, předmětu činnosti, velikosti podniku, stylu řízení a dalším faktorům.