HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Advertisements

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Výsadba a rozmnožování sadby
Vytvořili nej borci z devítky…
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Bobovité (fabaceae).
Potraviny rostlinného původu
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Kakost luční (Geranium pratense)
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rostliny rybníka a jeho okolí
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Pelagra Lucie Šimková II.HB.
Celer.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Vojtěška setá Medicago sativa
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým.
Chryzantémy.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Rajče obecné.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
Luštěniny Ing. Alena Říhová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Dusík a potos. = bezpůdní pěstování rostlin  Charakteristické je pěstování v lehce prostředí s lehce stravitelnými živinami – v roztoku  Půda přináší.
Potraviny a výživa - Zelenina
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Bobovité (Fabaceae) Čeleď:
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_09_Rostlinná pletiva – 2. část
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Bobovité (fabaceae).
Živá příroda.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Co je to zdravá výživa ?
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
Transkript prezentace:

HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM)

Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé plody hráchu se nazývají luštěniny. Hrách má vysokou výživovou hodnotu, hlavně díky vysokému obsahu bílkovin. Těch hrách obsahuje nejvíce ze všech rostlinných potravin.

V Evropě je hrách znám z období neolitu. Nejdříve se pěstoval s drobným zrnem, později velkozrnný. Kolem počátku našeho letopočtu byl hrách králem luštěnin v Itálii. Římané ho rozšiřovali v průběhu jejich vojenských výprav i do krajů severně od Alp. Jako první začali jíst nezralá semena Holanďané - to se pak rozšířilo po celé Evropě. Hlavně v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám obyvatel jako pamlsek. Až v minulém století se stal levným a dostupným.

I Čechy mají svoji „hrachovou“ historii. S oblibou se u nás konzumovala hrachová pucálka. Byl to naklíčený a opražený hrách, který se připravoval zejména o Velikonocích na Škaredou středu. Lidé si tak připravovali po dlouhé zimě biologicky hodnotný pokrm bohatý na vitaminy a enzymy. Je na škodu našemu zdraví, že jsme si tento zvyk nedokázali udržet.

Pěstování hrachu Vyséváme přímo na stanoviště v první polovině dubna. Jednotlivá semena se dávají asi 2 cm od sebe do řádků vzdálených 25 cm. Ve stádiu 2 až 3 pravých listů bychom měli hrách přichytit k pevné opěře. Hrách nepotřebuje mnoho vody, půda by však neměla zcela vyschnout. Pokud je pozemek pro pěstování hrášku předem připraven, nemusíme hnojit. Hrách nepotřebuje mnoho živin. Hrách sklízíme, když jsou plody dostatečně velké a zralé. Plody vyloupneme z ochranné slupky, a poté je můžeme konzumovat.